• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault modus benzyna 1.2 16V chcę wymienić olej w skrzyni biegów gdzie co nalać

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Mam modusa na benzynę 1.2 16V jutro chcę wymienić olej w skrzyni biegów oleju wchodzi do niej 2.8L
typ oleju 75W80. Ściągnąłem zdjęcia z internetu z ów skrzynią proszę mi powiedzieć czy dobrze rozumuje korek nr. 1 jest korkiem spustowym do wylewania a korek numer 2 jest korkiem do nalewania oleju.
Drugie pytanie skoro producent napisał że skrzynia ma pojemność na olej 2.8L to mam tyle strzykawką nalać czy wtedy naleje za dużo czy jest możliwe że coś źle zrobię proszę o instruktaż

Załączniki

• 11.jpg
    11.jpg
    87,7 KB · Wyświetleń: 44
  • 22.jpg
    22.jpg
    80,2 KB · Wyświetleń: 41

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Mam pytanie odnośnie oleju silnikowego w moim aucie benzyna 1.2 16V muszę ustawić odpowiedni poziom oleju bo wczoraj za dużo nalałem i muszę odlać.
Na bagnecie pomiarowym jaki poziom jest najodpowiedniejszy dla takiego małego silnika (olej elf 5w40) 1/2 , 3/4 , 4/5 , 5/6

czy może poziom do kreski max

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Czy ktoś ma jakieś cenne uwagi na temat wymieniania oleju w skrzyni biegów? żebym nie zrobił błęda

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
ale dobrze robie bo przypuszczam że niemiec od nowości nie wymieniał tego oleju a ja drugi właściciel wziąłem się za wymianę mając przebiegu 208 000. To jak uważacie dobrze jest wymienić ten olej raz na 200 000

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Najpierw sprawdz spuszczajac ile jego bylo a ile ma byc.
Po takim przebiegu nawet jesli nie bylo jakis widocznych przeciekow zawsze bedzie brakowac.
Jako przyklad moge dac Seicento z 1999 roku, ma byc 2,4l a bylo o jakie 0,7l mniej, wlasciciel stwierdzil ze teraz po wymianie auto/skrzynia lepiej dziala a juz mial lekkie problemy ze zmiana biegow.

A do tego po takim czasie ten olej troche stracil na swojej wartosci, jesli Ci mowi cos zjawisko kondensacji, inaczej mowiac skraplania sie wilgoci wewnatrz skrzyni.

Do góry Bottom