• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd 1.5 DCI 105 KM Siemens K9K 732 Renault Megane II 2005 rok

highte

Początkujący
Punktów
0
Czy ktoś może mi pomóc, na co się ustawia rozrząd w Renault Megane II 1.5 DCi K9K 732 105 KM 2005 rok, Siemens ?

bo rozrząd ustawiony według mnie dobrze, a wywala błąd czujnik położenia wałka rozrządu i ciężko odpala za 2-3 razy kręceniem, czujnik nowy, instalacja też ok.

Wtryski sprawdzone również, są Ok.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Rozrząd ustawia się na blokady

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
musisz wał zablokować, otwór zaślepiony śruba gwiazdka, prawdopodobnie od czoła bloku prawa dolna strona,wałek rozrzadu znaki na obudowie i kole lub blokada na koło

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
w wersji siemens jest juz klin na wale , ale z tego co pamietam to ilosc zebow od znaku na kole walka rozrzadu do znaku na kole pompy wc ma byc 17 lub 18 - na nowym pasku masz znaki odniesienia do kol zebatych i wtedy gra :)

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
ja tez miale taki przypadek wywalalo czujnik polozenia walka rozrzadu ten na pompie wymienilem na nowy i ok tez odpalal za 2-3 razem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Rozrzad na dwa kołki, jeden w wał z przodu silnika przy skrzyni, drugi w kółko pasowe wałka rozrzadu, na pasku masz dwie kreseczki, jedna pokrywac sie musi ze znakiem na wałku rozrzadu a druga na kole pompy.

highte

Początkujący
Punktów
0
Witajcie chłopaki Dzięki za odpowiedzi Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale ze względu na prace dopiero teraz mam czas na tę megankę.

A więc u mnie na wale nie ma klina, podobno były robione w wersjach po lifcie od 2006r. w górę.

a więc mówicie że na pompie ustawia się też ?
macie może schemat wymiany całego rozrządu w tym konkretnym silniku Siemensa aby zobrazować co i jak ?

Dzięki jeszcze raz

Ostatnia edycja:

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
jeden czujnik jest na pompie wysokiego ciśnienia może go nie podłączyłeś

highte

Początkujący
Punktów
0
O jakim czujniku mówisz ? o tym u góry czy niżej na tym zdjęciu ? powiększ upload_2015-11-22_1-28-50.jpeg
Te dwa są podłączone.

a może w ogóle o innym mówisz, pierwsze słyszę że jest jakiś czujnik Hmmm na pompie.

A ja jestem po wymianie rozrzadu, blokady 19 zebow miedzy kołem rozrzadu a pompą wtryskową, 51 między pompą wtryskową a kołem pasowym. według książki a jak palić nie chce tak nie chce dalej, kręci, kręci jak głupi aż w końcu zapali

ciagle blad na kompie blad czujnika wałka rozrządu !! A czujniki już 3 leżą na sprawdzenie , jeden nowy. Krzywka jest na wałku widoczna dobrze. Już ręce opadają co może być jeszcze nie tak

Ostatnia edycja:

highte

Początkujący
Punktów
0
Ja mam jedynie czujnik na kapie na wałku rozrządu u góry i to właśnie jego błąd wyrzuca mi w komputerze

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
W tych autach leci prędzej czujnik na wale a pokazuje wałek . Sprawdź też okablowania , bo to też ich pięta Achillesa. Jeśli nie to zostało sterownik.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Wywala brak synchronizacji czy inna usterkę czujnika ?
Nie jestem pewien ale chyba bierze sygnał z dołu do odpalania a jak go brak to z góry i to dlatego może trwać to dużej niż powinno
Stawiam na czujnik wału ale najpierw podaj błąd jaki wywala

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czujnik jest na kole pompy. Dlatego koło pompy rowniez sie ustawia. Dlatego na pasku sa dwie kreseczki. Własnie dlatego. Druga sprawa, k9k doskonale odpala bez tego czujnika, wystarczy tylko jeden obrot walu wiecej niz normalnie.

highte

Początkujący
Punktów
0
Błąd to dokładnie DF097

Druga sprawa, k9k doskonale odpala bez tego czujnika, wystarczy tylko jeden obrot walu wiecej niz normalnie.
maxsslko o jakim czujniku mówisz ? mówisz o czujniku wałka rozrządu czy wału korbowego ?
Kreski są ustawione według ksiazki serwisowej między wałkiem a pompą na 19 wrębów wiec powinno być wszystko OK.

highte

Początkujący
Punktów
0
Wszystko sprawdzone i nadal nie chodzi już nie wiem co się dzieje,

podpowiedzcie coś

Do góry Bottom