• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przy jakich obrotach zmieniać biegi?

Xarzet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Witam

Jako, że chcę jak najlepiej dbać o swój samochód, mam pytanie do specjalistów :)

Czytam w internecie, jakie obroty są najlepsze dla samochodu, do zmiany biegów itp. Jedni piszą, że w benzynie biegi powinno się zmieniać między 2500, a 3000 obrotów. Za to drudzy, że 2500 to max. Wiem, że to konkretnie chodzi o silnik itd, ale sam nie wiem na co się bardziej powoływać.

Może głupie pytanie, ale serio mi już to wszystko w głowie namieszało i nie wiem. Niby słychać silnik kiedy domaga się zmiany, ale chcę po prostu mieć pewność, że to wszystko dobrze robię.

Samochód: Seat Ibiza II FL 1.4 60km

Pozdrawiam

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jeśli będziesz zmieniał koło 2500 obr. To będzie dobrze. To jest benzyna więc będzie ok. Wiadomo że benzyna najmocniejsza jest przy 3000 obrotów

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
musisz wyczuc, ja benzyne zmieniam pod 3.000.
jak zmienisz i czujesz, ze auto nie ciagnie, meczy sie, to powienies zmieniac przy troche wyzszych obrotach

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
kiedyś nie było obrotomierzy (teraz także są auta bez) i ludzie dają radę ;/
Dla mnie bez sensu takie pytania :/

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Dużo zależy od mocy samochodu i od tego jak się zbiera. Biegi powinno się zmieniać w taki sposób aby samochód po zmianie nie męczył się i w miarę łatwo znów wchodził na obroty. Mówi się że w przypadku Diesla obroty zmienia się przy około 2000, a w przypadku benzyny 2500. Jednak wiadomo, że jak jedziesz pod górę to musisz bardziej docisnąć, a jak z góry to w zasadzie można nawet wcześniej.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Wygląda to tak jak by to był twój pierwszy samochód,Tom ma rację bezsensowne jest trochę to pytanie sam powinieneś wyczuć swoje auto co i w jakich warunkach może, na to nie ma regółki przy wzniesieniu 35*też będziesz redukował przy 2000 to powodzenia na naukach jazdy uczą zawsze można wykupić karnet na takie szkolenie.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Komar2000, niestety na nauce jazdy nie potrafia uczyc( przynajmniej w mojej okolicy)
Jak nikt z rodziny nir pouczy Cie jezdzic to masakra jakas

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tu gdzie mieszkam jest to samo, gość wkręcał auto do 6000 żeby ruszyć i zaliczone instruktor nie zwracał na to uwagi że flaki rwał z silnika grunt że nie zgasł i zaliczył manewr paranoja.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
inaczej , najlepiej zobaczyć charakterystyke momentu i jeździć w najlepszym momencie obrotowym

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
No to rzeczywiście jakiś niezbyt ogarnięty ten instruktor. Obecnie na prawo jazdy wymagany jest eco-driving i przekroczenie obrotów 3000 bez przyczyny (jazda pod górę czy coś w tym stylu) jest już błędem. Na egzaminie przekroczenie takich wartości skutkuje błędem do karty, a drugi błąd oznacza oblanie więc...

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Bzdurne niebzdurne... w każdym razie lepsze niż pałowanie samochodu do 6 tysięcy. Co do automatu to chyba najlepsza decyzja choć bardzo kosztowna. Nowe samochody sugerują zmianę biegów to prawda, ale to sugerowanie nie jest zbyt trafne. Przykładowo Octavia z silnikiem 1.6tdi sugeruje zmianę biegu zazwyczaj przy około 1,7tys obrotów co jest trochę absurdalne..

Do góry Bottom