• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód 5-6 tyś.Jaki??

siwyyy1984

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam serdecznie na forum.1 raz piszę tego typu post więc proszę o wyrozumiałość .Poprzednim moim autem był Ford Fokus 1.6 2000 rok ,potoczyło się tak że autem tym jeździ moja była żona a ja potrzebuję coś do odpychania się .Posiadam 5-6 tyś i kryterium jest takie .Mały silnik benzynowy(żadnego gazu) i w miare tanie części.Znajomy który jest mechanikiem namawia mnie na Punto 2 bądź Toyote Corolle E11.Niestety punto to nie mój typ auta ,może i są tanie części itd. ,ale to fiat i to dla starszego pana.Corolli niestety w tej cenie nie dostane a nie mogę więcej przeznaczyć .Chciałem zapytać o radę w sprawie 3 aut .Ford Puma 1.4 około 1999 roku(fokusem dobrze mi się jeździło i w ogóle się nie psuł).Puma z tego co wiem to podbudowana fiesty i chciałbym zapytać jak wygląda z częściami i awaryjnościa.2 auto Mitsubishi Colt 1.3 około 1998 roku albo do poprawek lakierniczych Golfa 4 1.6 około 1998 rok i to samo tyczy się focusa także 1.6 około 1998 rok.Dodam że nie zależy mi na miejscu w środku itd ,ponieważ jeżdżę sam do pracy. Z góry dziękuję za pomoc

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli chodzi o palo palace auto to punto odpada, vw silniki 1,3,14,1.6 odpadaja pala duzo bo sa wsadzone w nie odpowiednie budy.

Punto po za tym to siedlisko korozji, co kolwiek nie chcesz robic to sie ulamuje i ukreca co generuje koszta przy naprawach.

Corolla E11/E12 ma problem ze skrzynia, w tym roku w 1.6 V V TI wymienialem 6 skrzyn. I to samo czytalem na necie ze te skrzynie to ich balaczka i to bardzo czesta.

Ford 1.4 to juz zetec i awaria na awarii, lubia padac zaplony i uklad paliwowy.

Jesli maly ford to z silnikiem 1.3 Endura to silnik dla rzeznikow co olej raz na 10 lat zmieniaja heheeheh

5-6k to w brew pozorom suma ok. Jesli zechcial bys zciagnac auto to za 700-100 euro kupisz porzadny wozek.

Ja zastanowil bym sie raczej nad autami pokroju almera,primera,civic lub straszymi autami ale na wypasie.

Problem jest taki:
-nowe auto za ta cene nie bedzie za ciekawe i za dobrze wypozazone
-starsze auto wymaga czasu na znalezienie ale mozna wyrwac takiego ananasa ze nie jeden w nowym aucie sie obejzy;)

To kwestja twojego wyboru.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
mowisz ze primera i almera to dobre auto??dobre:D i focus ze awaryjne ??haha:D
powiem Ci tak ze jako ze tu jezdzi tego złomu duzo to powiem Ci ze primera ta "12"to złom do entej potegi ..almera juz lepsze auto ale łancuch co 100tys do wymiany a jak rowniez w primerze.....

a w focusie co sie psuje ??cewki i co poza tym??bo jakos nie zauwazyłem wiekszych problemów:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Focus to nie wiem, nic nie mowielem;) A zadbane nissany lataja latami az cos pierd... tak ze sie nie oplaca robic hehehe

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Duzo jezdzi primer jako taxowek u nas non stop zawiesznie rozsypane i hamulce do roboty przekladnia sie leje w kazdym skrzynie padaja ..hmmm pasuje do renówki jak nic :D
Focus nie gnije zawiesznie twarde niesamowicie jest i wytrzymałe przez długie km :)

P

PogotowieSamochodoweUK

To tak jak moje pierwsze auto w UK fiesta 1.3 Endura w werzji van na obnizonym zawiasie i szerokim kapciu 195 przy kole 13" hehehe.
Spalanie bylo w granicach 12-13/100km zawrotna moc 50km ze pod gorke trzeba bylo na 3 bieg z 5 redukowac a rozklepany zawias trzymal sie jak na szynach bo sprezyny to wogole nie reagowaly.
Przez 2 lata zazynalem dziada a on nic jak pszczolka.

Radek1986

Nowy
Punktów
0
Daewoo Lanos 1.5 8V. Kupisz w dobrej cenie dobry rocznik. Prosty jak konstrukcja cepa, bardzo mało awaryjny i bajecznie tani w naprawach. Jedna wada - sporo pali w stosunku do swoich osiągów. Ale nie ma samochodów idealnych :)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Omijał bym szerokim łukiem silniki vw 1,4 benz.Moim zdaniem to padalce jakich mało.1,2 czy 1,6 sa juz leprze.A swoja droga trza patrzec na ceny czesci i tak jak juz kol napisali daewoo,fiat bedzie dobre, choc fiat moze byc ciut bardziej awaryjny.

Do góry Bottom