• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przydatne narzędzia warsztatowe

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1656
Czy używał ktoś takiego rosyjskiego klucza do przewodów hamulcowych (nie żeby go dało się gdzieś dostać w sensownej cenie...)?

Wyświetl załącznik 53931

ja polecę takie:
1722768214848.png 1722768265760.png
tylko szukaj takich grubszych, o masywniejszych oczkach. te cienkie potrafią się rozginać

nie mówię, że konkretnie ten model jest do niczego, ale tu jest dużo mniej "mięska"
1722768448566.png

ostatecznie, jak już jest sześciokąt jest obrobiony lub pordzewiały to tylko morsa:
1722768588308.png

makeintosch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków/Szczawno-Zdrój
Mam podobny klucz do przewodów hamulcowych jak na zdjęciach. Jest on lekko wygięty, więc nie powinno być też problemu by pod uchwytem poprowadzić szczypce zaciskowe i ścisnąć nimi szczęki klucza, by zwiększyć ich sztywność.

Czy dobrze widzę, że ten klucz Bass jest bardziej zabudowany od strony przewodu hamulcowego (nacięcie jest węższe jak łeb śruby)?
Myślałem o takim rozwiązaniu dla zwiększenia sztywności szczęk, ale nie trafiłem wcześniej na taki model.

Jedzie do mnie coś takiego:

Powinno to zapewnić w razie czego chyba nieco lepszy uchwyt od tradycyjnych morsów, bo klucz podpiera w 3 punktach.

Jest jeszcze Knipex Raptor i kopie, ale wydaje mi się, że ząbkowana powierzchnia zapewni lepszy chwyt.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1656
Mam podobny klucz do przewodów hamulcowych jak na zdjęciach. Jest on lekko wygięty, więc nie powinno być też problemu by pod uchwytem poprowadzić szczypce zaciskowe i ścisnąć nimi szczęki klucza, by zwiększyć ich sztywność.

nie rozumiem do końca. chcesz założyć otwarty oczkowy klucz na nakrętkę i dodatkowo klucz ściskać żabką?
krótko: jeżeli masz porządne klucze to nie trzeba ich jeszcze dodatkowo wspomagać morsem.

Jedzie do mnie coś takiego:

Powinno to zapewnić w razie czego chyba nieco lepszy uchwyt od tradycyjnych morsów, bo klucz podpiera w 3 punktach.

tu nie chodzi tylko o kształt ale i o jakość narzędzi. porządny mors potrafi tak się wgryźć w nypel, że dosłownie go miażdży.

makeintosch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków/Szczawno-Zdrój
Dodatkowe usztywnienie klucza do przewodów szczypcami nie zaszkodzi, chyba lepiej tak, niż objechać śrubę,. Kiedyś jak odkręcałem sondę lambda, to dopiero takie rozwiązanie pomogło na przeskakującą nasadkę.

Ciekawe ile w skali HRC mają takie morsy miażdżące nypel. Można by też połączyć lepszy profil dla śrubt z jakością materiałów.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1656
Dodatkowe usztywnienie klucza do przewodów szczypcami nie zaszkodzi, chyba lepiej tak, niż objechać śrubę,. Kiedyś jak odkręcałem sondę lambda, to dopiero takie rozwiązanie pomogło na przeskakującą nasadkę.

to oznacza, że używasz "ujowych" narzędzi :)
klucz może pęknąć, ale żeby się wyginał to już źle. no chyba, że lubisz ruskie "gniotsja nie łamiotsja" :)

makeintosch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków/Szczawno-Zdrój
Kupiłem klucz do przewodów z jednego marketu budowlanego, jest całkiem gruby, może faktycznie obędzie się bez szczypiec? Zobaczymy.

Jeśli chodzi o tę nasadkę do sondy, to nie było wielkiego wyboru - użyłem modelu BGS-1140., sonda była zapieczona, nasadka lekko sprężynowała na końcu i to wystarczyło, by dziadostwo przeskakiwało. Z perspektywy czasu może lepsza byłaby dłuższa nasadka, gdzie nacięcie na kabel jest tylko na części długości nasadki, a na górze w miejscu, gdzie wsuwa się uchwyt nasadka tworzy zamknięty pierścień?

Jestem amatorem, więc też nie planuje wydawać majątku na sprzęt, żeby odkręcić coś raz na kilka lat. Natomiast jeśli są jakieś patenty, prowizorki, które działają, to chętnie po nie sięgam:)

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
ja polecę takie:
Wyświetl załącznik 53933 Wyświetl załącznik 53934
tylko szukaj takich grubszych, o masywniejszych oczkach. te cienkie potrafią się rozginać

nie mówię, że konkretnie ten model jest do niczego, ale tu jest dużo mniej "mięska"
Wyświetl załącznik 53935

ostatecznie, jak już jest sześciokąt jest obrobiony lub pordzewiały to tylko morsa:
Wyświetl załącznik 53936
Ja jakiś czas temu zacząłem używać palnika np. : https://www.google.com/search?q=pal...YBkAYKkgcGMTQuMS4xoAfPVA&sclient=gws-wiz-serp
i często dział bez szczypiec samym kluczem daje radę :)
a jak nie to bez krępacji ucinam przewód nasadkę nakładam/nabijam i dorabiam przewód lub kawałek przewodu
prościej, szybciej i pewniej :)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1656
BGS-1140., sonda była zapieczona, nasadka lekko sprężynowała na końcu i to wystarczyło, by dziadostwo przeskakiwało.
BGS- czyli chińczyk premium

Jestem amatorem, więc też nie planuje wydawać majątku na sprzęt, żeby odkręcić coś raz na kilka lat.
Ja już też tylko amatorsko. Ale robiłem przy naprawdę wielkich maszynach i nauczyłem się, ze na narzedziach się nie oszczędza.

Natomiast jeśli są jakieś patenty, prowizorki, które działają, to chętnie po nie sięgam:)
Spoko, ale do pierwszego razu jak połamiesz paluchy albo zęby wybijesz.

Oczywiście nie mogę ci niczego zabronić, jedynie zwrócić uwagę i starać namówić na coś pewnego w użyciu. Z mojej strony koniec.

Do góry Bottom