• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic 2001 r z ABS

Mateuszelk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
Dzień dobry wszystkim,

Z góry przepraszam jeśli gdzieś jest temat ale nie rzucił mi się w oczy.

A mianowicie posiadam problem z Renault Scenic 2001 roku z pompą ABS. Problem polega na tym, że nie mogę odpowietrzyć układu hamulcowego. Próbowałem na uruchomionym silniku i na zapłonie i nie idzie. Mianowicie nie mogę odpowietrzyć przedniego lewego j tylnego prawego koła. Płyn tylko pokapuje lekko z opowitrzników i nic więcej a pedał schodzi do połowy i stoi.

Inna sytuacja wygląda z przednim prawym kołem i tylnym lewym. Tam natomiast płyn leci normalnie i pedał zachowuje się również normalnie tak jak podczas odpowietrzania.

Pompa hamulcowa siedzi nowa. Próbowałem odpowietrzyć komputerem ale słychać jak pompa pracuje i odpowietrza niby ale nic się nie zmienia sytuacja jest nadal taka sama.

Ma ktoś pomysł jak to ruszyć??

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
proponuje podciśnieniowo zassać płyn przez odpowietrzniki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ciekawe tylko, czy ma taki podciśnieniomierz...zaraz się okaże że sam to odpowietrza...

Jakby mi nie chcieli pomóc na forum, to odpinałbym kolejno przewody...gdzie to nie chce mi lecieć, gdzie początek tej zagadki...

Może tam jest układ dwuobwodowy/przekątny :woot:

Tak jak Drugi pisze...trzeba by dmuchnąć czymś na początek w te odpowietrzniki...może jakiś paprok tzn. paproch przytkał węża...a raczej korozja...

Mateuszelk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
Mam dwa baniaki jeden który daje podciśnienie do zbiorniczka a drugi podciśnieniowy który mogę podłączyć pod odpowiecznik ale to nic nie daje

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
to odłącz te przewody..gdziekolwiek..zobaczysz czy leci czy nie leci w którym miejscu

W Afganistanie robili trójniki jak mieli taki problem...podpinali "ciśnienie" ze sprawnego "obwodu"...
przednim prawym kołem i tylnym lewym. Tam natomiast płyn leci normalnie
Nooo to podpinasz z prawego na prawe tylne i z lewego tylnego na przednie tylne.
Uwierz mi, że działa...

Mateuszelk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ełk
to odłącz te przewody..gdziekolwiek..zobaczysz czy leci czy nie leci w którym miejscu

W Afganistanie robili trójniki jak mieli taki problem...podpinali "ciśnienie" ze sprawnego "obwodu"...

Nooo to podpinasz z prawego na prawe tylne i z lewego tylnego na przednie tylne.
Uwierz mi, że działa...
Masz na myśli trójniki na przewodach od pompy ABS??

Bo za bardzo nie wiem gdzie miałbym go zamontować

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nie no co Ty ku. przecież żartuje.
W Afganistanie mieszkasz?

Odkręć gdziekolwiek ten przewód...najlepiej przy pompie i dmuchnij kompresorem, czy coś...

Najpierw to trzeba zobaczyć czy wszystko drożne. Odcinkami leć.
Automatyczne połączenie postów:

...ale co Ty masz wykręcony całkowicie odpowietrznik - deptasz hamulec i nic nie leci?

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Stonoga jest dobry...zawsze mówiłem, że o Panu Zbyszku powinni nauczać na uczelniach syndykatu. Mistrz.
Wszystkich z początku na YT naciągał na historie cisnące łzy do oczy (totalny brak skrupułów)
Oczywiście o nr konta "swojej" fundacji Pan Zbyszek nigdy nie zapomniał wspomnieć. Wyprowadził z fundacji około miliona złotych z czego 1/4 przegrał w kasynie.

Dla mnie jest mistrzem, jeżeli chodzi o socjotechnikę...potrafił wypierd. społeczeństwo które wpłaciło setki tysięcy na jego konto.
I wiecie, że ja też pomogłem chłopakowi na którego krzywdzie Pan Zbyszek się promował. Także, bo łapało za serce.
Tylko henio włożył pieniążki do koperty i wysłał poleconym do rąk własnych dzieciaka. Tak że Pan Zbyszek tylko się oblizał i henia nie wyjeb ;)

Naprawdę numer który gość odwalił...był majstersztykiem.
To jest stary recydywista, który założył garnitur, okulary i na krzywdzie ludzi się wypromował. Po czym wyjeb. naiwniaków bez mydła.

Tak propos Stonogi.

Do góry Bottom