• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault captur sprawdź start stop sprawdź pojazd

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Witam. Renault captur 2019 rok z silnikiem 0.9 tce.

Po włączeniu zapłonu zapala się informacja sprawdź start stop a jak się ruszy dochodzi komunikat sprawdź samochód.
Autem jeździłem tydzień czasu bo chciałem wywołać check engine pomimo zapisanego błędu P0420 dotyczącego sprawności katalizatora. Żaden komunikat się nie wyświetlał.

Właściciel poinformował, że check wróci bo on co jakiś czas kasuje i zapala się i chce usunąć na stałe ten kod z tablicy błędów.

Odłączyłem Aku by wyciągnąć sterownik bo dojście jest słabe i oddałem do osoby zajmującej się tuningiem by zmodyfikowała sterownik. Po 2 dniach montuje wszystko i pierwsze odpalenie i komunikaty jak wyżej. W żadnym sterowniki nie ma błędów. Sprawdzane carscanerem, autocomem i launchem.

Teraz tuner wrócił do oryginału a komunikaty nadal są. Podmienilem akumulator z innego auta, klemę minusową z czujnikiem z innego captura. Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i pod deską. Sprawdziłem przejście pomiędzy czujnikiem na klemie a modułem zarządzania energią. Przejście jest ale inny pinout jak na schematach- możliwe że schematy które posiadam od Clio iv i captura z podobnych roczników coś się różnią.

Zauważyłem że ładowanie podczas jazdy jest 12,8 a wzrasta do 14,5 gdy hamuje silnikiem.

Proszę o pomoc. Czego szukać i gdzie bo brakuje mi pomysłów.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Powinieneś mieć akumulator typu AGM lub EFB a podbicie ładowania to odzyskiwanie energii z hamowania, znane też jako rekuperacja, jest realizowane poprzez system Start-Stop. Podczas hamowania lub zdejmowania nogi z pedału gazu, alternator odzyskuje energię kinetyczną i przekształca ją w energię elektryczną, ładując akumulator.
Wtyczka od start stop jest na klemie minusowej sprawdź ją

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Całą klemę minusową podmienilem z innego captura. Zasilanie do czujnika dochodzi, kabel sygnałowy który idzie do modułu zarządzania energią sprawdzony na ciągłość. Niestety schematy nie pokryły się z tym co zastałem w aucie
Akumulator jest AGM.
Podczas jazdy z wciśniętym gazem lub z wciśniętym sprzęgłem i na postoju (mogę włączać klimę, ogrzewanie szyby i inne odbiorniki prądu) utrzymuje się napięcie 12,8V . Wygląda jakby nie było ładowania więc wychodzi na to że auto myśli że akumulator jest pełny. Czy się mylę?

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Mam odpowiedni schemat i instalacja od czujnika na klemie minusowej pokrywa się i jest sprawdzona.
Dodatkowo sprawdziłem zachowanie się czujników na pedale sprzęgła, hamulca, otwarcia maski i 3 pinownego biegu wstecznego i neutralnego.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Ładowaniem się nie przejmuj, tak ma być. W obecnie ujeżdżanym Sprinterze z 2014 też taki "bajer" mam, to alternator potrafi nawet i ponad 15V zaserwować. Jeśli napięcia są stabilne i bez wahań w danym stanie (czyli jak jest 12,8V, to tyle trzyma niezależnie od tego co powłączasz), to jest git.

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Nie przejmuje się ładowaniem. Tak ma być. Po odpaleniu jest ponad 14 i stopniowo spada bo auto uważa że akumulator jest naładowany.
W UPC widzi że jest naładowany w 88%.
Dziwna sprawa, że już po włączeniu zapłonu widzi usterkę, której nie zapisuje w żadnym sterowniku.
W drugim capturze, którego mam na podwórku, jak odłącze czujnik na klemie to od razu zapisuje się błąd w UCH i wyskakują te same komunikaty: skontroluje start and stóp i skontroluje pojazd

Do góry Bottom