• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sangyung Rodius problem z ABS

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Witam, jak w temacie Sangyung Rodius 2007, przebieg około 170tys km, sterownik nie widzi obrotów z tylnego lewego koła, czujnik ABS nowy oryginalny, pierścień abs ok nie pęknięty brak rdzy... Problem występuje sporadycznie... Cała wiązkę przemierzylem, oraz sprawdzałem fizycznie nie widzę w niej uszkodzeń... Nowy używany sterownik, bo po postoju w ciepłym kilka dni auta działa chwilę ok... Problem ze nie mam schematu do tego auta, może by się ktoś podzielił? Znalazłem kable z lewego tylnego koła dochodzą do skrzynki bezpieczników w komorze silnika po kierowcy stronie, następnie z niej wychodzą inna kostka i wchodzą do ABS... Tak myślę że może coś zaklica ten sygnał? Oczywiście wywala błąd 5320,
Proszę o pomoc.

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Podepnij Diagnoskop i sprawdż jakie są parametry na 4 kołach w czasie jazdy , ruszanie itp , będziesz widział , nie wiem czy tak jest ale słyszałem że niektóre czujniki ABS po wymianie trzeba adaptować / kodować ? Może także gdzieś coś nie masować ? na stykach , bezpieczniki może są zaśniedziałe ( powyjmować i po przeczyszczać preparatem do styków )

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Odepnij prawy czujnik i zobacz czy się coś zmieni, może błąd w tłumaczeniu, może coś nie do końca gada z samochodem.
Głupi pomysł, ale mam zasadę, że jak niby wszystko sprawdzone to pora na takie głupie pomysły, już kilka razy trafiłem ;)
Miernik wpięty w kostkę przy pompie coś pokazuje? Kiedyś jak nie miałem launcha to tak na partyzanta sprawdzałem czujniki w rextonie. Jak brak odczytów leć dalej, na końcu może okazać się uszkodzony czujnik albo nie do końca pasujący( może odległość od koronki jest za duża?)
Wyjmij czujnik z piasty i polataj po jakiejś koronce, może wróci odczyt

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Podepnij Diagnoskop i sprawdż jakie są parametry na 4 kołach w czasie jazdy , ruszanie itp , będziesz widział , nie wiem czy tak jest ale słyszałem że niektóre czujniki ABS po wymianie trzeba adaptować / kodować ? Może także gdzieś coś nie masować ? na stykach , bezpieczniki może są zaśniedziałe ( powyjmować i po przeczyszczać preparatem do styków )
Ale tak samo, było na starym czujniku... A że godz pracy u nas jest droga (Norwegia) to na pierwszy strzał poszedł czujnik... Potem sterownik, bo zmyliło nas, ten długi prostuj w ciepłym... I potem brak problemu przez dzień może dwa... A że używka trafiła się tanio i szybka piłka, wymina... Klient pojezdzil dwa dni... ;(

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Jak sporadycznie ci wywala to tak sobie nie znajdziesz Wymień ten pierścień abs ,czy to łożysko z pierścieniem i tyle , wiem że takie niby partyzantka bo ,,to trzeba szukać wszystkiego innego tylko nie to co czyta i z czego czyta ", ale w takiej sytuacji na 90% uszkodzony jest pierścień magnetyczny, wystarczy,że jest lekko spuchnięty od rdzy pod nim i już raz na jakiś czas źle pokaże prędkość.
Przykład to każdy nowy T-Rock VW . Tam strasznie się sypią pierścienie magnetyczne i nie ważne ,że wyglądają jak z salonu , ale pierścień sam w sobie wysyła zły sygnał . To jest głupie że w 3-4letnim aucie dzieją się takie rzeczy .
W twoim przypadku jakby to był mój samochód to bym wymienił i ewentualnie wykluczył taką możliwość. Mam tylko nadzieję że nowy czujnik jest dobrej firmy

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Hej, dziękuję za próbę pomocy, niestety ale tutaj najzwyklejsze pierścień, "zębatka", jak to w starych autach... A ten wygląda bardzo dobrze... Przy obracanie nie ma żadnego nicią, że jest bliżej lub dalej od czujnika ABS jest cały czas taki sam odstęp... Wcześniej można było kupić wspomniany pierścień teraz kompletna półoś... Kilka tysięcy kr norweskich... A małe szanse że to tutaj problem... Ale powoli brakuje mi pomysłu i na takiej blachostce już dawno się nie poślizgnąłem... Myślę dlaczego ten kabel od czujnika wchodzi do tej skrzynki bezpieczników w podszybiu... Może dzieli sygnał również do sterownika 4X4?
Automatyczne połączenie postów:

Jak sporadycznie ci wywala to tak sobie nie znajdziesz Wymień ten pierścień abs ,czy to łożysko z pierścieniem i tyle , wiem że takie niby partyzantka bo ,,to trzeba szukać wszystkiego innego tylko nie to co czyta i z czego czyta ", ale w takiej sytuacji na 90% uszkodzony jest pierścień magnetyczny, wystarczy,że jest lekko spuchnięty od rdzy pod nim i już raz na jakiś czas źle pokaże prędkość.
Przykład to każdy nowy T-Rock VW . Tam strasznie się sypią pierścienie magnetyczne i nie ważne ,że wyglądają jak z salonu , ale pierścień sam w sobie wysyła zły sygnał . To jest głupie że w 3-4letnim aucie dzieją się takie rzeczy .
W twoim przypadku jakby to był mój samochód to bym wymienił i ewentualnie wykluczył taką możliwość. Mam tylko nadzieję że nowy czujnik jest dobrej firmy
Czujnik orginał...

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Witam, jak w temacie Sangyung Rodius 2007, przebieg około 170tys km, sterownik nie widzi obrotów z tylnego lewego koła, czujnik ABS nowy oryginalny, pierścień abs ok nie pęknięty brak rdzy... Problem występuje sporadycznie... Cała wiązkę przemierzylem, oraz sprawdzałem fizycznie nie widzę w niej uszkodzeń... Nowy używany sterownik, bo po postoju w ciepłym kilka dni auta działa chwilę ok... Problem ze nie mam schematu do tego auta, może by się ktoś podzielił? Znalazłem kable z lewego tylnego koła dochodzą do skrzynki bezpieczników w komorze silnika po kierowcy stronie, następnie z niej wychodzą inna kostka i wchodzą do ABS... Tak myślę że może coś zaklica ten sygnał? Oczywiście wywala błąd 5320,
Proszę o pomoc.
Wygląda na to, że masz po drodze kilka wtyczek i TPMS... ciekawe że tylko na tylnych kołach

Załączniki

• SangYung ESP.jpg
    SangYung ESP.jpg
    533,7 KB · Wyświetleń: 6

Artur822

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Płock, Gran-Norwegia
Wygląda na to, że masz po drodze kilka wtyczek i TPMS... ciekawe że tylko na tylnych kołach
Myślę że to bardziej powiązane z 4X4, ale zgadza się, te wtyczki są właśnie w tej skrzynce bezpieczników... Tam wchodzą do boksa i wychodzą inna kostką elektryczna prosto do ABS... Ale w/w boks też na chwilę podmieniłem... I akurat wtedy, w. Tej chwili nic nie dało... Ale pomaga pozostawienie auta na kilka dni w ciepłe... A masz może schemat tego boksa... Czy jakiś inny sterownik nie bierze bezpośrednio sygnału z tej puchy... Może on (inny sterownik) coś zakłóca ten sygnał... Aż odłączę wtyczkę jutro od prawego ale chyba prawidłowo wywalało błąd elektryczne od prawego więc to raczej nie pomyłka w programie... Podejrzewam że przyjdzie lato i będzie ok...

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Myślę że to bardziej powiązane z 4X4, ale zgadza się, te wtyczki są właśnie w tej skrzynce bezpieczników... Tam wchodzą do boksa i wychodzą inna kostką elektryczna prosto do ABS... Ale w/w boks też na chwilę podmieniłem... I akurat wtedy, w. Tej chwili nic nie dało... Ale pomaga pozostawienie auta na kilka dni w ciepłe... A masz może schemat tego boksa... Czy jakiś inny sterownik nie bierze bezpośrednio sygnału z tej puchy... Może on (inny sterownik) coś zakłóca ten sygnał... Aż odłączę wtyczkę jutro od prawego ale chyba prawidłowo wywalało błąd elektryczne od prawego więc to raczej nie pomyłka w programie... Podejrzewam że przyjdzie lato i będzie ok...
Pobierz sobie apke Carmin na telefon, masz tam schematy, może znajdziesz czego szukasz

Do góry Bottom