• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przydatne narzędzia warsztatowe

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nie mam zamiaru dokładać jeżeli nie zauważyłeś. Krótkie pytanie krótka odpowiedź. Słyszałem że dają radę i tyle. Warto porównać zdania

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie mam zamiaru dokładać jeżeli nie zauważyłeś. Krótkie pytanie krótka odpowiedź. Słyszałem że dają radę i tyle. Warto porównać zdania
Shit jakich mało. Nie kupuj w zestawach tylko najlepiej pojedynczo, takie których potrzebujesz. Ja mam z Fanara i sobie chwalę. FWP ewentualnie też dają radę

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
mam zestaw z fanara w drewnianej walizie. Jest ok

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Czyli jesteś bogaty, bo cała zabawa zakończy się na ponownym zakupie , tym razem czegoś porządnego.

Wcześniejszych postów nie pisałem sobie od tak ...

Lata praktyki, do której doszedłem sam. Wiec masz coś wyłożone na talerzu a Ty jeszcze plujesz jedzeniem z niego.

Pozdrawiam

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Wiertarka czy to zwykła czy udar do 200 znajdzie się coś odpowiedniego do warunków domowych? Coś polecacie?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Mam i z boscha z udarem do cięższych prac i akumulatorową makitę do lżejszych prac, ale obie poza Twoim budżetem, pierwsza 800zł, druga 650zł. Zadnego chinola w takiej cenie jaką zaproponowałeś nie kupowałem więc sie nie wypowiem

Mam i z boscha z udarem do cięższych prac i akumulatorową makitę do lżejszych prac, ale obie poza Twoim budżetem, pierwsza 800zł, druga 650zł. Zadnego chinola w takiej cenie jaką zaproponowałeś nie kupowałem więc sie nie wypowiem

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Tanich narzędzi firmy Bosch nie polecam z dwa lata temu kupiłem boscha (szlifierke kątową) w sklepie na C za około 160 zł bosch przez pół roku 3 razy na gwarancji oczywiście padł jak był potrzebny i za 3 razem powiedzieli mi że to nie jest narzędzie do użytku profesjonalnego... podobną wiertarkę miałem i również szału nie zrobiła. Szlifierke kupiłem po tym boschu makite i jestem bardzo zadwowolony jeśłi chodzi o wiertarkę korztstam z takiej https://allegro.pl/wiertarka-udarow...gclsrc=aw.ds&dclid=CMm5i7uckNwCFR6adwodp20Ehw w twoim przedziale cenowym wiadomo szału nie ma ale na nią nie narzekam

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
do domowego uzytku to ja mialem (nadal mam) jakas wiertarke kupiona chyba w Lidlu - totalny chinol, ale juz z 10 lat działa, przeszedł 2 remonty (mieszkanie i dom) i od jakiegos czasu dostał trochę luzu na łożyskowaniu głowki - ale to przez używanie krążka drucianego - mocno dociskałem i się wyrobiło ;)

Także do domowego użytku spokojnie można brać coś marketowego

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Z tymi marketowymi sprzętami to jest tak że nigdy nie wiadomo ile popracuje :)
Mam graty gdzie działają kilka lat a były i takie że podziałały 2 minuty. I trzeba zapitalać składać reklamację czekać 3 tygodnie na wymianę i znów jechać odebrać. I znów loteria :)

Adrian887

Nowy
Punktów
0
Dokładnie. Też spotkałem się z tym, że sprzęt z marketu szybko złapał awarię. Ale w sumie udało mi się, bo złożyłem reklamację i oddali mi pieniądze. Pewnie lepiej trochę dołożyć i mieć pewny sprzęt... ;)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No no, zgadza się temat zaczął się, jakie narzędzia polecacie na otwarcie warsztatu.
Komplet za 1000zł oszalałeś, ja tam kupiłem za 2500zł ze złota, bo przecież trzy razy dziennie urywam śruby, a gwintownik M 18 używam co drugi dzień. Wiertła mam z tytanu no i wiertarkę z górnej półki za 1.5 kafla, bo wiercę przy każdym aucie po 500 otworów.
Tak bez żartów to na taki zestaw co wymieniłem wydałem 4000zł i co z tego że używam bardzo rzadko, bo i rzadko urywają mi się śruby, aleee mam. Biorę co dziennie do domu i czyszczę miękką szmatką.
A tak już naprawdę poważnie, to zejdźcie ludzie na ziemię, trzeba logicznie się zastanowić jak często jest mi dane narzędzie potrzebne. Jak mam wulkanizację nie kupię dziadowskiego pneumata. Tak jakby kupić sobie autobus aby wozić własną dupę do pracy.
Jest takie powiedzenie, czym jest szczyt głupoty? Za ostatnie pieniądze kupić sobie portfel. Pozdrawiam panów teoretyków.
Jeszcze jedno, ten bałwan nie jednokrotnie przykręca w fabryce tą śrubę na klej jak i wiele innych w samochodzie. Widocznie w fabrykach pracują debile.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Ja gwintowniki uzywam caly czas, wiec dla mnie jest to trafiony zakup. Jak ktos lubi drzec gwinty i dowalac pneumatem to droga wolna :D

Zaden vw t4 i lt nie wyjechal z fabryki z klejem do gwintow na srubie centralnej kola pasowego. Starsze wersje t4 maja srube dokrecana na 480 nm a nowsze i lt na 160 nm+180°. Tylko do tego trzeba miec sprzet i.blokade na kolo pasowe.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Zgadza się, ja tam wszystkie urywam pneumatem nie pier....... le się. I tu kolego się mylisz bo nie 480 Nm tylko 479, a to ogromna różnica. U mnie w warrrstacie klucz dynamometryczy noszę cały dzień w kieszeni, nawet tablicę rejestracyjną przykręcam z odpowiednim momentem, chyba 0,643 Nm, tak tak zgadza się, czytałem na innym forum więc tego się trzymam.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
O przepraszam 460 nm +- 3% wg. Normy iso z kalibracji klucza dynamometrycznego :D

Z pamieci wczesniej podalem,ale zmotywowales mnie zeby ksiazke serwisowa otworzyc ;)

Edit.

Sruba centralna kola pasowego lt : 160 nm +180°. Sruba musi byc nowa. Gwinty i czolo sruby nie moze byc zaoliwione lub tluste od smaru.

Oraz w obu przypadkach obowiazkowo nowa podkladka diamentowa !

:D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
A co do gwintownikow to taki zakup robi sie raczej raz w zyciu, no chyba ze ktos sie bardzo postara, albo nie ma pojecia jak tym sie pracuje i kreci z wiorami i gwintem na sile :D

Tanio zawsze jest drogo !

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Znałem takich talentów w szkole. Ja tam podstawy oczywiście mam, a nietypy pożyczam od znajomego co ma obróbkę mech. Mam rzut beretem do niego i mu nie łamie:mad:;). Wbrew pozorom Alu się ciężko gwintuje.
Pozdr:yawn:

Do góry Bottom