• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rosnacy poziom oleju silnikowego w dislu MK4

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Mam od roku problem z rosnącym poziomem oleju na bagnecie i komunikaty: wymiana oleju, usterka silnika.Problem pojawił się po opilkujacej pompie paliwa.Pompa zregenerowana, wtryski nowe simensa, uszkodzony DPF-wymieniony na zamiennik.Po tej robocie, pojawił się ciągle rosnacy poziom oleju.Auto normalnie odpala, nie kopci, przyspiesza też normalnie.W grano mi też aktualizacje oryginalna forda, wyczyszczono EGR.Nic to nie dało, jest coraz gorzej.Na początku, rok temu, komunikat o wymianie oleju, pojawiał się przy około 2000 tys. km, po aktualizacji softu-po 700 km.Obecnie, przejadę 100 km i jest znacznie podniesiony poziom na bagnecie, oraz komunikat: usterka silnika.Po wymianie oleju i filtra paliwa, przejechałam 100 km i znów to samo, poziom podniesiony na maxa i komunikat.Ktos z Państwa spotkał się z takim problemem ? Proszę o jakieś sugestie co robić.Zamowilam użytkownik DPF, jest już zregenerowany, beda montować.Pomoze ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
203
Rozrząd na pasku swoją drogą a łańcuch jest spina dwa wałki, co druga wymiane paska trzeba wymienić i łańcuch albo jak zacznie hałasować.

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Rozrząd na pasku swoją drogą a łańcuch jest spina dwa wałki, co druga wymiane paska trzeba wymienić i łańcuch albo jak zacznie hałasować.
W październiku wymieniali mi rozrząd.Dzisiaj do nich dzwoniłam, powiedzieli, że wymieniali tylko pasek gumowy i resztę rozrządu, nic nie słyszeli z łańcucha, ale też powiedzial, ze oni nie wymieniają łańcuchów, nie zajmują się tym.Ja nawet nie wiedziałam, że mam łańcuch w rozrzadzie.Zajrzalam do internetu, to producent zaleca wymianę co 240 tys.Ja mam już 270 tys. i być może nikt tego wcześniej nie robił.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Łańcuszek między wałkami rozrządu
W październiku wymieniali mi rozrząd.Dzisiaj do nich dzwoniłam, powiedzieli, że wymieniali tylko pasek gumowy i resztę rozrządu, nic nie słyszeli z łańcucha, ale też powiedzial, ze oni nie wymieniają łańcuchów, nie zajmują się tym.Ja nawet nie wiedziałam, że mam łańcuch w rozrzadzie.Zajrzalam do internetu, to producent zaleca wymianę co 240 tys.Ja mam już 270 tys. i być może nikt tego wcześniej nie robił.
Łańcuch trzeba zmienić mimo wszystko , nie jest to tanie ale warto a nawet przy takim przebiegu trzeba , i nie chodzi tu o to że łańcuch się zerwie bo on nie ma aż takich obciążeń , ale napinacz się zużywa i łańcuch może sobie latać jak majtki na wietrze .

Ciężko też coś doradzić , sam sobie po kolei bym ogarniał te sprawy ,ale Tobie jako klientce nie będzie do śmiechu poprawić po tych co szukali przyczyn i zarobku na Tobie i znaleźli tylko zarobek .

Trzeba porządnie i poprawnie zdiagnozować twoje auto . Dobra diagnoza podczas naprawy auta jest najważniejsza , nie można bazować na ,,wydaje mi się " albo ,,może to będzie to albo tamto - wymienimy i będziemy wiedzieć czy zadziałało "
To wszystko to kpiny .

jolanta803

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Lublin
Łańcuszek między wałkami rozrządu

Łańcuch trzeba zmienić mimo wszystko , nie jest to tanie ale warto a nawet przy takim przebiegu trzeba , i nie chodzi tu o to że łańcuch się zerwie bo on nie ma aż takich obciążeń , ale napinacz się zużywa i łańcuch może sobie latać jak majtki na wietrze .

Ciężko też coś doradzić , sam sobie po kolei bym ogarniał te sprawy ,ale Tobie jako klientce nie będzie do śmiechu poprawić po tych co szukali przyczyn i zarobku na Tobie i znaleźli tylko zarobek .

Trzeba porządnie i poprawnie zdiagnozować twoje auto . Dobra diagnoza podczas naprawy auta jest najważniejsza , nie można bazować na ,,wydaje mi się " albo ,,może to będzie to albo tamto - wymienimy i będziemy wiedzieć czy zadziałało "
To wszystko to kpiny .
Juz w poniedziałek, powiedzialam mechanikowi, że niech zrobi porządna diagnostykę, dodając za Heniem, że inaczej,,psu na bude,, będa takie naprawy.To cały ciąg,,kpin,, niestety.Ten obecny, polecony mi został przez mechanika z regeneracji układów wtryskowych, pomp, etc.Ma że 160 opinii pozytywnych, użytkownicy bardzo chwala go.Mowil mi, że jeździł osobiście fordami i zna ten chalas z łańcucha.Oczywiscie, że trzeba wymienić ten łańcuch, nawet się nie zastanawialam, auto nadal zostaje w warsztacie.Zaczynam już tylko się martwić czy to koniec problemów, bo za 1,5 tygodnia zaczynam sezon zarobkowy, 4 miesięczny, codziennie trasy, to mnie męczy szczególnie i wykańcza psychicznie.
Automatyczne połączenie postów:

Na chu. ten rozrząd robić, jak zaraz się silnik zatrze. O ile już nie przytarty.
Profesor.
Heniu, nie załamuj mnie.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
203
Juz w poniedziałek, powiedzialam mechanikowi, że niech zrobi porządna diagnostykę, dodając za Heniem, że inaczej,,psu na bude,, będa takie naprawy.To cały ciąg,,kpin,, niestety.Ten obecny, polecony mi został przez mechanika z regeneracji układów wtryskowych, pomp, etc.Ma że 160 opinii pozytywnych, użytkownicy bardzo chwala go.Mowil mi, że jeździł osobiście fordami i zna ten chalas z łańcucha.Oczywiscie, że trzeba wymienić ten łańcuch, nawet się nie zastanawialam, auto nadal zostaje w warsztacie.Zaczynam już tylko się martwić czy to koniec problemów, bo za 1,5 tygodnia zaczynam sezon zarobkowy, 4 miesięczny, codziennie trasy, to mnie męczy szczególnie i wykańcza psychicznie.
Automatyczne połączenie postów:

Heniu, nie załamuj mnie.
Taka niestety prawda jesli silnik chodzi na oleju rozrzedzonym ropą to jest taka możliwość że już jest przytarty .

Do góry Bottom