• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scenic II nie chce odpalić.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Witam, co może być przyczyną, że Scenic II 1.9 dci 2004 r. 120 kM nie chce odpalić.
Przekładałem słupek na który założyłem swoją pompę wtryskową, wtryski z całą listwą i wszystko co było z osprzętu. Wszystko działało na starym silniku do końca, wtryski przekładałem po kolei na te same cylindry. Rozrusznik kręci, samochód nie chce zapalić i od pierwszego kręcenia pojawił się check injection i serwis. Czy to może być wina zapowietrzenia układu wtryskowego. Tak jak wyżej pisałem wtryski i pompa są z mojego silnika który do chwili przekładki jeździł. Stary silnik nie uległ jakiejś nagłej awarii a wymieniłem go ze względu na to, że brał olej i ogólnie mówiąc był do remontu co potwierdziło się po jego rozebraniu. Sprawdzałem połączenia elektryczne i wszystkie kostki siedzą na swoich miejscach do tego spryskałem je kontaktem do elektryki, paliwo w zbiorniku jest, żadna kostka nie została luzem, wężyki podciśnień też założone prawidłowo.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
diag mu potrzeba na poczatek

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
zapowietrzony, rozpal go ze zmywacza
Dziękuje, za szybką odpowiedź, jutro przystąpię do przepału ale najpierw muszę zakupić wężyk paliwowy idący od gumowej gruszki bo najprawdopodobniej podczas wymiany silnika musiałem go uszkodzić i powstała dziura.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Mówi się moja suka a nie samica.Aż mi tryby zazgrzytały na takie określenie
psa.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Suka się źle kojarzy.
W sensie samochód transportowy milicjantów... :p

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Tutaj się różnimy mnie źle kojarzy się "samica" , ale nie będę motywował.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
W dobie gender określanie płci jest politycznie niepoprawne... :p

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Dziękuje, za szybką odpowiedź, jutro przystąpię do przepału ale najpierw muszę zakupić wężyk paliwowy idący od gumowej gruszki bo najprawdopodobniej podczas wymiany silnika musiałem go uszkodzić i powstała dziura.
widzisz, sam sobie odpowiedziałeś gdzie masz przyczynę...
wymień od razu gruszkę, tylko na taką z działającym zaworem jednostronnym...

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Wężyk wymieniony, gruszka sprawna pompuje paliwo, rozrusznik kręci mimo to nadal nie można odpalić. Cały czas check injection i serwis. Czekam na znajomego, który ma komputer do Renault.

Mówi się moja suka a nie samica.Aż mi tryby zazgrzytały na takie określenie
psa.
Nie ma co zgrzytać zębami, skoro poprawne jest określenie samiec na zwierzę płci męskiej to i poprawne jest samica. Mi się za to suka źle kojarzy.

W dobie gender określanie płci jest politycznie niepoprawne... :p
Mam nadzieję, że na tym forum nie ma feministek i nie zostanę wyzwany od męskich szowinistów.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
diagnostyka się kłania - parametry rzeczywiste, ciśnienia na rampie i korekty wtrysków...

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
W końcu udało się go uruchomić. Po uruchomieniu nadal wyświetlał check injection i serwis podłączenie komputera wykazało awarię modułu świec żarowych. Wymieniłem świece i wszystkie błędy zniknęły, samochód pali na dotyk.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Coś za łatwo poszło nie wciskaj nam kitu i przyznaj się co tam zmalowałeś.

Do góry Bottom