• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane I 2.0 8V

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
Witam, mam megane I silnik 2.0 8V z 98r. chodzi o to że auto ma duże spalanie na wolnych obrotach czuc delikatnie nierowną prace jakby niedopalał. świece, kable nowe jak i filtry. wcześniej nie pracowała sonda lambda wymieniłem ją niby pracuje (dołączam obraz). a przy 80*C silnik zaczyna pracować na 500obrotach i ma ochote zgasnąć na gaz niereaguje łapie dopiero jak sie uda przegazowac go do ok 2tys obrotów ale i to nic nie daje bo po kilku sekundach znów to samo. napięcie sondy wtedy wskakuje na 745mV i tak stoi. czasem jest tak że mimo temperatury nic sie niedzieje prucz tego że nierówno pracuje i widac nawet na postoju jak paliwo znika. kiedy auto nie ma reakcji na gaz gasze odplam i chwile jest ok.

Załączniki

• Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    120,1 KB · Wyświetleń: 21

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jakś to dziwnie wyglada , jakby z jednej strony czujnik był uwalony bo nie ma płynnych wskazań a praca sondy nie jest prawidłowa . może coś z zasilaniem tej częsci wiązki ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompa paliwa, czujnik polozenia walka na glowicy, tps w przepustnicy? cokolwiek poza ta nieszczesna sonda ogladales na diagnozie?

racon

Gaduła
Punktów
8
weź zwykły miernik ustaw na om 200k masowy do aku lub masy, prądowy wepnij do czarnego przebij , jak będziesz z wolnych dawał gazu ma pracować od 0,1 do 0,99 , na pewno musi być praca przy każdym gazie inne parametry jeśli stoją te same w granicy 0,40 to wymień sąde, no jak sąda padnięta to czuć niespalona benzynke nieraz nawet w aucie.

kup sobie uniwersalną ale nową.

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
sonda jest nowa założona. podjade za chwile do auto podepne delphiego i jeszcze popatrze.

racon

Gaduła
Punktów
8
rozumiem że miernikiem zwykłym nie potrafisz sprawdzić to w sumie ci nie pomogę inaczej, bo na pewno musisz wykluczyć sondę , świece i przewody , zostaje tylko krokowy. w sumie to nieraz pierdółka przerwany przewód itd. ciężko na odległość. powodzenia.pozdrawiam

nie pamiętam tam nie masz czasem monowtrysku , jeśli tak to ściągnij pokrywę i sprawdź czy wtrysk ci rozpyla czy ci wlewa paliwo , będziesz widział na mono , ma rozpylać a nie wlewać może wtrysk do wymiany , może sprawdź od strony wtrysku może mono lub któryś wtrysk wlewa i będzie żarło.

sprawdziłem masz wielowtrysk sztuka na cylinder dobrze by było sprawdzić je czy do brze wtryskują one są do benzyny ale pracują podobnie jak w dieslu też się zacierają podlewają itd.

miałem kolegę co tez mu uciekało paliwo po przejechaniu 20 km tracił 10 litrów , okazało się ze przewód był pęknięty przy samym dojściu do wtryskiwaczy nie było widać bo benzyna szybko paruje ale na noc nie miał osłony silnika zostawił pod autem czysty karton i odpalił na 5 minut auto rano okazało się że miał plamy z benzyny , szukaliśmy w miejscu i znaleźliśmy pęknięcie i ciężko było by je normalnie namierzyć.

Ostatnia edycja:

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
ciężko dotrzec do sondy z miernikiem w tym silniku.
1,2,3 - silnik na wolnych jak był zimny.
obroty - kiedy chodził na obrotach.
nierówno - kiedy pojawił się objaw reakcja na gaz słaba i kuleje strasznie silnik.
po odpaleniu - kiedy zgasiłem auto odpaliłem jeszcze raz wrócił do normy.
po odpaleniu obroty - kontynuacja punktu poprzedniego tyle że na obrotach.
przerywa cisnienie - kiedy silnik znów zaczął kuleć (pokazany czujnik cisnienia)
przerywa sonda - pokazana sonda kiedy silnik kuleje.
sonda - zanim zaczął przerywac wzrastało napoecie sondy i punkt poprzedni jest kontynuacją.
zauważyłem jeszcze że gdy silnik zaczyna kulec i jest ten problem z gazowaniem go posanowiłem odłączyć sonde lambde i zaczął wracać do normy silnik.

