krispar
Zweryfikowany Mechanik
Spoko uważaj mnie się kiedyś spierdolił bus, dobrze ze nie miałem nóg po nim, bo bym był kaleką co nikomu nie życzę. A spadł mi jak ciągnąłem śrubę.

Polecam manometry do ciśnienia oleju, paliwa. Nawet te tańsze.
Cylindrów też.
Witam.Jeżeli chodzi o odpowietzranie hamulców to zazwyczaj znajdę kogoś pod rękę więc to można sobie odpuścić.
Witam.
Hamulce odpowietrzam sam, odkąd zobaczyłem, że pompa jest wyżej od cylinderka, czy zacisku. Po poluzowaniu odpowietrznika już sam płyn pod wpływem prawa grawitacji zaczyna wyciekać. Wystarczy trochę pomóc i po pompować pedałem hamulca, by płyn wyciekał szybko. Podczas pompowania pedałem, szczególnie w starszych samochodach, trzeba wciskać pedał tylko trochę, by tłok pompy hamulcowej nie wchodził w miejsce, gdzie podczas hamowania nie pracował kilka lat.
Przy wciskaniu pedału do oporu, można uszkodzić gumki tłoczków pompy hamulcowej.
Pozdrawiam.

mercedes bez maszyny i kompa, też broni się "ręcmi i nożmi" przed oddaniem powietrza do atmosfery.w golfie mk5 juz tak kolorowo nie jest![]()
plus to...W sumie jedno z ważniejszych.

.jacek, trzymaj się!! jebaniutki stawonóg większość z nas dopadnie...zlikwidowałem warsztat z powodu złośliwego raka