• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat Leon st 5f 1.4 140km tsi 2014r stukanie na biegu jałowym

Punktów
0
cześć,

zakupiłem leona ST z usterką w temacie. rocznik 2014, 1.4 tsi 140km, wersja FR. na biegu jałowym jest takie lekkie klekotanie, lecz po naciśnięciu sprzęgła klekotanie ustaje. sprzedający miał mi wymienić sprzęgło w ramach usługi przed zakupowej. lecz terminy u mechaników spowodowały, że cena za auto została obniżona abym mógł zrobić to we własnym zakresie.

podjechałem do majstra, u którego do tej pory naprawiałem poprzednie autko i stwierdził, że to nie sprzęgło lecz wałek(?) w skrzyni biegów i sprzęgła wymieniać nie trzeba. dodał, że taki urok skrzyni biegów i zaleca wymianę oleju w skrzyni aby przedłużyć jej żywotność. skrzynia manualna, sześciobiegowa.

auto jeździ równo, sprzęgło samo w sobie się nie ślizga, przyspiesza dynamicznie. biegi chodzą płynnie, od 1 do 6 wchodzą bez problemu, tak samo jak i wsteczny. zauważyłem w takcie jazdy, że przy puszczaniu sprzęgła czasem jest taki odgłos, jakby metalowe szczęki się zaciskały.

spotkał się ktoś może z taką usterką?

przy okazji zapytam: czy ma ktoś jakiś serwis w łodzi, który robi rozrząd w leonie? aso to ostateczność, a mój mechanik nie ma sprzętu - żeby zrobić jak to określił - zgodnie ze sztuką.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Zmień tego mechanika bo to dowód na to, że fajansiarzy/gawędziarzy mamy co raz więcej.
Do wymiany rozrządu w tym aucie potrzebne są zwykłe klucze spline, kilka zwykłych i dwa wiertła fi8. Robi się to w godzinę.

Metaliczne dźwięki przy puszczaniu sprzęgła:
- rozsypana tarcza sprzęgła (sprężyny)
- rozsypane łożysko oporowe
- możliwe, że rozsypany któryś z przegubów wewnetrznych

Tym autem musi przejechać się ktoś, kto na serio jest mechanikiem.

A olej w skrzyni warto wymienić, nawet jeśli niby nie trzeba.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Do wymiany rozrządu w tym aucie potrzebne są zwykłe klucze spline, kilka zwykłych i dwa wiertła fi8. Robi się to w godzinę.
moja propozycja z "łyszką" jest nadal aktualna :)
nagraj film jak od momentu podniesienia maski, wymiany paska i odpalenia silnika mija godzina a wysyłam ci paczkę ze szkocką.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Drugi, ja mam na myśli serwisy, które dysponują sprzętem, konkretnym zapleczem oraz wiedzą a nie garażowców z "łyszką" i ze skrzynką Parkside z Lidla.
Mając kątowe klucze udarowe na serio odkręcasz łapę, poduchę, obudowę, koła pasowe - kilka godzin????? Współczuję zatem.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Stukanie wałka w skrzyni to znany temat. Olać i jeździć, doraźnie pomaga wymiana oleju w skrzyni, ale i bez tego się obejdzie.

Punktów
0
Stukanie wałka w skrzyni to znany temat. Olać i jeździć, doraźnie pomaga wymiana oleju w skrzyni, ale i bez tego się obejdzie.
na jednej z grup odnośnie leona wrzuciłem post i taką otrzymałem odpowiedź z fanpage serwisu zajmującego się silnikami TSI
Zostaw to , to normalne w tych wersjach silnika (140 KM). Szerzej ten problem opisany jest na forum Octavii , możesz wymieniać sprzęgło do skutku , a stukanie po kilkunastu kilometrach i tak powróci. Trzeba się do tego przyzwyczaić i bez obawy , nic się nie zepsuje.

Punktów
0
cześć,

zakupiłem leona ST z usterką w temacie. rocznik 2014, 1.4 tsi 140km, wersja FR. na biegu jałowym jest takie lekkie klekotanie, lecz po naciśnięciu sprzęgła klekotanie ustaje. sprzedający miał mi wymienić sprzęgło w ramach usługi przed zakupowej. lecz terminy u mechaników spowodowały, że cena za auto została obniżona abym mógł zrobić to we własnym zakresie.

podjechałem do majstra, u którego do tej pory naprawiałem poprzednie autko i stwierdził, że to nie sprzęgło lecz wałek(?) w skrzyni biegów i sprzęgła wymieniać nie trzeba. dodał, że taki urok skrzyni biegów i zaleca wymianę oleju w skrzyni aby przedłużyć jej żywotność. skrzynia manualna, sześciobiegowa.

auto jeździ równo, sprzęgło samo w sobie się nie ślizga, przyspiesza dynamicznie. biegi chodzą płynnie, od 1 do 6 wchodzą bez problemu, tak samo jak i wsteczny. zauważyłem w takcie jazdy, że przy puszczaniu sprzęgła czasem jest taki odgłos, jakby metalowe szczęki się zaciskały.

spotkał się ktoś może z taką usterką?

przy okazji zapytam: czy ma ktoś jakiś serwis w łodzi, który robi rozrząd w leonie? aso to ostateczność, a mój mechanik nie ma sprzętu - żeby zrobić jak to określił - zgodnie ze sztuką.

"Cześć, mam podobne doświadczenie z Leona ST 1.4 TSI. Klekotanie na biegu jałowym, które znika po wciśnięciu sprzęgła, często wynika z luzów w skrzyni biegów, zwłaszcza przy manualu. Mój mechanik również zalecał wymianę oleju w skrzyni biegów, co może poprawić sytuację. Dźwięk przy puszczaniu sprzęgła może pochodzić od samego mechanizmu sprzęgła, co w niektórych przypadkach nie jest niepokojące. Co do serwisu rozrządu, polecam sprawdzić warsztaty, które specjalizują się w Seatach, np. w Łodzi. Aby kontynuować czytanie, kliknij poniższy link.
Czy teraz wszystko jest w porządku?

Do góry Bottom