• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Saab 93 2.2 TID dymi

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Witam. Saab 93 2003r. 2.2 TID pompa PSG16 dwie wtyczki. Problem polegał na tym że samochód nagle zgasł i nie odpalił po odczytaniu błędów pokazał się błąd ,,Uszkodzenie pamięci RAM". Po diagnostyce okazał się uszkodzony sterowniki, oddany do elektronika po naprawie samochód odpala ale strasznie dymi na szaro i pracuje nierówno na wolnych obrotach, wkręca się na obroty, nierówna praca na wolnych obrotach ustępuje po nagraniu silnika, brak błędów w sterowniku. Przed awarią samochód strasznie ciężko odpalał po nocy trzeba było długo kręcić żeby odpalił i jak już załapał to przez chwilę mocno zakopcił na szaro. Właciciel jeszcze długi czas użytkował samochód z problemem ciężkiego rozruchu po nocy aż pewnego razu po powrocie z trasy samochód chodząc na wolnych obrotach nagle sam zgasł i już nie odpalił.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Dziś odpaliłem saaba po dłuższym postoju i odpalił od strzała, dymi okropnie, trzęsie się cały i przez chwilę po odpaleniu brak reakcji na pedał gazu dopiero po chwili zaczął reagować i wkręcać się na obroty, dymi non stop.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Zaczęło się smaruj tyłek albo sprzedaj auto.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Naprawa całej pompy prawdopodobnie a nie samej elektroniki. Naprawiona elektronika zaraz kucnie na nowo poprzez mechanike pompy. Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu ciężko było gdzieś zrobić taką pompę solidnie.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Teraz wcale nie jest lepiej, polecają regenerację w Autokrak w Krakowie chociaż regeneracja pewnie na używanych sprawnych częściach bo nowe nie występują.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Czy zdejmując elektronikę pompy odkręciłem czujnik halla i teraz pytanie przekręcając go ma znaczenie pozycja czujnika? Załapując te dwie śrubki od czujnika ma on delikatny luz.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Myślę że tam regulacji nie ma czujnikiem. Kiedyś walczyłem z tą pompa w oplu. Palił się sterownik z powodu zacierających się elementów w pompie. Sterowniki naprawiali a auto po każdym montażu pompy jeździło coraz gorzej aż zaproponowali mi regenerację całej pompy. Robili to w Łodzi.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Nic mi więcej nie pozostało wszystko już sprawdziłem muszę wymontować pompę i wysłać do sprawdzenia.

Piotr_skc po regeneracji pompy wszystko wróciło do normy samochód jeździ bez problemu?

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Olsztyn
Witam. Saab 93 2003r. 2.2 TID pompa PSG16 dwie wtyczki. Problem polegał na tym że samochód nagle zgasł i nie odpalił po odczytaniu błędów pokazał się błąd ,,Uszkodzenie pamięci RAM". Po diagnostyce okazał się uszkodzony sterowniki, oddany do elektronika po naprawie samochód odpala ale strasznie dymi na szaro i pracuje nierówno na wolnych obrotach, wkręca się na obroty, nierówna praca na wolnych obrotach ustępuje po nagraniu silnika, brak błędów w sterowniku. Przed awarią samochód strasznie ciężko odpalał po nocy trzeba było długo kręcić żeby odpalił i jak już załapał to przez chwilę mocno zakopcił na szaro. Właciciel jeszcze długi czas użytkował samochód z problemem ciężkiego rozruchu po nocy aż pewnego razu po powrocie z trasy samochód chodząc na wolnych obrotach nagle sam zgasł i już nie odpalił.
Z tymi pompami na dwie wtyczki jest problem bo je tylko znachorzy naprawiaja koszty lepiej poszukać używanej z tymi samymi numerami i zaprogramowac ,naprawy elektroniki samej nic nie dają na długo

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Olsztyn

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Nie będziemy się tu rozwodzić co ile. Kosztuje. Prawda jest taka że lipa z tymi pompami. Dzwoniłem Do boscha jakiś czas temu to oni naprawia i mechanike i elektrykę ale muszą ja wysłać na zachód i cena okolice 3.5-4tys.

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Olsztyn
Nie będziemy się tu rozwodzić co ile. Kosztuje. Prawda jest taka że lipa z tymi pompami. Dzwoniłem Do boscha jakiś czas temu to oni naprawia i mechanike i elektrykę ale muszą ja wysłać na zachód i cena okolice 3.5-4tys.
To cena zawrotna ja jak pisałem kupiłem używana koleś zaprogramowal kosztowało mnie to ponad tysiąc sam montowalem jedno jest pewne auta z pompami z dwiema wtyczkami nie kupię bo z tymi problem straszny

Do góry Bottom