• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przydatne narzędzia warsztatowe

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Tak jak kolega wyżej napisał. Zależy mi żeby dowiedzieć się co z podstawowych rzeczy będzie niezbędne. Od razu nie kupię full wypas tak jak opisano jeszcze wcześniej. Zresztą są rzeczy,bez których można sobie poradzić jak na samym początku. Nie mam własnej działalności tylko rzeźbie pod domem i w tym kierunku szukam zastosowań. Dlatego podnośnik nie jest mi potrzebny

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
duza zaba jeszcze 0 taka co podniesie na 50 cm (3-3,5t), bo takie zwykłę 2t są za małe. do tego kobyłki, żeby auto bezpiecznie postawić.
Ja grzebię w swoich autach i wg mnie większość rzeczy kupi się w miarę potrzeb :)
Zaczynałem ze zwykłą żabą i zestawem kluczy (nasadki i płasko oczkowe), do tego podstawowe rzeczy typu kombinerki, młotek ;)
tak jak pisałem wcześniej, pokrętło 3/4 - bardzo przydatne ;) duża żaba znacznie poprawia ergonomię pracy, zestaw do cofania tłoczków również.
osobiście myślę nad zakupem jakiejs prasy, porządnego kompresora (na razie mam marketowca 24l) i narzędzi pneumatycznych, myjka warsztatowa, migomat.
nie kupuj jakoś specjalnie "na górkę" tylko właśnie to co jest akurat potrzebne.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Mam żabę wystarczającą do tego 2 małe podstawki pod auto i dwie większe. Do cofania tłoczków używam ścisku stolarskiego i szczypiec

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Otóż to, zestaw do tłoczków się akurat przydaje, nie ma co kombinować

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
No to wiedzę że będę musiał wcisnąć do listy. Jak na razie udawało się zrobić dzięki niemu robotę he he

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Jak zaczynałem swój interes prowadzić to miałem małe żaby, do momentu jak spier. ......i mi się bUs. Na szczęście nikomu nic się nie stało.
Prasa 400-500zł 12t wystarczy i tak stare zaj....ne przez tyle lat łożysko tratujesz lolkiem ja mam chyba 7 kilowy w zupełności wystarczy. Dużo tulei różnych równistych średnic. Ten zestaw do tłoczków to sobie kup 60zł przeżyjesz, a wygodna sprawa, ściągacze do sprężyn tak samo ok 60 szczypce do opasek zaciskowych 30 duże nasadki ok 20 zyla szt. przedłużka 3/4 60-70zł jest tego k.....wa nie chce mi się wymieniać.
Przyrząd do ust. tarczy sprzęgła , tu bym polemizował nigdy tego nie używałem bo uczono mnie na starej szkole która już niestety zanika. Klucze specjalne każdy robił sobie sam. Np. wałek sprzęgła ze starej skrzyni, nie na złom tylko do szuflady. Nawet nie wiem jak to wygląda może pokażcie to sobie sprawie dla sportu.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
nigdy tego nie używałem bo uczono mnie na starej szkole
podpisuje się pod tym.

przyrząd jest tani, ale jakoś nie miałem potrzeby go zakupić.

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Nie słuchaj idiotycznych podpowiedzi.

Tak jak napisał kolega.......zrób sobie listę, wybierz co ci w danym momenci potrzeba i uzpłniaj. Nikt ci nie każe kupować od razu wszytskiego , drogo(choś to subiektywne) i od danego producenta-sam zdecyduj. Zadałeś proste pytanie i powinienieś dostać proste odpowiedzi bez zbędnej filozofi i komentarzy , które nic nie wnoszą.Niektóre hurtownie mają wypożyczalnie narzędzi lub powoli wprowadzają takie usługi-to też opcja.

Nie chcę mi się tych głupot wymieniać. Daj chłopakowi zarobić na te twoje cuda. Kiedyś tego nie było to jak ty bidoku byś się odnalazł bez tych swoich gadżetów i neta

Kiedyś był maluch na gaźniku a za parę lat będziesz musiał być elektrykiem z uprawnieniami SEP, żeby cokolwwiek naprawiać.
Kiedyś diagnostyka to było zwarcie dwóch pinów i kody błyskowe
Ale motoryzacja biegnie do przodu i nie ogląda się na tych co zostają. Narzędzia są po to żeby ułatwić życie , oszczędzić czas lub w ogóle wykonywać pewne naprawy.

