• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przyszła baba do warsztatu

A

Anonymous123

Pani miała jakieś stuki w skrzyni. Posłuchalem i mowie ze trzeba wyjąć skrzynie, sprawdzić i byc może trzeba będzie wymienić skrzynie ale nie wiem bo bede wiedział jak rozbiore. Termin umówiony za dwa tygodnie. Pani jednak nie wytrzymała, kilka dni przed umowionym terminem pojechala do innego warsztatu , wymienili skrzynię, sprzeglo, wzieli 2500 i co? Jak cos stukalo tak stuka. To ona do mnie , ze to moja wina bo ja powiedziałem ze skrzynia do wymiany, ze h.. ze mnie nie mechanik a na to ze miala przyjechac do mnie a pojechala gdzie indziej ona mowi, ze to nienormalne jest aby dwa tygodnie czekac na naprawę. Ocencie sami sytuacje.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przepytać panią z podstaw logiki.
Na okoliczność wykluczenia... choroby psychicznej.:D :p

Kasia_K

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Ogólnie coraz mam mniejszą ochotę naprawiać auta ... i to przez klientów
A jak długo pracujesz w tym zawodzie?

Po czym można poznać dobrego/uczciwego mechanika? Z tego, co pisaliście:
- wyjaśnia co jest/może być popsute i przedstawia cenę robocizny i części (jak się da klient wybiera, czy chce nowe, czy używane)
- co jeszcze? Mam sama kilka refleksji na ten temat, ale zależy mi na Waszej opinii. Jakbyście nie mogli pomóc w naprawie auta (wyjazd, odległość, itp) swojemu przyjacielowi, żonie/dziecku - jakbyście im radzili, żeby szukali mechanika?

Interesuje mnie też kwestia ASO. Teraz mam nowy samochód (historia z pompą paliwową dotyczyła poprzedniego) i mocno mnie boli każda wizyta w takim serwisie. Szukając informacji na temat ASO znalazłam też sporo niepochlebnych opinii - że to nie jest wcale tak, że jak klient sporo zapłaci, to ma gwarancję dobrze wykonanej usługi. Domyślam się, że w tym przypadku podobnie jak wszędzie - są różne serwisy i różni ludzie. A jakie jest Wasze zdanie na temat jakości ASO? Jestem też ciekawa, czy zarobki pracowników ASO są proporcjonalne do stawek takich serwisów, tzn. czy są wyższe niż w "normalnych" warsztatach.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Na pewno za długo i chyba od zawsze ASO to inny temat a zarobki są marne i nieproporcjonalne. Myślę ze po tym że dobrze zrobił robotę

A

Anonymous123

Czesto myli sie pojecie dobry fachowiec z dobrym marketingiem. Nie zawsze dobry fachowiec ma czas i ochote rozprawiac z klientem przez pol godziny przez telefon lub godzinę w warsztacie. Czesto jest krotka rozmowa- przywiez pan auto lub zostaw. I takich czesto zalicza sie do tych zlych naciagaczy. A tych co pol godziny opowiadają przez telefon co moze byc i co mozna wymienic z gory darzy sie zaufaniem a czesto blednie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmmmm a jak rozpoznać dobrego klienta ? Jak mi na to odpowiesz będę mógł odpowiedzieć.
I chyba jak kolega powiedział , nie opowiada za dużo ...

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
ASO ma tę przewagę że posiada dokumentacje,noty techniczne niektóre rzeczy zrobi po OBD gdzie ja robię na wylucie.Z drugiej strony przynajmniej w moim województwie popatrz na ogłoszenia o pracę .Duża rotacja pracowników w ASO.Może trzymaja jednego może dwóch elektromechaników za dobrą kasę a reszta to rotacja.Następnie ASO specjalizuje się zazwyczaj w jednej marce my ludzie hardcoru robimy wszystkie.Jedne marki znasz lepiej inne gorzej wiec jest duże ryzyko że na czymś wtopisz.Dlatego powstają fora takie jak te żeby sobie pomagać.Są samochody których nigdy nie naprawisz i to nie ze względu na brak umiejętności tylko dlatego że zostały skopane w fazie projektowanie i miały tego pecha że sprzedano je w Polsce.Miałem przypadek Lexsusa ze Stanów.Pani była tu zostawiła 400PLN ,póżniej u pana Władka kolejne 400PLN więc odemnie oczekuje że zrobię za darmo bo ona już tyle wydała a auto nie zrobione.
Powiedziałem jej nie skromnie że jak ja go nie naprawię to w Polsce nikt tego nie zrobi .Wyśmiała mnie i odjechała.Ecu Denso na dzień dzisiejszy w tym modelu nikt nie zrobi..

