• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

R134a na r1234yf

Janusz1975

Nowy
Punktów
0
A jaki czynnik stosowano w latach 70-tych, np. w samochodach amerykańskich?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A po kiego? Jedziesz do jakiegoś ogarniętego punktu serwisu klimy, usuwasz yf z układu i tankujesz r134a. Nic się nie stanie. Niektóre samochody nowe napełnione tak w 2012,2013 importowane z poza Unii jeżdżą do dziś bez usterki z nalepkami i portami R1234yf. Problem się pojawi jak pojadą uzupełnić czynnik do punktu z yf bez analizatora, bo czynników tych podobno nie można mieszać.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Pany. Jak to w końcu jest. Nie będę pytał czy można bo nie można ale czy da radę? Kupiłem stacje klimy na prezent synowi ale sam bym se dorobił trochę piniondza

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Spoko.
Ja pompuje stary do nowego i jest git.
Albo się wstydzą albo nie mają reklamacji klienci

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Pany. Jak to w końcu jest. Nie będę pytał czy można bo nie można ale czy da radę? Kupiłem stacje klimy na prezent synowi ale sam bym se dorobił trochę piniondza

Spoko.
Ja pompuje stary do nowego i jest git.
Albo się wstydzą albo nie mają reklamacji klienci
da rade , i bedzie normalnie dzialac , nalezy napelnic minimalnie wiecej gazu (okolo 10%) , sprawdzone , przetestowane , dziala.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
A czy poza portami i gazem w maszynie, te maszyny się jakoś różnią od siebie ? Bo widziałem chociażby tego viakena co sobie Bartek kupił i przystosowany jest pod oba czynniki.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Nie wiem. Ale zrobiłem nowa 500 po kolizji. Pierdoła ale gaz uciekł. I to już 2 tygodnie i nic się nie dzieje

klosek6

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ostróda
Witam mam pytanie bo kupiłem redukcje żeby podłączyć nowe porty pod maszynę na r134a i mam pytanie bo chcę zrobić przegląd klimatyzacji po zakupie klima działa ale chciałbym sprawdzić ile jest czynnika i czy mogę zrobić odzysk tego co jest i nabić czy muszę wypuścić nowy czynnik i dopiero nabić nowy ? stanie się coś jak się czynniki zmieszają ?

Do góry Bottom