Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Witam. Chodzi o Punto 1.4 16v 95km. Auto tylko na zimnym silniku dusi się po odpaleniu i gaśnie. Błąd wypadanie zapłonu na 1 i 4 cylindrze. Auto ma instalacje LPG. Wymienione 4 cewki, 4 świece i efektów brak. Podczas jazdy nic nie odczuwalne. Brakuje mi już pomysłów. Co sądzicie?
Mechanik wymieniał. Masz na myśli kompresję? Nie sprawdzał. Mówiłem mu o tym, ale coś tam gadał, że raczej nie bo to dziwne, że tylko na zimnym i by było podobnie na ciepłym jakby ciśnienia nie było.
No skoro już świece wykręcił, to mógł sprawdzić kompresję. Mogłeś się go zapytać, czy wie co to jest rozszerzalność cieplna materiału, jak się tak dziwi bardzo.
Dobra Vadarel, powiem Ci tak napiszę, jak robi Ci to mechanik nie Ty sam to Chu z tego będzie na forum.
Oczywiście za 4 cewki i świece Cię skasował? Miód malina robota.
Automatyczne połączenie postów:
Pod komputer go podłączył, ten Twój mechanik? No chyba tak scoro wie że na 1 i na 4 zapłon. Mówisz, że na gazie i na benzynie tak samo pracuje? No to wtryskiwacze odpadają. Jak tam sondy wyglądają, lewego powietrza nie ciągnie?
No skoro już świece wykręcił, to mógł sprawdzić kompresję. Mogłeś się go zapytać, czy wie co to jest rozszerzalność cieplna materiału, jak się tak dziwi bardzo.
Dobra Vadarel, powiem Ci tak napiszę, jak robi Ci to mechanik nie Ty sam to Chu z tego będzie na forum.
Oczywiście za 4 cewki i świece Cię skasował? Miód malina robota.
Pod komputer go podłączył, ten Twój mechanik? No chyba tak scoro wie że na 1 i na 4 zapłon. Mówisz, że na gazie i na benzynie tak samo pracuje? No to wtryskiwacze odpadają. Jak tam sondy wyglądają, lewego powietrza nie ciągnie?
Podłączał kompa przy mnie i były tylko błędy wypadania zapłonu na danych cylindrach. Nie było żadnych błędów sondy itp. Na gazie pracuje normalnie byl moment, że szarpał przy przyspieszaniu na gazie, ale chwilowo ustało. Cewki miały popękane gumki i mówił, że tedy może iskra uciekać, widziałem że były zmęczone życiem to się zgodziłem na wymianę.
No to jak na gazie pracuje normalnie, to wtryski benzyny do sprawdzenia.
Kolego jeżeli wypada Ci zapłon na benzynie, to musisz zacząć od tego czy w komorze masz odpowiednią mieszankę.
Najtaniej wychodzi sprawdzenie lewego powietrza DZIURY.
Jednak jak mówisz, że tak jest tylko na benzynie, to sprawdź sobie wtryskiwacze i wymień filtr paliwa. Zresztą, jak tam jest lpg, to pewnie jazda cały czas na rezerwie. Pompę, ciśnienie paliwa ogólnie.
No to jak na gazie pracuje normalnie, to wtryski benzyny do sprawdzenia.
Kolego jeżeli wypada Ci zapłon na benzynie, to musisz zacząć od tego czy w komorze masz odpowiednią mieszankę.
Najtaniej wychodzi sprawdzenie lewego powietrza DZIURY.
Jednak jak mówisz, że tak jest tylko na benzynie, to sprawdź sobie wtryskiwacze i wymień filtr paliwa. Zresztą, jak tam jest lpg, to pewnie jazda cały czas na rezerwie. Pompę, ciśnienie paliwa ogólnie.
Filtry wszystkie wymianialem niedawno przy okazji serwisu olejowego. Gdzieś zasłyszałem, że może to być też związane z mapą od gazu, że coś jest nie halo. Pompy nie sprawdzałem, słychać ja po włączeniu zapłonu.
