• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault 1.9dci dziwne walenie w silniku

piotrczwa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witajcie,

Mam prośbę, chciałbym potwierdzić diagnozę. Wczoraj kupiłem to autko Renault Grand Scenic 1.9dci. W trakcie jazdy auto zaczęło dziwnie klekotać, nagle zgasło. Wczoraj ze względu na słaby akumulator nie udało się go odpalić - wróciło lawetą na parking. Dzisiaj podpiąłem drugi akumulator i odpaliłem. Słychać dziwny stukot w silniku, nie chodzi równo, jakby nie paliło na wszystkie gary. Dodatkowo z rury biały dym, ale dym leci w rytm pracy silnika - przerywanie. Już dzisiaj więcej nie odpalił, albo odpalił i gasł po sekundzie. Rozmawiałem z bratem powiedział, że panewki, ale podobno panewki były robione w tamtym roku, powiedział, że może wtryski. Komputer pokazuje komunikat w tłumaczeniu sprawdź wtryski. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem. Dzięki za pomoc. Nie wiem co robić.

Wideo z nagraniem pracy silnika:
https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/v...c68805492450660dda8ad3ddfa67&oe=59065C2F&dl=1

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Oddaj mu ten złom. Pewnie panewki już nie istnieją, czeka cie remont słupka, turbo.... Kup takiego samego ale w benzynie. Nie 1.9 dci.

A

Anonymous123

Nie wiem co robić
Opcje trzy
- naprawa
-zwrot sprzedajacemu
-złom
Nie wiem ile dałeś ale naprawa tak aby to mialo sens to 4k napewno. Zwrot malo realny bo sprzedajacy powie ze pieniedzy juz nie ma, albo ogólnie sie wypnie bo nie jest tajemnica ze pomimo obowiązującego prawa aby to wyegzekwować to trzeba czesto isc do sadu a przy tej wartosci pojazdu to szkoda zachodu. Złom to zapewno strata ale czasami lepiej pozbyc sie czegoś ze stratą niz robic nie kończąca się inwestycje.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Temat oddany wczoraj. Nowe panewki, uszczelki, pierscienie, olej, filtr i co tam jeszcze. Używamy wal i korbowod. Poskładanie wszystkiego + szlify i wyszło 3800.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a TDI i TSI się nie psują ... :D to są dobre silniki, ale muszą mieć olej , interwał wymiany co 30tysi je zabija. Sa klienci, którzy myślą, że dojadą od wymiany do wymiany bez dolewki.

Do góry Bottom