• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przewody hamulcowe miedziane czy stalowe?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Kiedy wkurwienie sięga zenitu u mechanika to robi enter przez internet, właśnie sięgnęło kilka dni temu.
To z yato zjadło mi tyle nerwów ze nie do opisania,nie nadaje się nawet do rzucania.
Zamówiłem takie coś z asty gdyż uważałem że konstrukcja patentu przyniesie owoce przy pracy i takie oto efekty.
Wyświetl załącznik 34527 Wyświetl załącznik 34528 Wyświetl załącznik 34529
A niech mnie...
To mnie zje**eś kiedyś, że biore sie za mechanike nie mając schematów elektrycznych, a teraz sam kupujesz jakieś chińskie goowno do spęczniania przewodów i bierzesz się za układy hamulcowe?
"Przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli." ...i to jeszcze miedzianymi będziesz robił? Wstydź sie. Stalowymi powinno sie robić.
A propo zagnieceń → to co pokazałeś na zdjęciu to typ SAE. W europejskich samochodach stosowane są spęczenia typu DIN. ...a do azjatyckich spęcza się w tzw. lejek.

Grzybki z lewej to SAE, a te po prawej to DIN.
DSC_1999.JPG DSC_1998.JPG

Na zdjęciach może i tego nie widać tak dokładnie, ale obydwa typy zagnieceń są różne pod każdym względem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Niechciej wiedzieć od kiedy miałem chińskie gówno i nieliczni wiedzą od kiedy jestem w branży motoryzacyjnej, miałem prawo wtedy kupić ten śmietnik a że nie robię tego często to więcej nie będę się produkował.
Tak będę robił na miedzi i mów co chcesz:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zagniecenia mają być takie żeby było szczelne i żeby hamulec działał :) a miedziane przewody powszechnie się używa i trzymają lata

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
O i tyle, chyba 90% warsztatow jedzie na miedzi, nigdy mi przez myśl nie przeszło żeby nawet nie szukać stalowych.
Z 2 lata temu mój stały klient zażyczył sobie założyć oryginalne z ASO do VC wszystkie nowe przewody. Obdzwoniłem Polskę po serwisach, Opel nie sprzedaje przewodów jako część wymienna, ich zdaniem auto ma się wykończyć na tych które są zamontowane w fabryce, w zapytaniu to co montujecie jak zachodzi potrzeba usłyszałem - to co Pan:D
Dobra, tyle pier...., chwalcie się co żeście sobie kupili, pozdrawiam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Też zakładam miedź.
Może jakby to było 3 letnie auto i przewód zostałby uszkodzony mechanicznie (np krawężnik albo cus) to bym się postarał o stalowy. Nie oszukujmy się, przewody wymienia się w minimum 10-15 letnich kapciach.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Też zakładam miedź.
Może jakby to było 3 letnie auto i przewód zostałby uszkodzony mechanicznie (np krawężnik albo cus) to bym się postarał o stalowy. Nie oszukujmy się, przewody wymienia się w minimum 10-15 letnich kapciach.
To zależy :D są kapcie i jest audi :cool: 25 lat bez wymiany rurek ale są w ocynku

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
A co złego jest w miedzi ? bo tak czytam i sie zastanawiam

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Z tego co zasłyszałem, to miedz przy wysokim ciśnieniu płynu potraf isie rozszerzać co za tym idzie, skuteczność hamulca spada ? pierdoły jakieś.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
generalnie miedzi nie powinno sie stosowac , producent wypuscil auto na stali i ma byc stal , wiadomo miedz lepiej sie uklada. ja robie stal , jedynie vw przy zaciskach miedz. i jest fabryka i wyglada jak fabryka i taniej ;)

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Mialem 4 przypadki przy uderzeniu w przod gdzie byly robione przewody, i ubezpieczyciel obnizyl wyplate odszkodowania, ze zwgledu na modyfikacje ukladu hamulcowego nie stosowanego fabrycznie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
to prawie tak jakby obniżyli ci wypłatę odszkodowania za spalone mieszkanie bo położona farba na ścianach nie była "deweloperskim szitem".

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Wszędzie patrzą gdzie i jak urwać.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wszędzie patrzą gdzie i jak urwać.
To chyba dotyczy nowych samochodów bo ja już trzy razy dostałem odszkodowanie za kolizję i nikt nie dyskutował i nie szukał dziury w całym no chyba że chodzi o jakieś duże koszta napraw

Z tego co zasłyszałem, to miedz przy wysokim ciśnieniu płynu potraf isie rozszerzać co za tym idzie, skuteczność hamulca spada ? pierdoły jakieś.
Napewno pierdoły, hamulce bardzo dobrze hamują, ojcu robiłem cały układ hamulcowy w miedzi w vw polo

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Chodzi też o korozję elektrochemiczną aluminium-miedź. Dodatkowo na którymś szkoleniu majster mówił że potrafiło się wytwarzać niewielkie napięcie które może zaburzać pracę CAN. No i oczywiście kwestie prawne, brak homologacji...

Rzadko kiedy idę w stal, chyba że zabytki wysokiej klasy, lub zagranica...

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Panowie... widzę, że rozpętałem niezłą dyskusję, hehe
Powody dla których nie powinno się stosować miedzianych przewodów hamulcowych zostały już tu wymienione raczej wszystkie.
Można by dogłębnie rozwinąć każdy z nich, ale chyba szkoda na to czasu.
Nie zamierzam nikogo przekonywać o słuszności stosowania stalowych przewodów. Pamiętajcie tylko, że jeśli zdarzy się taki przypadek, że obcokrajowcowi zainstalujecie miedziaki, to potem mu nikt przeglądu nie podbije.
Ja należę do tej małej garstki co zakłada stalowe, a Wy "róbta jak chceta".

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Panowie... widzę, że rozpętałem niezłą dyskusję, hehe
Powody dla których nie powinno się stosować miedzianych przewodów hamulcowych zostały już tu wymienione raczej wszystkie.
Można by dogłębnie rozwinąć każdy z nich, ale chyba szkoda na to czasu.
Nie zamierzam nikogo przekonywać o słuszności stosowania stalowych przewodów. Pamiętajcie tylko, że jeśli zdarzy się taki przypadek, że obcokrajowcowi zainstalujecie miedziaki, to potem mu nikt przeglądu nie podbije.
Ja należę do tej małej garstki co zakłada stalowe, a Wy "róbta jak chceta".
A czym zaciskasz końcówki w tych stalowych?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
A Tamtym Elementem na dole :jimlad:

PS.
Zdjęcie sprzed dwóch lat. ..nawet dokładnie sprzed dwóch. :playful:

Do góry Bottom