• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przyciemnianie szyb

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Warto przyciemnić sobie szyby w samochodzie?? Jak tak to o jaki procent??

Mario.K.1978

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczyrk
Zgodnie z ustawą przepuszczalność czołowej szyby musi wynosić minimum 75%, a szyb przednich bocznych - minimum 70%. Szyby tylne boczne i tylna ogrzewana może mieć wartość przepuszczalności poniżej 70%.

lew123

Początkujący
Punktów
12
Według mnie warto, zawsze to ochrona przed słońcem

vege_Mariola

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Też o tym myślałam, zastanawiam się jak to obecnie funkcjonuje w świetle prawa. Kojarzę coś, że kiedyś policja za to mandaty wlepiała. Czy tylne można nadal przyciemniać?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Tylne można nawet wałkiem pomalować. Dowody są za przód i boczne przednie.
Nie polecam za ciemnych bo trzeba się potem do tego przyzwyczaić wieczorami ,ze mało widać do tyłu

chrupka

Nowy
Punktów
0
Miasto
Słubice
Fajnie wyglądają przyciemniane szyby :) Pamiętaj, że jest jakaś granica, poi której możesz już dostać mandat.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Granica jest taka ,że przednich nie się wcale nie obkleja ( już są lekko przyciemnione i najjaśniejszą folią się przedobrzy a z tyłu można obklejać czym się chce i nie ma żadnej granicy )

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
tylne mozna nawet emulsja do scian, warunek auto musi miec prawe zewnetrzne lusterko

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
ja w kazdym moim samochodzie zaraz po zakupie jade do Chlopakow z Bytowa ladnie oklejaja mi wsztstkie szybki minimalnie raz kiedys niebiescy chcieli dowod zabrac to zdrapywalem przednie bocznie.

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Dobra Panowie a dlaczego nie można wklejać przednich szyb?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Bo przepis mówi ,że mają mieć duży procent przepuszczalności i jest to niezgodne z prawem. boczne to minumum 70% , kupisz folie z przepuszczalnością 70% założysz je na lekko barwione szyby ( a takie są w prawie wszystkich autach obecnie ) i wychodzi Ci 65% i dowodzik może polecieć

Zastanawia mnie jak to jest z niektórymi limuzynami gdzie kierowcy nie widać z za szyby. Czy te fabryczne dają taki efekt od zewnątrz a od środka przepuszczalność jest w zgodzie z prawem ? Czy państwo w państwie i homologowanych fur to nie dotyczy ??

tylne mozna nawet emulsja do scian, warunek auto musi miec prawe zewnetrzne lusterko

Jakiś przepis na to prawe lusterko przy obklejeniu szyb tylnych ? Bo pierwsze słyszę a w temacie prawych lusterek kilka lat temu duużo grzebałem z powodu mojego youngtimera.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Najlepsze przyciemnianie to piecowe dziwny myk wtedy z tymi szybami jest w pełnym słońcu z zewnątrz czarne a w nocy delikatnie przyciemnione i super widać w nocy od srodka mam takie drugie auto i jestem bardzo zadowolony, ogólnie zawsze używam jak już oklejam to typ foli czarny

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Powiem tak przyciemnilem u siebie na średnio i żałuję niby efekt jest ale latem ktoś i tak do środka Ci zajrzy u żony tego błędu nie popełniłem a tłumaczenia że nic nie będzie widziała nic nie dały i już umie cofać po lusterkach co do piecowego przyciemnienia owszem bajer ale za jaką kasę

Piotrg85

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chełm
Super! Wielkie dzięki za sprawdzone porady. Z całą pewnością mi się przydadzą :)

VelCupra

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Luboń k. Poznania
Jak zmierzyć ile fabrycznie mam przyciemnione przednie boczne szyby? Czy to, że są przyciemniane 30% to zasada? I nie można już bardziej przyciemniać???

Do góry Bottom