• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic 1.9 dci - brak mocy

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Witam. Mam scenica 1.9 2004 F9A po wymianie silnika. W poprzednim silniku stopił sie tłok.
Założony "nowy" używany silnik z pompą i wtryskami. Cały pozostały osprzęt ze starego.
Silnik nie dymi, pracuje równo ale jest słaby. Maksymalne ciśnienie doładowania za niskie o 400 mbar
- zaprogramowane wtryski
- sztanga na turbinie płynnie zamyka po uruchomieniu i otwiera przy max obrotach
- odpięty tłumik i kat - bez różnicy
- zaślepiony/otwarty EGR brak roznicy
- ciśnienie paliwa równo z wartościami odniesienia
- intercooler drożny, chociaż było w nim troche oleju
- odpinam przepływke - jest nieznaczna poprawa mocy
max wartość na przepływce to 326 kg/h przy 4800 obr
Ma ktoś jakieś sugestie? Czy ta przepływka nie kuleje za bardzo?, czujnik doładowania? Nie znalazłem żadnych nieszczelności w dolocie. Nie wiem jak to auto jezdziło wcześniej, nie mam możliwości sprawdzenia.
poniżej kilka zrzutów ekranu

Załączniki

• DSC_0884.JPG
    DSC_0884.JPG
    612,9 KB · Wyświetleń: 32
  • DSC_0885.JPG
    DSC_0885.JPG
    536,9 KB · Wyświetleń: 30
  • DSC_0887.JPG
    DSC_0887.JPG
    582,7 KB · Wyświetleń: 30

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A może filtr powietrza taki zapakowany że nie może zaciągnąć powietrza i przez to słabo doładowuje. Kiedyś miałem taki przypadek.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Filtr powietrza też usunąłem, nic to nie dało. Sprawdzam jeszcze raz intercooler

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Podłącz podciśnienie do turbiny pomijając zawór sterujący i zobacz wtedy ile dmucha turbina powinna przeładowywać.Jak będzie też słabo dmuchać oznaczać będzie że turbina do roboty.

Ostatnia edycja:

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Poprawiło się o około 20 mbar a to wciąż o blisko 400 za mało. Zrzucę turbo zobaczę w jakim jest stanie

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Wirnik turbiny ma znaczne luzy, poprzeczne i nawet wzdłużne. Dzięki Mikrobi za pomoc.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Dobra, turbina po regeneracji, ładuje jak trzeba ale mocy nadal brak. Ciśnienie paliwa prawidłowe, zgodne z zadanym nawet pod obciążeniem. Wskazania przepływomierza w zakresie 48-390 kg/h Przy odpietej przeplywce bez zmian. Pedał w podłogę i ledwo startuje. Kompletnie nic nie dymi. Jedyny błąd jaki jest to df025 ale to od świec żarowych bo są spalone. Ma ktoś wartości kontrolne dla przepływki i potencjometru gazu?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
wpakuj mu wtryski ori od niego co były.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Zdecydowanie zywszy na starych wtryskach chociaż one też trochę kulawe. Dzięki!

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
nieeeee daj skrina wartości przerabiałem chcesz mieć dowody zapraszam lukascar Diagnosta S.Z. czyli diesel ale dla mnie to egr robi w tak zwanego <ciach> i puszcza to co turbo da w wydech ale nic nie zrobie bez diagnozy

1 punkt regulaminu -Marlena.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
dostaje za mało paliwa i nie rozkręca turbo skoro brak błędów teoretycznie powinno być ok a odepnij sonde by wzbogacić mieszankę

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
W tym silniku nie ma sondy. Na starych wtryskach jest zdecydowanie lepiej. Dam je tylko do sprawdzenia bo w poprzednim silniku wypalily tłoka a tu korekty są dość duże. Na spokojnie to ogarnę, dzieki

Punktów
0
Miasto
Kazimierzewo
Witam mam podobny problem ale u mnie pierw silnik wypluł olej miarka raz ok zmiana oleju ale po tygodniu to samo wymyłem odmę i jest ok .I ty problem bo silnik stracił na mocy sprawdzona przepływka jest ok .dałem do mechanika stwierdził ze jest za mało powietrza silnik jest zajechany dziwna trzeba zrobić przekładkę diagnoza według mnie dziwne nie sprawdził ciśnienia na tłokach ani turbiny co sądzicie o tym warto robić przekładkę czy szukać innej przyczyny macie jakieś pomysły .Czy zmienić majstra

Do góry Bottom