Możesz oczywiści wybraćopcję"zrób to sam" ale o pewnego stopnia-pewnych narzędzi nie wykonasz i nie zrobisz sam. A jak robisz dla kogoś to po co odstawić "rzemiosło"-ucz się profesjonalizmu.

Dostałeś sugestię w zakresie narzędzi do mechaniki-najczęsciej wybierane produkty na bazie kilkuset warsztatów.

Sćiągacze do uszczelek, simeringów,opasek. Mógłbyś wyjaśnić jak one wyglądają?

Wg mnie najbardziej przydatne :

https://www.dowarsztatu.com/product-pol-159-SZCZYPCE-DO-SCIAGANIA-ZACISKOW-Z-WEZY-CLICK-R.html
https://www.dowarsztatu.com/product-pol-1152-SZCZYPCE-DO-OPASEK-ZACISKOWYCH-OSLONY-PRZEGUBU.html
https://www.dowarsztatu.com/product-pol-771-SZCZYPCE-PROSTE-DO-OPASEK-TASMOWYCH.html

https://www.dowarsztatu.com/product-pol-158-SZCZYPCE-DO-OPASEK-ZACISKOWYCH-Z-LINKA.html

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Połowe z tego zestawu wykończysz błyskawicznie, za delikatne, 120zł to kosztują przyzwoite szczypce z linką

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Sądzisz że warto?

Dyziek, nie przesadzaj. za te pieniądze warto. sam mam taką walizkę i jestem zadowolony. kiedyś daawno kupiłem szczypce do opasek z linką z firmy wurth za ponad 200zł, jebły na trzeciej opasce. reklamacja 3 miesiące, bo "akurat nie mieli na magazynie". te mam od roku i nadal działają. także ten, no.... :p

walizka kolor red.

Ostatnia edycja:

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Dyziek, nie przesadzaj. za te pieniądze warto. sam mam taką walizkę i jestem zadowolony. kiedyś daawno kupiłem szczypce do opasek z linką z firmy wurth za ponad 200zł, jebły na trzeciej opasce. reklamacja 3 miesiące, bo "akurat nie mieli na magazynie". te mam od roku i nadal działają. także ten, no.... :p

Czerwone czy niebieskie xd ?

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Zależy na jaki kolor malujesz paznokcie.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Angielski w pracy mechanika też się przydaje.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Już bez przesady trochę inwestuj przecież to twój chleb.
Kupujesz taki zestaw ham. jedna wymiana i sprzęt się zwraca, potem tylko czysty zysk, kasiora leci strumieniami.
O właśnie ja bym sugerował kupić sobie sejf na początek :D:D

podpisuje się pod tym.

przyrząd jest tani, ale jakoś nie miałem potrzeby go zakupić.

Oszalałeś!!!! tyle kasy, wiesz ile to piw. Może sobie kupię czasami dostaje zajoba i klikam, a ile gówien leży. Po co ja to kupił to nie mam pojęcia lub wylądowało w koszu. Lutownica gazowa Yato, pomyślałem sobie nie będę latał z kablem wygodniej. No wygodniej pięć razy użyłem grot się sfajczył. Paragon posiałem i plecy, samo życie, przeprosiłem się ze starą. Sprzedawca twierdził że można śruby grzać do odkręcania, wyśmiałem go.

Nie słuchaj idiotycznych podpowiedzi.

Tak jak napisał kolega.......zrób sobie listę, wybierz co ci w danym momenci potrzeba i uzpłniaj. Nikt ci nie każe kupować od razu wszytskiego , drogo(choś to subiektywne) i od danego producenta-sam zdecyduj. Zadałeś proste pytanie i powinienieś dostać proste odpowiedzi bez zbędnej filozofi i komentarzy , które nic nie wnoszą.Niektóre hurtownie mają wypożyczalnie narzędzi lub powoli wprowadzają takie usługi-to też opcja.

