• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane III 1,4 Tce wypadanie zapłonu

Buncolek21

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Cześć.
Mam Renault Megane III 1,4 Tce z 3010 roku.
Niestety zauważyłem ubywanie płynu chłodniczego i czasami"check enigne", który miga i po chwili gaśnie. Komputer wskazał wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze. Auto jeździ normalnie. Nie dławi się, nie szarpie. Nic się nie dzieje. Poziom oleju w normie. Nie przybywa i nie ubywa.
Oczywiście auto poszło do mechanika. Test wykazał obecność CO2 w układzie chłodzenia. Zatem "klasyka" w tych silnikach.
Sprawdzenie uszczelki i głowicy. Są ok. Bez pęknięć. Diagnoza od mechanika, to najprawdopodobniej pęknięty blok.
I w tym miejscu mam do Was pytanie: Czy to możliwe aby blok był pęknięty jeśli uszczelka pod głowicą i głowicą są ok? Macie jakiś trop, którym można podążać?

Zastanawiam się nad sensem naprawy. Może lepiej sprzedać auto z informacją że uszkodzone?

Przebieg oryginalny 145 000.

Buncolek21

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Głowica rozumiem ściągnięta?
Tak. Sprawdzona. Jest ok.
Automatyczne połączenie postów:

Zapomniałem dopisać, że cewki były zamieniane (1 z 2) dla wyeliminowanie błędu po stronie cewki. Pomimo podmiany wypadanie zapłonu pojawiło się na pierwszym cylindrze.
Świece wymienione na nowe.

Do góry Bottom