• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

scenic ii 1.9 dCi hamulec ręczny 2005r.

bartasmg

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mogilno
Koledzy mam problem z autem jak w temacie.
Błędy odczytane z ster hamulca to:
517901 - nieznany błąd
5172 - rezerwowy wyłącznik włączania hamulca
5166 - czujnik położenia sprzęgła

Potencjometr rozebrany, wyczyszczony izopropanolem, potraktowany kontakt PR. Na stole mierzony opór w całym zakresie wychylenia ok. Bez przerw.
Czy ktoś posiada schemat wiązki od potencjometru aż do ster hamulca. Może gdzieś po drodze nie styka.
O jaki rezerwowy wyłącznik włączania hamulca chodzi? Kontrola położenia dzwigni awaryjnego wyłączenia hamulca w bagażniku czy włącznik hamulca w kabinie?
I czy ktoś spotkał się z błędem 517901 ?
Czytane przez delphi ds150.
Pozdrawiam

Problem czujnika położenia sprzęgła ogarnięty. Kostka czujnika wyczyszczona i piny dogięte. Pozostały jeszcze dwa błędy.
Aktualnie hamulec już zaciąga i pracuje prawidłowo.
Pozostał jeszcze błąd 5172 i w związku z nim komunikaty na desce.
Chwilę po skasowaniu błędu 5172 wraca on na nowo. Zastanawiam się o jakie cholerstwo chodzi.
Dodam jeszcze, że wyrzuca dla tego błędu "niespójność sygnału"

bartasmg

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mogilno
Problem rozwiązany. Dzwignia ręcznego zwalniania i załączania hamulca postojowego była problemem. Rozebrałem dziwgnię, wyciągnąłem elektronikę. Sprawdziłem mikroprzyciski - były ok. Luty też ok, ale profilaktycznie wszystkie przelutowałem. Podczas składania dźwigni sprawdzałem jak działają mikoprzyciski. Okazało się, że jeden z nich (są 3 sztuki) jest delikatnie odgięty od płytki. Sprawiał wrażenie załączonego w określonych pozycjach położenia dźwigni, ale tak nie było. Wystarczyło delikatne dogięcie do pcb. Po zamontowaniu wszystko ruszyło, błędy wykasowane. Hamulec sprawny. Temat do zamknięcia.

Do góry Bottom