• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault scenic 2 rozrząd

doktore83

Początkujący
Punktów
0
czy jest tu ktoś kto ma dokładny schemat rozrządu scenic 2 1.9 96kw pasek ma 132 żeby pompa nie ma znaczenia

sory ale jestem tu pierwszy raz więc wybaczcie

czy ktoś coś pomoze

doktore83

Początkujący
Punktów
0
dzieki

W wykorbienie wału wlozyłem blokadę ale wałek rozrządu interesuje mnie dokładniej już wyjasniam

doktore83

Początkujący
Punktów
0
na kółku jest kropka na niemam 100% pewności co to punktu odniesienia na metalowej osłonie jest tam kreska i niewyglada na faktyczną tylko jakby ktoś ja zrobił przecinakiem nie jest to trójkąt niema w osłonie od rozrządu wyciętego otworu przez który można też podejrzeć .zakladam pasek i znak z kółkiem wału pokrywa sie z kreska na pasku a na wałek rozrzadu sugerując się ta kreska za kółkiem walka rozrządu i kropka na kilku nie pokrywa się a pompa wysokiego ciśnienia niema znaczenia i na pasku niema kreski

na pompę pasek ma 132 zeby

wiem że 1cyl jest od strony skrzyni odżywki walka na 4 cyl stykają się z regulatorami to na 1cyl zawory są otwarte i niewiem jak to sprecyzowac

krzywki a nie odzywki

niemam otworu w obudowie

ma ktoś jeszcze jakąś radę bo już jestem w kropce

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Na blaszanej obudowie powinien być chyba trójkąt, ściągnij kółko walka i sprawdź klin jeżeli nie będzie Ci się zgrywalo.

doktore83

Początkujący
Punktów
0
może ma ktoś jeszcze inny schemat zobrazowania koła wałka lub samego wałka względem wału korbowego

były 2 rodzaje pasków 132 i 133 zeby

ten który był miał 132 bo policzylem

po silniku wychodził ze ma 133 założyłem kompletny rozrzad i pasek był za długi

założyłem 132 i sugerując się kreska i na pasku to względem kropki na wkulku walka rozrządu wychodzi kreska za kropka na kulku

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
132 zeby, na pasku są 2 znaki. Wal i wałek. Kółko walka ustawiać na punkt między dwoma znakami na metalowej osłonie. 133 zeby, są trzy znaki, na pompę też. Ustawienie pompy ważne jest tylko gdy jest na niej czujnik. Jeśli nie ma, to wsio radno. Wal oczywiście zablokowany.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Kiedyś przejechałem się na 1.5 dCi, złożyłem i nie gada. Kolizji nie ma, sprężanie ma ale nie gada. Dopiero po chwili zobaczyłem czujnik na pompie ;) nie ma to jak rutyna przy cr i olanie pompy ;)

doktore83

Początkujący
Punktów
0
poskładałem odpala praktycznie normalnie niemam blendow ale niema takiej mocy spalanie większe o ok 2 litry pokazuje jak zatkam ręka wydech to puszcza chmurę jekby egr później się otwierał

Do góry Bottom