Załączniki

• 1.png
    1.png
    110,3 KB · Wyświetleń: 6
  • 2.png
    2.png
    107,8 KB · Wyświetleń: 2
  • 3.png
    3.png
    108,8 KB · Wyświetleń: 2
  • obroty 2.png
    obroty 2.png
    107,5 KB · Wyświetleń: 3
  • obroty 3.png
    obroty 3.png
    108,7 KB · Wyświetleń: 6
  • obroty.png
    obroty.png
    107,5 KB · Wyświetleń: 3
  • nierowno 1.png
    nierowno 1.png
    106,3 KB · Wyświetleń: 3
  • nierowno.png
    nierowno.png
    107,5 KB · Wyświetleń: 5
  • nierowno 3.png
    nierowno 3.png
    107,6 KB · Wyświetleń: 3
  • po odpaleniu 1.png
    po odpaleniu 1.png
    107,6 KB · Wyświetleń: 4
  • po odpaleniu 2.png
    po odpaleniu 2.png
    108,6 KB · Wyświetleń: 5
  • po odpaleniu.png
    po odpaleniu.png
    107,5 KB · Wyświetleń: 4
  • po odpaleniu obroty.png
    po odpaleniu obroty.png
    107,6 KB · Wyświetleń: 5
  • po odpaleniu obroty 2.png
    po odpaleniu obroty 2.png
    106,3 KB · Wyświetleń: 4
  • po odplniu obroty 3.png
    po odplniu obroty 3.png
    108,7 KB · Wyświetleń: 4
  • przerywa cisnienie.png
    przerywa cisnienie.png
    122,9 KB · Wyświetleń: 7
  • przerywa sonda.png
    przerywa sonda.png
    119 KB · Wyświetleń: 4
  • sonda.png
    sonda.png
    121,2 KB · Wyświetleń: 7

racon

Gaduła
Punktów
8
cały czas pokazuje że z sadą jest coś nie tak , zwłaszcza że sam widzisz że nie ma pracy , kup inną może używkę i sprawdź . bo jak odłączasz jest ok to gdzieś ci robi jeszcze zware . spróbuj dopasuj może z boscha nie patrz jakie auto byle taka sama .

tylko pamiętaj że sonda pracuje z czujnikiem powietrza musisz wykluczyć sondę , później pomiar powietrza , nic tam więcej nie ma , do pracy układu paliwowego. później dopiero inne czujniki zapłonu itd. ale to już jak z tym sobie nie poradzisz to jedź do dobrego mechanika.

Ostatnia edycja:

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
słuchaj stawiałem od początku na sonde ale nie fajnie jest wydawać kase na każdą część po kolei. chciałem aby ktoś też na to zerknął i że tak powiem poparł moją diagnozę :) a kupiłem sonde dosyć tanio bo za 90zł troszke mnie to dziwiło bo najtańsza sonda w 4cars kosztowała 250zł :)

racon

Gaduła
Punktów
8
no widzisz sam sobie odpowiedziałeś ale możesz jak masz paragon reklamować jak była nowa. takie części jak;; sonda,przepływomierz powietrza, świece i przewody zawsze staraj się brać dobrej firmy , bo jeśli chcesz tym jeździć pewnie i bezawaryjnie, znaczy jak najdłużej , sam jak ktoś mi mówi że jakiś rok i później sprzedaje to kupuje używki na szrocie za około
30% ceny nowej i z gwarancją rozruchową jak walnięta część wymienia na inną wiele aut do tej pory tak jeździ na częściach dawców i jest ok. tylko muszą być oryginały nie już wymieniane na zamienniki , zamienniki montuje się 2 dni przed sprzedaniem auta. pozdrawiam i powodzenia

Do góry Bottom