• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do 7tys

umtiti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam.
Poszukuję pierwszego samochodu dla siebie w cenie do 7 tysięcy złotych (ew 8, ale raczej 7)
Prosiłbym o nieco pomocy w wyborze albo podaniu jakichś modeli, które warto rozważyć. Sam dużo przeglądałem różnych serwisów internetowych, ale jako, że sam się za bardzo nie znam to ciężko było mi coś fajnego znaleźć.
Samochód będzie mi głównie służył do jazdy po mieście i od czasu do czasu do wyjazdu po za miasto.
Z góry dzięki.

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Witam . A mogł byś konkretniej opisać swoje preferencje ? Diesel czy benzyna ? Sedan, kombi coś małego ?

umtiti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Benzyna, natomiast jeżeli chodzi o to czy sedan, kombi czy hatchback to nie ma różnicy. Chociaż trochę bardziej bym wolał na początek jakiegoś sedana albo coś małego.

umtiti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dzięki za odpowiedź. Przeglądając otomoto niestety tych hond czy bmw nie ma za dużo w Lublinie i okolicach, a szkoda, bo te samochody mi się bardzo spodobały. Jak możesz podrzuć jeszcze jakieś modele zobaczę jak z dostępnością.
A i mam jeszcze pytanie co to Alfy Romeo 147. Samochód często się przewijał w przedziale 6-7 tys podczas przeglądania otomoto. Dobre to auto? warto się nim zainteresować?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Alfa, auto z grupy Italiano - musi spodobać się design zewnętrzny i wewnętrzny.
Mają to coś...
Nie słyszałem o jakiś problemach.
Problemy mają turbo np. Alfa 159 1.8TBI - albo umiejętność ich użytkowania.
Części nie są drogie.

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Audi a 3 może a4 B5 . Alfy to chyba tylko z silnikiem jtd. Sprawdź też Passata b5 . Toyota corolla . Z francuskich to mogła by być Xsara . Sprawdził bym też seata toledo

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Przy kupnie pierwszego autka proponuję rzucić okiem na koszt części eksploatacyjnych. Często spotykam się że klient nie jest świadomy, że rozrząd, filtry, oleje to wszystko takie drogie. A miał być nowy

umtiti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
No właśnie chciałbym aby samochód też był niedrogi w eksploatacji oraz żeby ew naprawy nie kosztowały majątku. Stąd też wolałem poradzić się ludzi na forum, którzy mają jakąś wiedze na ten temat.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
francuzy sa w miare tanie ale kwestia na co trafisz ...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Trafi zajechanego Peugeota i będzie się bujał od mechanika do mechanika. Poszukaj jakiegoś mechanika ogarniętego co z Toba pojezdzi za autkiem

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Może Fiat Punto 1.2? Jak po mieście to w sam raz, części też tanie, mało pali

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Gniją, jak trafisz na xantie z ocynkiem to pojeździsz . Na każdego zajechanego to możesz trafić nawet na szmelcwagena

umtiti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
No właśnie jeżeli chodzi o o jakąś obeznaną osobę, z którą mógłbym pojeździć to jest trochę problem. Mam co prawda znajomego który ma kilka samochodów, a z garażu to on wychodzi tylko jak idzie spać labo zjeść, ale kontakt się trochę urwał jakoś z rok temu i teraz trochę słabo po takim czasie pisać. Stąd też staram się coś was poradzić.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak jesteś zielony to możesz wtopić na dowolnej marce czy egzemplarzu auta , nie ma recepty, nie wiem kto pomoże i za ile ale i tak nie masz rentgena w oczach. Najmniej istotne jak lakier wygląda i kolor

Pit89

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam - potrzebuje kupić auto max do 6 tys. Samochód potrzebny dla osoby bez doświadczenia za kierownicą. Myślałem o volkswagenie np. http://otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-super-stan-polecam-klima-ID6yllal.html. - zastanawia mnie czy ten przebieg nie jest zbyt duży? Auto potrzebne jest w celu zdobycia doświadczenia za kierownicą i dojazdów do pracy - parking w galerii handlowej więc gaz odpada, myślałem o benzynie. Kilka razy w roku wyjazd około 200-300 km w jedną stronę. W internecie jest dużo ofert samochodów w przypadku, których Niemiec płakał jak sprzedawał i są w rewelacyjnym stanie - pytanie ile w tym prawdy. Myślałem o skorzystaniu z usług osoby "autodoradcy" ale istnieje ryzyko trafienia na handlarza, który podszywając się pod profesjonalistę sprzedaje szrot, który sam sprowadza. Szukam czegoś mało awaryjnego bez wkładu w naprawę co pojeździ z 5 lat. Co radzicie?

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Akurat ten golf jest od handlarza z tego co widać. Przebieg nie jest za duży o ile nie jest cofany . Klienci kupujący samochody sami na komisach handlarzach wymuszają jak najmniejsze przebiegi . A według mnie nawet jak by miał bliżej 300 tys a nie cofany to chyba lepiej niż 200 z 200 przekręconymi. Prawda ? Wieczorem jak bd miał więcej czasu napisze kilka moich typów do tej ceny .

Do góry Bottom