1.4 fire to mogłeś kilka szpadli gruzu do silnika wrzucić i będzie jeździć. Niezabijalne silniki.
Prawdopodobnie padły wtryski gazu lub za niskie ciśnienie na parowniku jest ustawione, w najgorszym wypadku filtry fazy ciekłej są zawalone syfem. Zacznij od filtrów - 40 zł za wszystko, a potem pomiar rezystancji wtrysków gazu, lub zaciskanie wężyków od wtryskiwaczy i obserwacja silnika.
Zaznacz na regulacji parownika w jakiej pozycja była śruba i po chwili przekręć w prawo (zazwyczaj plus) wykasuj błędy i obserwuj czy coś się polepszyło.
Jeżeli to nie pomoże to przyczyn może być długa lista.
1.4 fire to mogłeś kilka szpadli gruzu do silnika wrzucić i będzie jeździć. Niezabijalne silniki.
Prawdopodobnie padły wtryski gazu lub za niskie ciśnienie na parowniku jest ustawione, w najgorszym wypadku filtry fazy ciekłej są zawalone syfem. Zacznij od filtrów - 40 zł za wszystko, a potem pomiar rezystancji wtrysków gazu, lub zaciskanie wężyków od wtryskiwaczy i obserwacja silnika.
Zaznacz na regulacji parownika w jakiej pozycja była śruba i po chwili przekręć w prawo (zazwyczaj plus) wykasuj błędy i obserwuj czy coś się polepszyło.
Jeżeli to nie pomoże to przyczyn może być długa lista.
To jako kompresję mierzyłeś, to chyba jakiś kompot na noc zostawiłeś w cylindrach Tec do wtryskiwaczy diesla najlepszy.
A to taka robota przez mechanika.
Ty mierzyłeś tę kompresję, czy mechanik? Bo jak paprok, to pewnie tak mierzył, żeby Ci zrobić remont silnika. Sam widzisz jakie ciśnienie na cylindrach.
Przez kilka sekund wariator mówisz słychać.
A to sam mierzyłeś tę kompresję, co tam paprok z warsztatu mówi?
To jako kompresję mierzyłeś, to chyba jakiś kompot na noc zostawiłeś w cylindrach Tec do wtryskiwaczy diesla najlepszy.
Ty mierzyłeś tę kompresję, czy mechanik? Bo jak paprok, to pewnie tak mierzył, żeby Ci zrobić remont silnika. Sam widzisz jakie ciśnienie na cylindrach.
Aha, czyli Pan Mechanik ma bardziej specjalizację elektronik.
No, to jak nie jest źle mówił, to mógł zalać coś na te cylindry na noc, może by kompresja wróciła.
Czy nie miał miejsca na placu?
Z elektroniką coś jest - będzie się brudził w smarach. Przecież cewki świece już powymieniał.
I jaki kolejny ruch? Bo kompresja mu pasuje?
Kompresja zimny/cieply. 12bar jest ok. Troche duza roznica miedzy 1/3 a 2/4 ale powinno chodzic.
Zamien cewki miejscami. Jak nie pomoże to zamiana wtryskow miejscami.
Jakie temperatury widzi na zimno.
Zakrec gaz i jezdzij na benzynie.
Kompresja zimny/cieply. 12bar jest ok. Troche duza roznica miedzy 1/3 a 2/4 ale powinno chodzic.
Zamien cewki miejscami. Jak nie pomoże to zamiana wtryskow miejscami.
Jakie temperatury widzi na zimno.
Zakrec gaz i jezdzij na benzynie.
Mistrzu, zamieniałem cewki miejscami. Zakręciłem gaz w butli i odpiąłem przewód gazu. Niby lepiej, ale i tak falował. Najlepsze jest to, że jak odpale i się okazyjnie nie dusi to zaczyna po wciśnięciu sprzęgła. W sensie. Wcisne sprzęgło i obroty spadają do 500-600.
Ogólnie nie ma reguły. 10 razy odpali normalnie, a kolejne 4 będzie szarpał, dusil się i trząsł buda.