• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Espace 2,2 trudny poranny rozruch

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Renault Espace 2,2 dci bardzo trudno zapala rano.
Silnik jest po remoncie z powodu zatarcia panewek. Przed remontem zapalał od tzw strzału.
A po remoncie im dłużej postoi, tym trudniej zapala - w zasadzie czas rozruchu jest wprost proporcjonalnie długi do czasu postoju. I niespecjalnie zależy to od temperatury, bo nawet w upały był ten sam problem.
Rano kręci bardzo długo i kiedy w końcu zapali od razu chodzi idealnie, równiutko, bez żadnego dymka.
Fakt, że kiedy aku ładują całą noc to z rozruchem jest nieco, ale tylko nieco lepiej, bo i tak musi trochę pokręcić.
Poza tym silnik pracuje doskonale (kiedy już odpali). Zero dymu, praca równiutka, moc w porządku, zużycie paliwa niskie.
Już przy odbiorze auta z warsztatu zdziwiło mnie, że auto mimo długiego kręcenia nie odpala. Więc mechanik zrobił się nieco nerwowy i przytargał wózek z bateriami. Wtedy zakręciło jak turboodrzutowcem i motor zapalił.
Na drugi dzień rano auto pod domem nie zapaliło, kręci i kręci i nic. Auto na lawetę i do mechanika a ten znowu wózek z aku- i odpala choć trochę musiał pokręcić.
Więc kupiłem nowiutki Centra Plus 74 Ah, 670 A. Niestety, żadnej poprawy. Po naładowaniu na full po kilkukrotnym kręceniu w końcu łaskawie odpalił. Ale po kilku dniach, jeżdżenia po mieście, kiedy aku już nie kręci jak szalony, znowu to samo, brak odpału.
Warsztat gdzie był robione auto wziął kasę i ma mnie w nosie - na mój widok zatrzakują wrota.
Zaznaczam, że kiedy auto w końcu rano odpali i przejadę jakiś kilometr, potem cały dzień odpala bez problemu i generalnie motor chodzi jak pszczółka. A odpalam go po kilkanaście razy dziennie bez problemu.
Wstawiłem zawór zwrotny na przewodzie paliwowym, wymieniłem filtr paliwa - żadnej poprawy.
Parę razy podłączałem do kompa - zawracanie głowy, płacę za każdym razem 100 i dostaję zbędne wydruki o hamulcu postojowym, ustawieniu kierownicy, abs itp. bzdetach. Tłumaczę, że mnie to obchodzi, niech powiedzą, dlaczego auto rano nie odpala.
Ostatnio w serwisach mają jakiś problem z połączeniem z modułem wtrysku, więc rozkładają ręce, że nic nie wiadomo.
Jakoś tak się porobiło od czasu nowych technologii samochodowych, że wielu mechaników nie zaprząta sobie głowy przeanalizowaniem objawów usterek samochodu - tylko komputer i koniec. Więc czarna rozpacz.
Czytałem trochę o podobnych problemach z motorami DCI - ale mój przypadek jednak różni się od opisanych przez innych.
Proszę o radę, czy to jakiś problem z ciśnieniem paliwa, z pompą, może wtryskami. Czy takie sprawy jak ciśnienie na pompie można sprawdzić bez podłączania kompa? Czy to ciśnienie jakoś ucieka przy dłuższym postoju i dlatego wymaga tak długiego kręcenia?
Będą bardzo wdzięczny za porady, bo jeżdżenie po serwisach aby za stówę dostać kolejny zbędny wydruk o sprawach bez znaczenia już wyszło bokiem.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
1- rozrusznik , wyczyścić nasmarować wymienić tulejki
2- jeśli to nie pomoże to korekty mapy dawki rozruchowej

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
A co ma do tego czujnik temperatury cieczy? Po pierwszym odpale rano silnik pochodzi parę minut i już potem zapala normalnie, choć nie zdąży się nagrzać.
Na razie zamówiłem używaną listwę wtryskową z zaworem zwrotnym. Wykręcę ten zawór i wymienię. Przeczytałem na forum, że ktoś miał identyczne problemy jak moje, co do najdrobniejszych szczegółów. U niego ten zawór po prostu trochę puszczał ciśnienie podczas rozruchu i stąd problemy. Zobaczę co będzie się działo po wymianie.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
No trochę ma, jakby był nie istotny to by go tam nie było. Tak samo jak sprawny rozrusznik. Sprawdzilbym parametry rozruchu, prędkość silnika i narastanie ciśnienia w szynie a nie wymieniał na pałę. No ale, zrobisz jak uważasz.

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Problem w tym, że w ogóle nie mam jak sprawdzić tych parametrów - w serwisie stwierdzili, że gdzieś jest przerwane łącze i nie można wejść z komputerem do modułu wtrysku. Tak więc kicha, trzeba szukać konwencjonalnymi metodami.

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Marek S - czy możesz wyjaśnić mi do to jest "zrobiony na off"? Czy ktoś może to celowo zrobić (np. w warsztacie), żeby coś przede mną ukryć?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie , masz wyłaczony immobiliser a ze zrobili to niedbale to nie przeniesli linii K do wtyku , podejrzewam bo sterownik powinien się łaczyć , w ślepo nie wymieniaj szkoda kasy.

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
OK, widzę że znasz się na rzeczy. Czy mógłbyś mi udzielić jakichś szczegółowych instrukcji krok po kroku, co mam teraz zrobić, aby doprowadzić to do porządku. Na immobilzerze mi nie zależy, może być wyłączony. Byleby ten samochód zaczął wreszcie prawidłowo odpalać. Do serwisu już nie będę jeździł, bo przy takich nietypowych sprawach są w zasadzie bezradni.
Pozdrawiam i dzięki.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
3- powinno być naprawić to co daje d*py.
A tak na poważnie w tym silniku możesz wymienić pół osprzętu i dalej nie odpali. Musisz zrobić diagnostyke komputerową czyli uruchomić obd.

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Mariusz UK - dziękuję za ofertę pomocy - ale gdzie mam szukać tego sterownika ?

@hudy5 - ciężka sprawa - byłem w serwisie Renault. 3 godziny usiłowali połączyć się z modułem sterowania wtryskiem i nic. Grzebali po całej instalacji i nie znaleźli przyczyny.

Gustaw13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Ps pojawił się pewien trop sprawcy tych kłopotów.
Kilka wypowiedzi w necie wskazuje na zacinający się zawór zwrotny (bezpieczeństwa?) na listwie wtryskowej. Było już kilka takich przypadków i objawy były co do joty identyczne z moim problemem. Tan zawór kiedy się zacznie zacinać powoduje uciekanie ciśnienia w listwie na powrót paliwa. Kiedy silnik już pracuje minimalny ten ubytek nie wpływa na pracę silnika ale kiedy rano odpalamy samochód pompa napędzana rozrusznikiem bardzo długo musi kręcić zanim dobije tam ciśnienie.
Kupiłem używkę listwę, wykręciłem ten zawór (trochę ciężko było) i umówiłem się w warsztacie na jego wymianę. Tak więc we wtorek sprawa się wyjaśni, czy trop był celny.

Do góry Bottom