Kiedyś był maluch na gaźniku a za parę lat będziesz musiał być elektrykiem z uprawnieniami SEP, żeby cokolwwiek naprawiać.
Kiedyś diagnostyka to było zwarcie dwóch pinów i kody błyskowe
Ale motoryzacja biegnie do przodu i nie ogląda się na tych co zostają. Narzędzia są po to żeby ułatwić życie , oszczędzić czas lub w ogóle wykonywać pewne naprawy.

Możesz oczywiści wybrać opcję"zrób to sam" ale o pewnego stopnia-pewnych narzędzi nie wykonasz i nie zrobisz sam. A jak robisz dla kogoś to po co odstawić "rzemiosło"-ucz się profesjonalizmu.

Dostałeś sugestię w zakresie narzędzi do mechaniki-najczęsciej wybierane produkty na bazie kilkuset warsztatów.

Ty mądrala z podhala a potrafisz takiego malucha naprawić a wiesz chociaż jak wygląda. Daj ci wyłącze neta zobaczymy jak będziesz naprawiał z głowy. Uwierz mi uczę się cały czas odstawiłem liczydła i kupiłem kalkulator łał.
Bugatti Veyron to chyba u ciebie się naprawia podeślę ci flotę 40 szt. bo sam nie umiem.
Kurna chodzi mi po głowie Atari ale jeszcze muszę pozbierać kasy, ale obiecuję że kupiem bo muszem.
Uprawnienia weź ty zejść na ziemie, połowa zapieprza w swoich garażach nie w głowie im takie rzeczy akcja się dzieje w Polsce jakbyś zapomniał.

Coś się pochrzaniło w tym poście, brak profesjonalizmu.

Załączniki

• Screenshot_2018-02-27-23-43-35.png
    Screenshot_2018-02-27-23-43-35.png
    174,6 KB · Wyświetleń: 51
Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Działa?

Tylko bez obrazy, to są właśnie internetowe zryte mózgi. Gościu się pyta co sobie kupić do wyposażenia (warsztatu)
Zapierdala (pewnie) w błocie i śniegu na małej żabie pewnie bez kobyłek hamulce z tyłu jakimś kluczem stolarskim. Zaraz mu auto na łeb spadnie i będzie tragedia.

A kupuje sobie lutownice gazową za prawie 200 zł którą użyje 5 razy w roku. Sam kupiłem na próbę za 60 zł, bo nigdy tego nie używałem, a że moja padła zaraz to inna bajka. Za tą sumę kupuje pokrętło 3/4 ze 4 szt. nasadek i zestaw do hamulców.

Tak samo przyjechał ostatnio taki pacjent na tarcze klocki, wyj.....ne w kosmos, nacinane, nawiercane, klocki chyba ze złota, jakieś (sportowe). A progów nima i jedna podłużnica dogorywa.
Pytam się go, no to teraz będzie hamował co? Odpowiada mi bezpieczeństwo to podstawa, zgadza się ale jak już tak kochasz swoje auto to zrobiłbyś spód, a nie pakować kasę bezsensownie w wyczesane hamulce. Na to przyjdzie jeszcze czas.

Chyba jestem za stary, nie rozumiem toku waszego rozumowania :nurse::nurse::nurse:

Wiecie jaki jest ostatni szczyt głupoty. Za ostatnie pieniądze kupić sobie portfel.

Możesz oczywiści wybrać opcję"zrób to sam" ale o pewnego stopnia-pewnych narzędzi nie wykonasz i nie zrobisz sam. A jak robisz dla kogoś to po co odstawić "rzemiosło"-ucz się profesjonalizmu.

Ty profesjonalista czytaj normalnie napisałem jak się robiło kiedyś, a nie dziś.
Już pisałem zmieniłem liczydła na kalkulator więc się nie czepiaj, nie długo będzie Atari ;)

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Jak na razie działa. Sokojnie tak jak pisałem mam 2 mniejsze kobyłki i dwa duże dinozaury

Do góry Bottom