• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

scenic 1.9 dci 2001r

griszaelow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
czestochowa
Witam prosze o pomoc samochod pali dobrze ale nie za kazdym razem tak jakby odcinalo paliwo . Czy ktos mial taki przypadek jak wyglada taki zawor

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
sprawdz pompke paliwa elektryczna jest na prawej podliznicy najlepiej ja widac od dolu

griszaelow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
czestochowa
sprawdz pompke paliwa elektryczna jest na prawej podliznicy najlepiej ja widac od dolu
dzieki sprawdzilem okazalo sie ze jak sie nia porusza to zaczyna dzialac wniosek jest taki ze niema dobrego styku wewnatrz pomki czyli wymiana na nowa bo jest praktycznie nie rozbieralna i to tyle

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
dzieki sprawdzilem okazalo sie ze jak sie nia porusza to zaczyna dzialac wniosek jest taki ze niema dobrego styku wewnatrz pomki czyli wymiana na nowa bo jest praktycznie nie rozbieralna i to tyle
Albo w kostce zaśniedziało, zanim wymienisz posprawdzaj

Szukasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Woźniki
Wymień pompkę paliwa elektryczną, jest to częsta usterka! Tym bardziej że na pewno jeszcze nie była zmieniana od nowość !

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak ja lubię wymieniaczy części, na pewno jest zła na pewno nie była wymieniana (kolega ma szklaną kulę? czy fora pomylił).

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Jak ja lubię wymieniaczy części, na pewno jest zła na pewno nie była wymieniana (kolega ma szklaną kulę? czy fora pomylił.
Napewno tu wszyscy pomylili fora oprucz tych z GWT.
Wogule to zamknijcie to forum, zróbcie sobie prywatne, nie będziesz miał wtedy z kim dyskutować.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Nie chodzi o dyskusje typu powielania odpowiedzi która już padła i nabijanie postu jeżeli pompką poruszał i wie , ze tam jest defekt to można sprawdzic połączenia na kostce bo też lubią śniedzieć a nie walić nową od ręki. A kolega "szukasz" zabłysną (po odpowiedziach i spostrzeżeniu autora że wie co jest nie tak) i wali wymień pompkę i nabija posty oczywiste. Niech zabłyśnie tam gdzie nie ma odpowiedzi i doradzi co ma sprawdzić i jak to zrobić lub jak zdiagnozować. Poobserwuję go osobiście skoro tak go bronisz (mam nadzieję, że okaże się osobą z dużą wiedzą i doświadczeniem).
EDIT:
A widzę, że jest po fachu więc może coś nie raz podpowie. ;)

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
na forum to się zagląda jak ma się podstawy wiedzy z zakresu techniki motoryzacyjnej.
jak kolega pisze żeby wymienić pompę paliwa i nie wie czy ona jest sprawna to sorry...
nikt tutaj z fusów nie wywróży a kolego ObelixSP spuść z tonu ... przeczytaj pierwszy post i pomyśl trochę ... jak mu pomóc???
pewnie trzeba mieć wizję widząc pierwszy post , jakieś rozwiązanie z kosmosu lub od tych zarozumialców z GWT:)
my jesteśmy tylko ludźmi ... jak ktoś opisze sensownie temat to z pewnością znajdzie się odpowiedź .
forum jest dla wszystkich , dla Ciebie ObelixSP również :)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Nie chodzi o dyskusje typu powielania odpowiedzi która już padła i nabijanie postu jeżeli pompką poruszał i wie , ze tam jest defekt to można sprawdzic połączenia na kostce bo też lubią śniedzieć a nie walić nową od ręki. A kolega "szukasz" zabłysną (po odpowiedziach i spostrzeżeniu autora że wie co jest nie tak) i wali wymień pompkę i nabija posty oczywiste. Niech zabłyśnie tam gdzie nie ma odpowiedzi i doradzi co ma sprawdzić i jak to zrobić lub jak zdiagnozować. Poobserwuję go osobiście skoro tak go bronisz (mam nadzieję, że okaże się osobą z dużą wiedzą i doświadczeniem).
Napewno masz troche racji .
Nie bronie tu nikogo tylko z lekka mnie troche drażni że traktujecie tych ludzi z góry .Jak by się troszeczke wywyższając.
A wierz mi że jest wielu mechaników może nawet tu na forum którzy wiedzą pewno więcej niż my wszyscy razem . A ktos kto twierdzi że się zna na wszystkim to ( to dokładnie) poprostu niezna sie na niczym.
A takich wszystko wiedzących jest tu wielu.

na forum to się zagląda jak ma się podstawy wiedzy z zakresu techniki motoryzacyjnej.
jak kolega pisze żeby wymienić pompę paliwa i nie wie czy ona jest sprawna to sorry...
nikt tutaj z fusów nie wywróży a kolego ObelixSP spuść z tonu ... przeczytaj pierwszy post i pomyśl trochę ... jak mu pomóc???
pewnie trzeba mieć wizję widząc pierwszy post , jakieś rozwiązanie z kosmosu lub od tych zarozumialców z GWT:)
my jesteśmy tylko ludźmi ... jak ktoś opisze sensownie temat to z pewnością znajdzie się odpowiedź .
forum jest dla wszystkich , dla Ciebie ObelixSP również :)
Możesz mi wierzyć możesz nie wierzyć ale ostatnio to pisze tu z nudów.
Bo prawda jest taka jak sam czegoś nie naprawisz nikt za ciebie tego nie zrobi czy to przez telefon czy przez forum.
a ci wszyscy" a jak a co a gdzie" i tak trafiają w końcu do mechanika.
Mądrzejsi tylko o to co wyczytają tutaj

Szukasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Woźniki
Widzę że chęć pomocy innym okazuje się być błędem!!! Ja proponuje wymienić, a nie wysyłam faktury do zapłaty, za nią!!! Na to jest forum żeby sobie pomagać. Oczywiście że jestem wymieniaczem części tak jak to napisał TREDOR 70, "nie skręcam na drucie". A On nie wymienia?? Z drugiej strony to wiem co mówię bo tylko tym się zajmuje (naprawą diesli i układów zasilania). Co mam mu napisać żeby sobie sprawdził powietrze w kołach może od tego nie pali??? Zgadzam się w 100% z ObelixSP "Bo prawda jest taka jak sam czegoś nie naprawisz nikt za ciebie tego nie zrobi czy to przez telefon czy przez forum". Znam swoje możliwości!!! nie jedna osoba by to na pewno potwierdziła!!! Teraz na pewno się zastanowię czy jest sens się wtrącać na jakiś temat!!! Nigdy nic nie pisałem bo i tak nie mam czasu wchodzić na forum, a że aktualnie jestem po wypadku to mam trochę czasu. POZDRAWIAM

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Widzę że chęć pomocy innym okazuje się być błędem!!! Ja proponuje wymienić, a nie wysyłam faktury do zapłaty, za nią!!! Na to jest forum żeby sobie pomagać. Oczywiście że jestem wymieniaczem części tak jak to napisał TREDOR 70, "nie skręcam na drucie". A On nie wymienia?? Z drugiej strony to wiem co mówię bo tylko tym się zajmuje (naprawą diesli i układów zasilania). Co mam mu napisać żeby sobie sprawdził powietrze w kołach może od tego nie pali??? Zgadzam się w 100% z ObelixSP "Bo prawda jest taka jak sam czegoś nie naprawisz nikt za ciebie tego nie zrobi czy to przez telefon czy przez forum". Znam swoje możliwości!!! nie jedna osoba by to na pewno potwierdziła!!! Teraz na pewno się zastanowię czy jest sens się wtrącać na jakiś temat!!! Nigdy nic nie pisałem bo i tak nie mam czasu wchodzić na forum, a że aktualnie jestem po wypadku to mam trochę czasu. POZDRAWIAM
kolego a wiesz co to jest manometr ?

Szukasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Woźniki
manometr tu nic nie pomoże bo problem jest elektryczny w samej pompce!!! tak wiem co to jest manonetr jak Ty nie wiesz to wpisz na google. ale jak byś nie zauważył to koledzy pisali że pompka raz chodzi raz nie więc po co zmierzenie wydajności??

Widzę, że na tym forum nie próbuje się pomóc tylko udowodnić kto jest lepszy i kto komu umie bardziej dopiec!!! Współczuje koledze który zaczął ten post, bo i tak się nic nie dowie poza tymi wymądrzeniami!
Do poparcia moich argumentów dodam że sam się spotkałem wiele razy z tym że pompka nie chodzi, gdy się ją poruszy to zacznie działać, pompki te są zawsze używane w silnikach na układzie zasilania z pompą wysokiego ciśnienia CP1 ale również czasem z pompą cp3(mimo tego że ma mechaniczną pompkę w sobie np IVECO). Pompa ta nie zacznie sprężać paliwa do puki nie dostanie zasilania wstępnego min 2,5 bar. gdyby był problem z gaśnięciem w czasie jazdy to jak najbardziej można użyć manometra żeby zmierzyć wydajność (choć w niektórych modelach można to odczytać w wartościach komputerem np BMW). wydajność takiej pompki powinna być od ok 2,5 bara do 4, choć często mają więcej ale są ograniczone zaworkiem upustowym przy filtrze np hyundai lub w innym miejscu nap bmw na przewodzie paliwowym.
jeśli chodzi o pompkę to często wycierają się szczotki w samej pompce. a że jest ona nie rozbieralna to nie da się ich zmienić (choć dla chcącego nic trudnego) Ale nie chodzi o to żeby coś "podleczyć" tylko naprawić! same koszta holowania mogą być wyższe niż ta pompka!!! A z drugiej strony niezadowolenie klient. Nie o to chodzi!!! A tak co przedstawisz klientowi że poruszałem stykami i jest ok! a za 2 dni będziesz musiał holować na własny koszt!

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
proponuję żebyś założył nowy temat i opisał zasadę działania pompki, następnym razem to zanim ktoś zapyta o taki banał to dostanie skierowanie tam :)

Szukasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Woźniki
A kolega żeby założył nowy temat "manometr" nie każdy wie do czego służy i gdzie go wpiąć, bo w większości samochodów nie jest to łatwa sprawa;)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
użyć manometra żeby zmierzyć wydajność (choć w niektórych modelach można to odczytać w wartościach komputerem np BMW). wydajność takiej pompki powinna być od ok 2,5 bara do 4, choć często mają więcej ale są ograniczone zaworkiem upustowym przy filtrze np hyundai lub w innym miejscu nap bmw na przewodzie paliwowym.
manometrem mierzymy ciśnienie a nie wydajność

griszaelow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
czestochowa
no i dyskusja rozgorzala to wina tylko i wylacznie pomki wymienilem na inna sprawna i jest ok stara sprawdzalem na krotko i raz dzialala a raz nie w zaleznosci od polozenia wiedz tak jak napisalem brak dobrego styku wewnatrz pompki bez wyciagniecia na zewnatrz trudne do zdiagnozowania . Sa rozne przypadki wiec dobrze poczytac moze wtedy nas cos naprowadzi na dobry trop i zaoszczedzic troche kasy . Dodam jeszcze to ze pompka nie musi byc taka sama kazda podaje wiecej paliwa niz powinna nadmiar idzie na przelew wiedz nie musimy sie martwic ze ma mniejsza wydajnosc

Do góry Bottom