• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przechowywanie opon/ kół

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam, zaczynam przygodę z wulkanizacją i chce też przechowywać klientom opony, koła bo mam do tego sporo miejsca a wiadomo zawsze jakiś grosz więcej i mam pytanie jak radzicie sobie z "kwitkiem" w sensie czy macie jakieś gotowe wzory umowy przechowania opon coś w tym stylu?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie, wymyśl sobie jakiś i opisuj opony nr rejestr. a na kwicie miejsce nr. regału, oczywiscie regały ponumerowane, to usprawni ci życie i zapobiegniesz biganiu i szukaniu opon.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przechowywanie opon to ryzykowny interes - klienci będą się kłócić, że zostawiali nowe opony a dostają o rok starsze... :D:p

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Jakiś rok temu miałem okazję kupić parę kompletów opon w "D" i niemiaszek zaprowadził mnie do takiego magazynu/przechowalni.Nie było to coś ogromnie ale małe też nie było.I tak jak ktoś wyżej pisał wszystko na regałach poopisywane łącznie z datą pierwszego dnia magazynowania.Idąc dalej zwróciłem uwagę,że część opon jest zapakowana w białe tradycyjne worki foliowe a druga część w worki koloru grafitowego.Zapytałem Niemca o co w tym chodzi i mi wyjaśnił.
Grafitowe worki są z jakiegoś tworzywa specjalne do przechowywania opon,nie przepuszczają promieni słonecznych i .... i tam takie teorie.Ale najciekawszą rzeczą w tych workach jest to,że jak ktoś chce przechować opony np.na zimę dostaje/kupuje taki worek i on jest na zasadzie "bezpiecznej koperty" czyli gostek wkłada komplet opon do worka zakleja go i właściciel wpisuje datę,rozmiar...podpis itp. na wieczku worka oraz na samym worku po czym worek gostek zakleja odrywa część z wieczka dla właściciela i to jest jego gwarancją iż to są jego opony.
Uwierzcie mi kupiłem 4 czy 5 kompletów opon/kół osobiście rozrywałem te worki i stwierdzam,że nikt nie jest w stanie otworzyć takiego worka bez śladów.Także pomyłka czy głupie gadanie "to nie są moje opony/koła" wykluczona.Bezpieczny klient i bezpieczny magazynier :p ot tak :D
Trochę zawiłe ale myślę,że da się zrozumieć :)

Tesla82

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Z tym Niemcem to nie lada pomysł. Co prawda nic wyszukanego, ale oczywiście ma się gwarancję, że Twoich opon nikt przez rok nie ruszy. Inna kwestia, że to Niemiec, a u nas raczej trudno będzie o taką fachowość i porządek w magazynach. Niestety, mechanikom się nie ufa i raczej podchodzi do nich ostrożnie, dlatego jedyną gwarancją na odpowiednie przechowywanie i pewność, że Twoich opon nikt nie ruszy jest...znajomy mechanik ;) nic tak nie buduje dobych relacji, jak zaufanie. Dlatego najlepiej mieć jakiegoś swojego ziomka za robiem - niekoniecznie autoryzowanego, posiadać wiedzę o oponach i nie szczędzić grosza na odpowiedniej gumie. Wtedy problemy z przechowywaniem i wymianą znikają, a copółroczna wizyta o gościa będzie tylko formalną przyjemnością.

Marcinezzzz

SuperMechanior
Punktów
10
My naklejamy nr paragonu (mamy opcje druknięcia go z drukarki) lub nr faktury wraz z nr tel. Na oponach czy kołach. Czasami dopisuje jakie auto, zależy od czasu. Zdarza się, że klient robi zdjęcie tel. Paragonu. Żeby nie było draki na paragonie wpisujemy w polu uwag, co zostało zdeponowane.

rezmel

Początkujący
Punktów
1
Panowie czy warto jest kupić worki do przechowywaania opon?

Tak aby dawać opony klientom w opakowaniach

Warto czy jednak nie warto?

Zależy mi tutaj na wprowadzeniu elementu jakości do salonu.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Worki zawsze są dodatkowe płatne. I zawsze są na wulkanizacji.

Do góry Bottom