• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scenik 1.6 16v 2002 stukająca szklanka wymiana

piotrek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Barlinek
Witam serdecznie.
Taki problem... w silniku stuka szklanka jak zimny to słychać w miare nagrzewania cichnie... pytanie czy da się wymienić szklankę bez ściągania głowicy?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Jak nie jak tak. Rozpinasz rozrząd wyjmujesz wałki i wymieniasz szklanki.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
tylko pytanie czy pozniej jak bedzie zakladal walki nie bedzie mu mocno "sprezynowal" po czym obroca mu sie walki i bedzie mial ciezko dojsc. taka jak dla mnie malo pewna robota.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
jak zdejmie głowicę to i tak będzie sprężynowało, bo sprężyny zaworowe cały czas sprężynują

piotrek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Barlinek
dzięki chłopaki jeszcze jedno jakieś uwagi do tej roboty? niespodzianki po drodze?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sprawdź może na początek ciśnienie oleju a szklanki ja wymieniłbym wszysykie:)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
szklanki tylko wszystkie - jedna zludna oszczednosc a i tak nie trafisz ktora stuka

piotrek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Barlinek
ciśnienie jest ok , nie jest to charakterystyczne dzwonienie silnika.... stuk jest jakby pojedynczy , i najprawdopodobniej pierwszy garnek... przykładając ucho wyraźnie nad pierwszym jest najgłośniej, nigdy nie dłubałem tego motoru, więc wolę się przygotować stąd moje pytania, najbardziej boje się że to zawór ale jakby był wywalony to by nie chodził równo jak nic podejrzane nie zauważę to zrobię jak radzicie pójdą wszystkie nowe szklanki

Ostatnia edycja:

piotrek12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Barlinek
tak sam, a co w tym dziwnego... dłubie trochę gorsze tematy się robiło... ale chce się przygotować i popytać o wskazówki

Ostatnia edycja:

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Spoko dasz rade!Nie jest to trudne ogarniesz bez problemu.Ja nie dawno wymieniałem uszczelniacze zaworów bez ściągania głowicy i poszło całkiem spoko.Ta sama operacja tylko w moim przypadku trzeba było jeszcze pościągać sprężyny.Odkręcasz pokrywę zaworów ściągasz pasek rozrządu odkręcasz wałki i pod nimi pokarzą ci się szklaneczki .Ja zostawiałem śruby na swoich miejscach wyjmowałem wałki ze śrubami i odkładałem na czysta szmatę, żeby później trafiły w te same miejsce.Później składasz wszystko w odwrotnej kolejności i gotowe!Pozdrawiam...

Do góry Bottom