• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio 3 1,5DCI 68km - Nie odpala?

Pirad

Nowy
Punktów
0
Witam,
Potrzebuję waszej pomocy.
Mam problem z niedawno zakupionym Clio III z 2007r. Silnik 1,5 DCI 68km.
Narzeczona po zakupie pojeździła 3 dni i czwartego dnia w drodze do pracy samochód najpierw szarpnął
i później 200m dalej przestał pracować.
Zaholowaliśmy go do domu, przyjechał znajomy z komputerem i po podłączeniu wywala błąd "Za niskie ciśnienie na rampie". Auto na plaka odpaliło i nawet chodziło sobie jakiś czas a nawet po zgaszeniu go i ponownym odpaleniu (już bez plaka) odpalił. Zauważyliśmy pod maską, że dołączony jest dodatkowo jakiś filtr paliwa (nieoryginalny i jakiś najtańszy), oraz zaworek zwrotny obok ręcznej pompki.
Sytuacja teraz wygląda tak:
Auto podczas próby odpalenia startuje, ale chodzi nierówno i tylko przez ok. 6 sekund, później gaśnie. Po podłączeniu komputera spisałem najważniejsze dane:
1. Prąd na czujniku na wyłączonym silniku: 0,6 V
- na odpalonym silniku: 1,2 V
2. Przepływ paliwa podczas odpalania: 23mg/cp
- gdy już jest odpalony: 13mg/cp
3. Ciśnienie na rampie: 350-400 bar
Nie wiem co robić bo jestem trochę zielony w tym. Jeden mechanik stwierdził, że trzeba robić wtryski i jeśli to nie pomoże to pompę. ;/
Myślałem, żeby w pierwszej kolejności wyrzucić ten dodatkowy filtr paliwa a później wymienić czujnik ciśnienia. Co możecie mi doradzić? Miał ktoś taki przypadek?

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Zaworek tam nie jest potrzebny w ori. go nie ma dodatkowy filtr tym bardziej,proponuję zrobić na początku przelewy wtryskiwaczy co wyjdzie nie wiem :) napewno nic dobrego , sprawdź czy w filtrze paliwa nie ma opiłków metalu .
Jeżeli są to pozostało ci siąść i płakać .

Pirad

Nowy
Punktów
0
Poprzedni właściciel twierdzi, że jemu pompa padła i leciały opiłki i że niby przeczyścił wtryski i specjalnie założył ten filtr paliwa.
Ale po co ten zaworek zwrotny?
Można jakoś w domowych warunkach wykonać przelewy wtryskiwaczy?

Pirad

Nowy
Punktów
0
Mózg. Przecież nie pytam o poprzedniego właściciela... Tylko co może być nie tak z tym autem...

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Opiłkująca pompa zasypała wtryski, poczytaj o wtrysku Delphi. Masz układ do czyszczenia, pompę do regeneracji , wtryski pewnie też. Kilka tysi poleci...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nadzieja jednak umiera ostatnia.
Test na przelewy- to podłączenie wężyków na powroty od wtryskiwaczy i odpływ do butelek.
Niech to chodzi kilka minut, może być kilkanaście minut na różnych obrotach i masz wynik. Porównaj ilość ropy z powrotów w butelkach na oko.
Może wystarczy wymienić jeden zaworek za 150zł.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom