• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Espace 2.2 dci Rozrządu.

Matejo1991

Nowy
Punktów
0
Miasto
Czerwińsk nad Wisłą
Witam. Mam dylemat odnośnie ustawienia rozrządu w 2.2dci. Silnik dostałem częściowo rozebrany. Pytanie jak ustawić wałki? Nie mam blokad, chętnie sam je sobie zrobię tylko powstaje pytanie jak ustawić.

Wałki mają nacięcia za kołem pasowym, jedno Cienkie a na przeciw szerokie w które ma wejść blokada. Pytanie jak dam do przodu silnika tymi grubszymi to wtedy wydech na pierwszym cylindrze od strony rozrządu jest tuż po zamknięciu a ssący chwile dalej się otwiera (mijanka). Pierwszy cylinder zaczyna cykl. Znalazłem gdzieś w necie zdjęcie z instrukcją od laguny gdzie te grubsze nacięcia mają być na zewnątrz. To raczej błędne ustawienie, tak na logikę.

Normalnie bym się nie zastanawiał tylko tak ustawił tzn początek cyklu na pierwszym od rozrządu, ale to przecież francuz. Pierwszy może równie dobrze być od skrzyni? Nie mam doświadczenia z Francuzami. Stąd moje pytanie.

Na którym ustawić początek cyklu?

Wał zablokowany, koło pompy wtryskowej ustawione (czujnik wałka rozrządu).

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kołek w wał, otwor jest w podstawie filtra oleju. Wałki ustawiasz płaskownikiem obojetnie czy wyciecie przod czy tyl wazne ze szerowkim/waskim w jedna strone, wyciecie prostopadle do plaszczyzny glowicy. Kola na znak bo na kole pompy jest czujnik polozenia do oznaczania cylindra na ktorym jest praca.

Matejo1991

Nowy
Punktów
0
Miasto
Czerwińsk nad Wisłą
Samochod odpalony. Ale dzieki. Szerokim nacieciem do przodu samochodu.

Nie mozna jak kolwiek. Przeciez czujnik walka nie znajduje sie na walku. Jesli ustawie walki o 180 to wtrysk paliwa bedzie na wydechu a nie na sprerzaniu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czujnik jest na kole pompy Mozesz je blokowac jak chcesz bo to juz sprawdzone.

Do góry Bottom