• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód gaśnie, benzyna

seba2666

Początkujący
Punktów
0
Witam, samochód Golf 1.4 16v
Mam jeden problem, a mianowicie po każdym długim postoju (rano lub po kilku godzinach) samochód nigdy nie odpala za 1 razem tylko kręci bez skutku. Odpala za drugim razem na strzała.
Dodatkowo ostatnio wyjechałem spod domu jakieś 3km do sklepu i na parkingu znowu odpalił za drugim po czym gasł jak tylko próbowałem ruszyć. Po kilku próbach dopiero nie zgasł i dojechał już do pracy pare kilometrów bez zatrzymania.
Z innych objawów jakie ostatnio widzę to przy dodawaniu gazu na luzie światła słabną lekko, obroty na sekunde spadają aż zaburczy.
Na 5 biegu przy 3tys obrotów słychać takie jakby iskrzenie kabli i wskazówka od prędkościomierza przestaje działać na chwilę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
A jakieś błędy z tym odpalaniem?

"Masy" może gdzieś nie ma...ale raczej bym się przyjrzał alternatorowi i akumulatorowi.

Sprzęgło alternatora zatarte.

seba2666

Początkujący
Punktów
0
A jakieś błędy z tym odpalaniem?

"Masy" może gdzieś nie ma...ale raczej bym się przyjrzał alternatorowi i akumulatorowi.

Sprzęgło alternatora zatarte.
Automatyczne połączenie postów:

Dodam jeszcze, że jadąc dziś na 4 biegu samochód nagle stracił moc na kilka sekund całkowicie, ja mu w gaz, a on się toczył, po paru sekundach dopiero załapał

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Może być uszkodzony, zabrudzony czujnik położenia wału. Często gęsto taka awarią nie odbija się jako błąd

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Dodam jeszcze, że jadąc dziś na 4 biegu samochód nagle stracił moc na kilka sekund całkowicie, ja mu w gaz, a on się toczył, po paru sekundach dopiero załapał
No to MAP sensor na początek.

...ale mówisz że błędów nie ma...to czujnik wału, jak kolega pisał...

Do góry Bottom