• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat toledo 1.9 tdi problem z chłodzeniem silnika

kam02

Gaduła
Punktów
4
witam mam taki problem z seatem toledo 1.9 tdi 2000 rok pierzy bieg wentylatora włącza się przy 102 stopniach i dzięki temu auto się grzeję w korkach i często się gotuję płyn chłodzący wymieniłem już czujnik wentylatora na nowy , czujnik temperatury , termostat i ten moduł od wentylatorów i nadal to samo już nie mam pomysłów może ktoś sie kiedyś spotkał z takim problemem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
witam mam taki problem z seatem toledo 1.9 tdi 2000 rok pierzy bieg wentylatora włącza się przy 102 stopniach i dzięki temu auto się grzeję w korkach i często się gotuję płyn chłodzący wymieniłem już czujnik wentylatora na nowy , czujnik temperatury , termostat i ten moduł od wentylatorów i nadal to samo już nie mam pomysłów może ktoś sie kiedyś spotkał z takim problemem
Sprawdzałeś na zimnym silniku jak kręci pompa wody , zdejmując wężyk przelewowy na otwartym zbiorniku wyrównawczym . Druga opcja to niedrożna chłodnica lub włącznik wentylatora w chłodnicy ma zbyt wysoką temperaturę załączenia , tam chyba są dwa termostaty z temperaturą
otwarcia i te włączniki wentylatora też .

dzulia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
LUBLIN
witam zalecałbym przeprowadzić test szczelności tzw głowicy

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja bym sprawdził, czy płyn chłodzący nie ma w swoim składzie za dużo wody i czy tak jak napisał Stanisław, korek wlewu jest szczelny i ma dobry zawór.
Dobry płyn chłodzący w układzie chłodniczym wrze w temperaturze około 130 stopni, to przy temperaturze 105, czy 110 nie powinno się nic dziać.
Ja w takich przypadkach dolewam koncentratu do układu chłodzenia i w wielu przypadkach to załatwia sprawę.
Pozdrawiam.

rafa78

Nowy
Punktów
0
Witam początek końca uszczelki pod głowica

Do góry Bottom