• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

serwo wspomagania hamulca

oxine

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Opiszę wszystko co i jak:
od pewnego casu syczało mi serwo hamulca w samochodzie najpierw po wciśnięciu pedału hamulca apotem już cały czas. Pedał hamulca nie był bardzo twardy, dawało się w miarę normalnie jeżdzić.
Zakupiłem nowe serwo w sklepie firmy Ate i mechanik mi je dzisiaj wymienił.
Po pierwszej jeżdzie zauważyłem że samochód prawie wcale nie hamuje, a auto po wciśnięciu do połowy pedału hamulca hamuje bardzo kiepsko. Moje pytanie jest, czy hamulce są zapowietrzone tak, że samochód nie hamuje, i problem tkwi w złym odpowietrzaniu czy jak twierdzi mechanik wadliwe jest serwo i nie wspomaga ono siły hamowania tak jak powinno. Jak to sprwadzić, nie chciał bym się pakować w dodatkowe koszta, które i tak już są bardzo duże.
Uprzedzę tylko że hamulce i przewody hamulcowe są praktycznie nowe i były wpełni regenerowane pół roku temu. tarcze i klocki mają bardzo nieznacznie zużycie.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co to za auto? diesel czy benzyna? Czy jest różnica w twardości hamulca przed i po wymianie? Mam na myśli przed tym jak zaczęło syczeć? I jeszcze czy oprócz serwa coś jeszcze w układzie hamulcowym wymieniał ten mechanik?

oxine

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
to jest 1.9 tdi diesel.
po wymianie serwa jest pedał bardzo miekki, a wczesniej był dużo twardszy-
nic poza serwem nie było wymieniane- uzupełniony (wymieniony plyn hamulcowy)

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Albo źle odpowietrzone ,albo może trzeba trzpień w serwie podkręcić bo jest za krótki .

oxine

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Pedał nie wpada do podłogi jest bardzo miekki po prostu i hamulce działają w ostatniej fazie wciśnięcia.
Co oznacza , że trzeba trzpień w serwie podkręcić?

oxine

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dzisiaj pojezdzilem troche autem tak zeby pompa absu popracowala ale nadal jest bez zmian. Jak poruszam dwa, trzy razy pedalem hamulca ro robi sie twardszy.
Czy podczas odpowietrzania trzeba zaczac najpierw od pompy? Pompa byla demontowana podczas zmiany serwa.

oxine

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dziekuje wszystkim za pomoc- dzisiaj był samochód na odpowietrzaniu i hamuje tak jak powinien- chociaz mechanik upieral sie ze to wina serwa....

temat to zamknięcia

Do góry Bottom