• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic III 1.6dci

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Cześć, mam mały problem z trafic 3, samochód stracił 90% funkcji tj. nie działa licznik (brak ikon), wycieraczki, nie odpala (nie uruchamia rozrusznika), nie można połączyć się z żadnym sterownikiem przez obd - tak jakby nie miał w ogóle włączonego zapłonu - ale w momencie przekręcenia kluczyka na zapłon pojawia się prąd na kablach przy stacyjce, zadziała również wentylator dmuchawy, elektryczne szyby, radio (bez autoryzacji przez brak komunikacji ze sterownikiem), przejrzałem myślę większość punktów masowych wszystkie są ładne i na nowo wyczyszczone.
Gdy przyprowadzono mi samochód, klient powiedział, ze wyświetlił się komunikat "Sprawdz układ hamulcowy", gdy zgasił samochód to już nie można go odpalić, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w skrzynce (wewnątrz samochodu, pod maską, za aku) były OK, poza jednym F11 (40A) w skrzynce pod maską, ale założyłem nowy i nic nie pomogło, ale po może 1h dłubania w momencie gdy rozłączyłem aku i podłączyłem na nowo, znowu go przepaliło gdy mierzę teraz zwykłą żarówką obwód tego bezpiecznika to żarówka świeci w momencie gdy podam na nią plus, a minus jest z tego obwodu bezpiecznika - no to zwarcie, ale kłopot w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji od czego ten bezpiecznik jest i może ktoś poratuję mnie informacją czego on dotyczy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Załączniki

• fuse.jpg
    fuse.jpg
    82,4 KB · Wyświetleń: 44

kriss25

Nowy
Punktów
0
Mam bardzo podobny problem z vivaro 2015 - naipierw problem z czujnikami cofania- wyskakiwal blad, pozniej akumulator padl , po wymianie na nowy aku nie mozna odpalic auta - takie same objawy jak u Ciebie u trafica 80%rzeczy nie dziala...
Rozkrecilem "pol" auta wszystkie bezpieczniki sa dobre i dalej nie ma pradu . Pisza ze moze to byc jakies przekaznik hm ...

Napisz bardzo prosze jak rozwiazales problem , co bylo przyczyna
dzieki wielie
Krzysiek

ralalmaly

Nowy
Punktów
0
Witam czy ktoś uporał się może z tym problemem?
Automatyczne połączenie postów:

Mam bardzo podobny problem z vivaro 2015 - naipierw problem z czujnikami cofania- wyskakiwal blad, pozniej akumulator padl , po wymianie na nowy aku nie mozna odpalic auta - takie same objawy jak u Ciebie u trafica 80%rzeczy nie dziala...
Rozkrecilem "pol" auta wszystkie bezpieczniki sa dobre i dalej nie ma pradu . Pisza ze moze to byc jakies przekaznik hm ...

Napisz bardzo prosze jak rozwiazales problem , co bylo przyczyna
dzieki wielie
Krzysiek
Czy udało się rozwiązać ten Problem?

Ostatnia edycja:

Milo3211

Nowy
Punktów
1
Witajcie, dziś borykamy się z problemem co opisujecie, co udało nam sie ustalić ze po odpięciu brązowej wtyczki z BCM( na wysokości stacyjki) Samochód zaczyna odpalać i pracuje wszystko ok, co do samego modułu co tam sie uszkodziło szukamy dalej, moze odświeże kotleta ale jak ktoś by odpowiedział coś szerzej co tam sie kończy był bym wdzieczny:)

Milo3211

Nowy
Punktów
1
Witajcie, dziś borykamy się z problemem co opisujecie, co udało nam sie ustalić ze po odpięciu brązowej wtyczki z BCM( na wysokości stacyjki) Samochód zaczyna odpalać i pracuje wszystko ok, co do samego modułu co tam sie uszkodziło szukamy dalej, moze odświeże kotleta ale jak ktoś by odpowiedział coś szerzej co tam sie kończy był bym wdzieczny:)
w naszym przypadku okazało sie zwarcie we wiązce przewodów w przedziale bagażowym

Do góry Bottom