Kasia_K

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Z tym marketingiem to się zgadzam, na dwoje babka wróżyła.
A co z protokołem zdawczo-odbiorczym lub umowami? Czy w praktyce sporządza się takie dokumenty, czy to tylko teoria?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Takich przykładów można wiele mnożyć, przypominał mi się nastopny jakiś chyba ford. Diagnostyka ze 2 godziny dwa błędy w ABS czujnik ciśnienia w pompie ale pedał trochę miękki i rósł wiec jazda z hamowaniem i moja sugestia ze czujnik może być dobry tyle że jest powietrze w pompie i chyba tak było bo błąd nie powracał podczas jazdy. Drugi błąd to doładowanie przy dużych obciążeniach . Wiec mowie klientowi co nalewy zrobić i mowie zostawić auto to zrobimy, ale że mu się nie świeciło to pojechał za godzinę wraca z pyskiem że mu się świecą kontrolki .... a ja mu mówie ze była diagnostyka a nie naprawa ale pojechał wsciekły a jeszcze co chwile mnie pytał czy pompe ABS trzeba wymienic bo pisali na forum.
Protokół , fotki , dokumentacja ... a kiedy naprawiać ? kamery ukryte itp .... jednak muszę zmienić branże ...

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Jak Marek_S mam trochę dość i zamierzam się przebranżowić.Przy maszynach rolniczych nikt nie patrzy na lakier tylko fachowość i czas naprawy.Fakt piach ,błoto ,obornik taki off road ale to musi pojechać .Krowom nie powiesz że dzisiaj koryta nie będzie bo nośnik się zepsuł a dla przykładu Kowalski zawsze może do pracy pojechać autobusem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Niestety z miasta jestem ... i żałuje że z krowami nie mam do czynienia bo te sie ucieszą jak dostaną żarcie ( naprawiony przenosnik ) a nie będą marudzić .

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Jak mawiali starożytni Rzymianie "stammkunde" to jest recepta na powodzenie w usługach. Problem w tym, że starożytnych już od dawna nie ma a materiału na dobrego stałego klienta coraz mniej. Sprawa z dziś, teraz będzie o uczciwości a właściwie o nieuczciwości. Klient zlecił usunięcie drgań przy hamowaniu. Jazda próbna i wszystko jasne, dla potwierdzenia pomiary na stanowisku. Wymiana tarcz plus klocki i po problemie, tarcze na minusie i po nagrzaniu traciły "fason" . Przy wymianie klocków i tarcz tłoczki poszły do wew. i ściągnęliśmy trochę nadmiaru pł. hamulcowego, szybkie badanie zawartości wody a tu świecą się wszystkie możliwe diody i wyje alarm, informacja do klienta a on na to, że dwa tygodnie temu wymieniał w warsztacie i pokazuje rachunek. Wygląda na to, że ktoś ściągnął strzykawką stary płyn ze zbiornika, zalał nowym a kasował za wymianę. Gdyby nie wyżej wspomniana naprawa, sprawa nie ujrzałaby światła dziennego tak to wtopa. I to by było na tyle .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak też bywa ... z jednej strony klienci chcą tanio z drugiej stromy zakłady chcą zarobić jak najwiecej wiec .... dwie strony barykady .. jak chcesz zrobić dobrze to tanio nie będzie

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Przykład z dzisiaj mail: za ile załatwię oleje i filtry do agregatów prądotwórczych + robocizna.
Odpisałem z minimalnym narzutem bo i tak wyjdę na swoje a tu niespodzianka.Filtry i oleje biorę obsługę zrobię sam.I po zarobku.tu akurat zamiast krów -kurczaki.I żeby nie było STARGARD to miasto :)

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Staropolskie przysłowie mówi:
Masz jelenia to go duś,jak się zesra to go puść.
To działa w obie strony.W usługach ,handlu,dżungli itd.

Warsztat stracił klienta,pani Kasia znalazła dobrego mechanika.
Warsztat pozbył się klienta,pani Kasia znalazła dobrego lub gorszego mechanika.

Zapomniałem dodać,że w dalszym ciągu jeszcze nikt nie wymyślił wykrywacza do bałwanów.

Załączniki

• images.jpg
    images.jpg
    9,2 KB · Wyświetleń: 36
  • wspolczesna-nauka.jpg
    wspolczesna-nauka.jpg
    107,2 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337