• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie do Mechaników. 1.6 hdi

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich Mechaników. Potrzebuję Waszej rady, podpowiedzi co robić dalej. Miesiąc temu kupiłem Peugeota 307 sw z silnikiem 1.6 HDI. Oczywiście po kupnie samochodu wymieniłem olej oraz wszystkie filtry. Wybrałem się samochodem do Anglii 1800 km drogi. Po wyjeździe z promu w Dover, zapalił się check a na komputerze wyskoczył napis "System Antipollu Defaillant". Do celu pozostało mi 400 km. Dojechałem do celu położyłem się spać. Rano check zgasł i było wszystko okej, przez następne 500 km. Jednak po tym czasie okazało się że turbina do wymiany (poprzedni właściciel nic przy niej nie robił przez około 3 lub 4 lata, więc trudno turbine wymieniłem. Przejezdzalem 2000 tys. Km i powrócił znowu check, oraz ta sama informacja System Antipollu Defailant. Pojechałem na komputer do mechanika i wyskoczyły 4 błędy egr. Skasował, zrobił więcej miejsca na kostki oraz kable które pod wpływem trzęsienia silnika się przecierają (kostki i kable w okolicy egr) i było wszystko w porządku przez następne 100 km. Check powrócił, informacja ta sama. Podczas jazdy turbina jest opóźniona- 2200 tys. Nie mam pojęcia co dalej. Chcę za 2 tygodnie autem wracać do Polski. Niby można usunąć tzw. Sito (siatka filtrująca) które możliwe że jest zatkane i turbina nie ma odpowiedniego smarowania. Filtr paliwa, powietrza wymieniony 4 tysiące temu. Tankuje tylko na BP w Anglii. Co robić? Nie uśmiecha mi się wymiana turbiny po raz kolejny. Z góry przepraszam w razie gdyby coś było nie zrozumiałe, nie jestem mechanikiem, i starałem ująć wszystko w miarę zrozumiale). Proszę o pomoc i Rady. Pozdrawiam.

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Samochód może nowy nie jest bo wyprodukowany w 2006 roku, ale moi znajomi jeżdżą spokojnie do Anglii samochodami grupy VAG z roczników 99-02, więc podjęłem ryzyko jazdy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ktoś nie dbał. Żona ma 2.2 HDi pół miliona km i tak naprawdę dupnal ino czujnik paliwa na listwie

Sorry obrotomierz jeszcze nie dziala

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Rok produkcji to 2006 rok, czytałem trochę tematów na internecie i ludzie piszą że Peugeoty 307 sw 1.6 hdi szły jeszcze bez dwumasy i dpf. Nie jestem pewny, oraz nie wiem jak to można sprawdzić.

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze żeby dało radę wracać, dojadę do promu i turbina się skończy.

Poprzedni właściciel dbał o samochód, tego nie można mu zarzucić że nie. Wszystkie naprawy robione na bieżąco. Myślę że można mu wierzyć na słowo, gdyż właścicielem samochodu był przez okres 10 lat, pod względem technicznym nie ma się do czego przyczepić. Wizualnie słabiej. Silnik też dobrze pracował do póki nie padła turbina. Po zmianie było ok. Teraz znowu to samo...

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Nie sadze, że to turbina. Na początek obczaj dzwigienke geometrii. Po odpaleniu powinna się poruszyć minimum 10 mm. Jak nie to coś z podcisnieniami

vancouwer

Początkujący
Punktów
0
hej---mozna na forum dowiedziec sie czegos madrego np na temat przekaznika swiec zarowych i zwizane z nim problemy w polaczeniu z podgrzewaczem plynu w 1,5 dci 2010 r???

vancouwer

Początkujący
Punktów
0
witam---czy jesli spalone sa swiece zarowe w podgrzewaczu plynu ,ktory jest polaczony ze sterownikiem swiec zarowych ma to wplyw na czas grzania swiec itd bo gdy jest zimny ciezko i dlugo trzeba krecic aby odpalic---po paru minutach wszystko ok====chodzi o to czy ma to jakis wspolny obieg elektryczny i wplywa jak to ujalem????

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
ostatnio takie coś przerabiałem okazał się wtrysk uszkodzony który zapychał filtr cząstek, tez wszyscy obstawiali ze turbo do wymiany, po regeneracji wtrysku auto nie wróciło

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
ostatnio takie coś przerabiałem okazał się wtrysk uszkodzony który zapychał filtr cząstek, tez wszyscy obstawiali ze turbo do wymiany, po regeneracji wtrysku auto nie wróciło

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Starym samochodem nie wyjeżdża się za granicę.
Skoro tak mówisz jutro pójdę do salonu po nowe auto:mad: bo chcę jechać na wakacje i mam 1600km. w jedną stronę a mam auto z 2003 r. 340000km na blacie nalatane , jeździ na oleju 5w40 od wymiany do wymiany oleju nic nie ubywa mało tego ma jeszcze gaz założony i według ciebie muszę zmienić auto bo jest stare .
Proszę nie klep takich bzdur

Peugeot 307

Początkujący
Punktów
0
Faktycznie z jednego wtrysku leci trochę ropa, ale to znikome ilości. Też samochód od razu zaczął Ci glosniej chodzić w tym przypadku??

Do góry Bottom