• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seicento, sonda lambda.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
nie napisałeś że siusiaka z wytryskiem...:D

Ano tak o wytrysku zapomniałem ;)

Co do sond , to pomiary są podawane w zależności od temperatury i tak się też sprawdza.

Jak chcecie być już tak precyzyjni to napiszcie jeszcze żeby nie wykonywał pomiarów na zimnym silniku bo oscylacja sondy zakłamuje parametry i dlatego w fazie nagrzewania silnika jej sygnał jest pomijany przez ECU i aby zmniejszyć zatrucie środowiska spowodowane tą przypadłością producenci samochodów wprowadzili podgrzewanie czujników tlenu co wiąże się ze zwiększoną ich awaryjnością itd ........
Ja pitolę wy chcecie być świętsi od papieża. Chłopak pyta jak sprawdzić sondę lambda multimetrem a wy rozważacie wpływ zorzy polarnej na rozmnażanie pingwinów w odniesieniu do napięcia przedmiesiączkowego czujnika tlenu w atmosferze filozoficznej.
Do autora wątku.
Jeżeli planujesz pojeździć jeszcze trochę tym sejem, odżałuj kilka złociszy kup ten zestaw kabelków o którym pisałem ściągnij programik i zobaczysz, że diagnostyka twojego bolidu może być czystą przyjemnością.
Jak nie wierzysz to popatrz:

Tu ma za darmo porady ...

Skoro tak narzekasz, że każdy chce porad za darmo.
Chcę dać zarobić na naprawie sterownika skrzyni merca piszesz się na to? Oczywiście musi być gwarancja na piśmie dobrze wykonanej usługi. Oferta powinna zawierać termin, cenę oraz czas wykonania usługi od momentu dostarczenia sterownika do jego odbioru. Jak będziesz konkurencyjny to się dogadamy. Dodam jeszcze , błąd sterownika to 1634 mercedes B w245.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I jeszcze namawiasz go do zakupu kabelka za 40 zł żeby sondę sprawdził . A program jest fajny to fakt ale bardzo ograniczony co do sterowników , autora znam . A co do "Chcę dać zarobić" dziękuje za łaskę ale nie skorzystam masz oferty wiec skorzystaj ja nie jestem konkurencyjny :p:D:D:D

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
W seju 900 i tak więcej bajerów nie ma na sterownikach poza silnikiem. A jak będzie chciał się rozwinąć w diagnostyce np. fiatów lub VW to kabelek będzie jak znalazł. Może następnym samochodem będzie stilo gdzie ten kabelek ogarnia większość sterowników no nie wszystkie ale można dokupić kolejny też w niedużych $ i rozwijać się stopniowo, cały czas do przodu.

"Chcę dać zarobić" dziękuje za łaskę ale nie skorzystam masz oferty wiec skorzystaj ja nie jestem konkurencyjny :p:D:D:D

Ale to nie ma być łaska szukam kogoś dobrego w te klocki kto ogarnie temat i zrobi to dobrze i w miarę szybko. Nie jestem centem który dusi grosz, za dobrze wykonaną pracę trzeba zapłacić, jednak nie można dawać się kroić bez opamiętania. Mam kilka ofert naprawy tej samej części od kilkuset złociszy do "kilku" tysiaków i komu wierzyć. Nie jestem elektronikiem więc muszę wspomóc się kooperacją fachmana w branży elektronicznej.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nawet jest dość rozbudowany program Multieceuscan za chyba 40 USD ogarnia wiele tematów i jeszcze mnie nie zawiódł ale tam trzeba znowu kupić jak to nazywasz kabelek bo jak to nazywam interface

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
tam trzeba znowu kupić jak to nazywasz kabelek bo jak to nazywam interface
Jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi.
MES w wersji ori to niezły programik do fiatów. Brakuje mu trochę do Examinera ale wydaje mi się, że jest jednym z lepiej napisanych programików dla fiata. Maxiecu który też niby obsługuje markę fiat nie dorasta mu do pięt.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie wiem czy brakuje, Egzaminer nie ma wiele więcej funkcji , czasem korzystałem nie powalał mnie .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Napiszę Wam tak, mam tego Multiecuscana ori, zarejestrowany z licencją, ostatnio pisałem do właściciela z zapytaniem o rozbudowę marek i jest w drodze...brakuje Fiata Scudo w dezlu. Prodramu lepszego i prostego nie widziałem a może naprawdę dużo i jest pomoc i opisy jakie skutki wywołuje konkretna decyzja.
Super jestem mega zadowolony a robię nim Ducata, Doblo, Bravo, Stilo, nie ma że brakuje sterów,...
a kupiłem go przez dystrybutora w Polsce PMFactory z Jaroszowca. Naprawdę powinno się na niego zrujnować...
aaa jeszcze alfy 159 TBI robię..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja kupiłem i Yaniego bezpośrednio już bardzo dawno a że mnie wkużał kabelek to zrobiłem do niego multiplekser ( lata temu ) i działa praktycznie ze wszystkim co ma w spisie a Yani jest zawsze otwarty i szybko odpisuje.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
i dziwi mnie to że ludzie mordują się darmową jak licencja 2 stówki i po ptakach...:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A nawet jakaś skrakowana w sieci lata stara wersja , ale nie wiem dlaczego mając multimetr ( nie wiem jaki może za 20 zł )
nie potrafi zmierzyć sondy ale .... nie moja sprawa .

Do góry Bottom