• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przydatne narzędzia warsztatowe

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Spoko uważaj mnie się kiedyś spierdolił bus, dobrze ze nie miałem nóg po nim, bo bym był kaleką co nikomu nie życzę. A spadł mi jak ciągnąłem śrubę.

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Polecam manometry do ciśnienia oleju, paliwa. Nawet te tańsze. Bardzo Ci ułatwią diagnozę i naprawę. Sam zaczynałem bez i było kłopotliwe czasami.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja ostatnio dochodzę do wniosku, ze potrzebuje tokarkę... :)
Jak robić auta na kanale/plycie to koniecznie kobyłki.
Często przydaje mi sie belka do podwieszania silnika.
Palnik, najlepiej acetylen + tlen.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Jeżeli chodzi o odpowietzranie hamulców to zazwyczaj znajdę kogoś pod rękę więc to można sobie odpuścić.
Witam.
Hamulce odpowietrzam sam, odkąd zobaczyłem, że pompa jest wyżej od cylinderka, czy zacisku. Po poluzowaniu odpowietrznika już sam płyn pod wpływem prawa grawitacji zaczyna wyciekać. Wystarczy trochę pomóc i po pompować pedałem hamulca, by płyn wyciekał szybko. Podczas pompowania pedałem, szczególnie w starszych samochodach, trzeba wciskać pedał tylko trochę, by tłok pompy hamulcowej nie wchodził w miejsce, gdzie podczas hamowania nie pracował kilka lat.
Przy wciskaniu pedału do oporu, można uszkodzić gumki tłoczków pompy hamulcowej.
Pozdrawiam.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Witam.
Hamulce odpowietrzam sam, odkąd zobaczyłem, że pompa jest wyżej od cylinderka, czy zacisku. Po poluzowaniu odpowietrznika już sam płyn pod wpływem prawa grawitacji zaczyna wyciekać. Wystarczy trochę pomóc i po pompować pedałem hamulca, by płyn wyciekał szybko. Podczas pompowania pedałem, szczególnie w starszych samochodach, trzeba wciskać pedał tylko trochę, by tłok pompy hamulcowej nie wchodził w miejsce, gdzie podczas hamowania nie pracował kilka lat.
Przy wciskaniu pedału do oporu, można uszkodzić gumki tłoczków pompy hamulcowej.
Pozdrawiam.

w golfie mk5 juz tak kolorowo nie jest ;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
W sumie jedno z ważniejszych.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Panowie a używacie karty do pierścieni magnetycznych? Zastanawiam się czy kupować bo czasami chyba się przydaje.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No właśnie grawitacyjnie nie zawsze chce abesy i inne gówna.
Odpowietrzaliście kiedyś Toyotę Land Cruiser coś ok 2004r? Można się nadziać, ale jak się pozna to proste jak budowa cepa.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Podczas wymiany płynu hamulcowego w trudnych samochodach, podczas wymiany płynu, bardzo delikatnie,powoli wciskałem pedał hamulca i płyn wymieniałem bez problemu. Może są samochody w których się nie da, ale ja na taki nie trafiłem. Teraz to już mam wszystko pozamiatane, zlikwidowałem warsztat z powodu złośliwego raka, może i dobrze, bo tak musiałbym zainwestować w maszynę do wymiany płynu hamulcowego :).
Pozdrawiam.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Proste i jednocześnie genialne. Przy najbliższej robocie spawalniczej też zrobię coś takiego :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Pisałem już na ten temat, ale niektórzy mądrale nie rozumieją, że czasami trzeba ruszyć czaszką i wystrugać coś samemu. Nawet jak jest do kupienia, bo młodzież nie pamięta czasów gdzie nie było internetu, sklepów z narzędziami specjalistycznymi. Nie było blokad rozrządu, miał tylko serwis, trzeba było improwizować. Najłatwiej kliknąć, kupić i jeszcze podpatrzyć na YouTube jak to zrobić.
To stawiam pytanie co to za mechanik?
Zgadzam się że trzeba iść z duchem czasu elektronika jest wszechobecna, ale nadal trzeba znać podstawy działania. Kiedyś był aparat zapłonowy teraz go nie ma ale nadal trzeba podać iskrę do cylindra w danym momencie, tylko trzeba wiedzieć w jakim.

Do góry Bottom