• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadnice Zacisku bmw smarować czy nie

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Żony spytaj ....one wszystko wiedza najlepiej

Jak nie masz ....możesz moja spytać
Albo
Polowe żon z tego forum

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Witajcie chciałem spytać was jeszcze czy od nasmarowanych prowadnic mogą bić tarcze w sensie nie od razu tylko po np 3,4tys km?

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
niee ja mam tarcze i tak do wymiany na przodzie :) tylko ktoś wspomniał właśnie coś o tym ale ile w tym prawdy to nie wiem :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl

Sześć stron fachowców, opisów szkoleń, skoku pedału hamulca ( ja pier......) pokazywania sobie wazelinek hmmmm :rolleyes:.

Lecz nikt nie napisał bardzo istotnej rzeczy w tym cały interesie.

Główną przyczyną ciasno pracujących wyżej prowadnic to syf, czyli utleniające się aluminium pod gumką. Jeśli się ją wyjmie i wyczyści to po montażu nowej gumki, prowadnica będzie lekko pracować w palcach i nie potrzeba żadnych zasranych smarów. I dlatego ktoś napisał że się ich nie smaruje, tylko nie napisał co zrobić, aby lekko pracowały. Jak tego nie zrobimy to po nasmarowana prowadnica ruszy się parę razy i znowu będzie to samo.

Na tym przykładzie wychodzi wasza wiedza mechaniki samochodowej. To o czym tu mówię powinno być napisane przez jakiegoś fachowca na pierwszej stronie. Pozdrawiam

Tutaj jest inna bajka, trzeba pilnować oby osłonki były ok, aby smar się nie ulotnił.
Może się dowiem jakim szybkim sposobem wyjąć stojący na dębowo bolec w jarzmie, może też opalarką podgrzać?

Witajcie chciałem spytać was jeszcze czy od nasmarowanych prowadnic mogą bić tarcze w sensie nie od razu tylko po np 3,4tys km?

Oczywiście, najgorszy śmietnik tarcz nie ma prawa się zwichrować tylko i wyłącznie zły smar!!!!. Musi być ATE bo po innych się krzywią, o zgrozoooo.

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ta biała tubka na pierwszym zdjęciu
to .... ketchup do frytek ? :cool:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Zazwyczaj wkładają tam czerwony rubber grease, który nijak ma się do wysokich temperatur i mieszania z plynem hamulcowym.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Główną przyczyną ciasno pracujących wyżej prowadnic to syf, czyli utleniające się aluminium pod gumką. Jeśli się ją wyjmie i wyczyści to po montażu nowej gumki, prowadnica będzie lekko pracować w palcach i nie potrzeba żadnych zasranych smarów. I
......Krispar ! 100/100 .Dodam tylko że w żeliwnych zaciskach również.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Tylko jak u kogoś wymiana klocków stoi 30 zł to czego się spodziewać? Ile czasu zajmuje oczyszczenie wszystkiego?
Ten smar do prowadnic Ate jest do otworu w zacisku żeby po wyczyszczeniu się nie utleniał.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Tylko jak u kogoś wymiana klocków stoi 30 zł to czego się spodziewać? I
....tylko i wyłącznie samej wymiany klocków--bez dodatkowych innych czynności . Ciekawostka --w Niemczech już kilka lat temu widziałem rachunek za wymianę klocków z przodu ---45 Euro ja jedno koło .

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Tam się w euro zarabia i euro wydaje.
U mnie klocki koszują 80zł tam 90 euro czyli podobnie.
Tylko Niemiec kupi za wypłatę więcej np. litrów paliwa niż my.
Notabene ropa tańsza niż u nas.
5.44 zł tankowałem ostatnio.

Brawo PiS z jednej strony 500+ z drugiej kijem w łeb, ropa do góry.

wotrulez

Nowy
Punktów
0
A ja wam powiem tyle:

Walczyłem z biciem kierownicy pare lat, nigdy nie smarowałem prowadnic.
Nowe zaciski ( więc i gumki nowe ), parę kompletów tarcz z wyższej półki, zawsze nowe klocki, nowy płyn hamulcowy, prowadnice nigdy nie smarowane bo tak pisali w internetach, wszystko zgodnie ze sztuką.

Nie ważne co robiłem z samochodem, nawet jadąc tylko na zakupy i z powrotem po pół roku tarcze pogięte a kierownica biła. A nie mam ciężkiej nogi na hamulec.

Ostatnio przesmarowałem prowadnice i nawet z krzywymi tarczami, których już mi się 30 raz nie chce zmieniać, kierownica przy jeździe na wprost przestała bić. Mam wrażenie, że przy hamowaniu też nie bije. Nic innego nie robiłem z hamulcami.

Do tego doszło uczucie takiej lekkości, samochód płynie.

Wniosek jest tylko taki, że przy nie nasmarowanych prowadnicach, zaciski nigdy nie odbijały jak powinny, nawet z nowymi gumami i prowadnicami, tylko hamulec trzymał podczas jazdy. Przez to tarcze się gięły i było wrażenie jakby ktoś non stop trzymał ten samochód.

Ciężko było do tego dojść bo automat więc nigdy się na luzie nie jedzie i nie widziałem, że jest takie przyhamowanie na sam koniec zamiast naturalnego zatrzymania na oponach. Dopiero jak wyjechałem na pustą drogę i wrzuciłem N było czuć, że coś trzyma ten samochód i na sam koniec toczenia samochód staje dęba.

Może nie smaruje się nowych samochodów ale przy 18 letnim aucie jakim jest E60 ja już zawsze będę to robić, najwyżej dachuję i już mnie bicie kierownicy obchodzić nie będzie :)
Pozdrawiam

Do góry Bottom