Peugeot 307
Początkujący
- Punktów
- 0
Witam wszystkich Mechaników. Potrzebuję Waszej rady, podpowiedzi co robić dalej. Miesiąc temu kupiłem Peugeota 307 sw z silnikiem 1.6 HDI. Oczywiście po kupnie samochodu wymieniłem olej oraz wszystkie filtry. Wybrałem się samochodem do Anglii 1800 km drogi. Po wyjeździe z promu w Dover, zapalił się check a na komputerze wyskoczył napis "System Antipollu Defaillant". Do celu pozostało mi 400 km. Dojechałem do celu położyłem się spać. Rano check zgasł i było wszystko okej, przez następne 500 km. Jednak po tym czasie okazało się że turbina do wymiany (poprzedni właściciel nic przy niej nie robił przez około 3 lub 4 lata, więc trudno turbine wymieniłem. Przejezdzalem 2000 tys. Km i powrócił znowu check, oraz ta sama informacja System Antipollu Defailant. Pojechałem na komputer do mechanika i wyskoczyły 4 błędy egr. Skasował, zrobił więcej miejsca na kostki oraz kable które pod wpływem trzęsienia silnika się przecierają (kostki i kable w okolicy egr) i było wszystko w porządku przez następne 100 km. Check powrócił, informacja ta sama. Podczas jazdy turbina jest opóźniona- 2200 tys. Nie mam pojęcia co dalej. Chcę za 2 tygodnie autem wracać do Polski. Niby można usunąć tzw. Sito (siatka filtrująca) które możliwe że jest zatkane i turbina nie ma odpowiedniego smarowania. Filtr paliwa, powietrza wymieniony 4 tysiące temu. Tankuje tylko na BP w Anglii. Co robić? Nie uśmiecha mi się wymiana turbiny po raz kolejny. Z góry przepraszam w razie gdyby coś było nie zrozumiałe, nie jestem mechanikiem, i starałem ująć wszystko w miarę zrozumiale). Proszę o pomoc i Rady. Pozdrawiam.

bo chcę jechać na wakacje i mam 1600km. w jedną stronę a mam auto z 2003 r. 340000km na blacie nalatane , jeździ na oleju 5w40 od wymiany do wymiany oleju nic nie ubywa mało tego ma jeszcze gaz założony i według ciebie muszę zmienić auto bo jest stare .