• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 2.5 tdi AXD

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
Napisz jeszcze dokładną instrukcję w formie eseja...
Na pewno znajdzie się tu jakiś polonista i da ci +3

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Napisz jeszcze dokładną instrukcję w formie eseja...
Na pewno znajdzie się tu jakiś polonista i da ci +3
Kolega ma instrukcję, nie czytałeś ze zrozumieniem :) poza tym on nie narzeka na moją formę wypowiedzi, ma mój nr tel. Tylko ty się opiłeś piwem i lewitujesz :)

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
Kolega ma instrukcję, nie czytałeś ze zrozumieniem :) poza tym on nie narzeka na moją formę wypowiedzi, ma mój nr tel. Tylko ty się opiłeś piwem i lewitujesz :)
No ja nie mam twojego numeru i pewnie nie chciał bym mieć remontując taki motorek...
jak czytam, że ktoś poprawia producenta to aż śmiać się chce... :D

A

Anonymous123

Ładny wałek, ile ma przebiegu silnik ?
Silnik jakies 250 czyli w polskich realiach to mógłby miec nawet 500 i nikt tego nie sprawdzi. Wałek ma 3tys. Jest nowy, montowany przez poprzedników. Za walek, wyryski i turbo wzieli 10k. Auto wyjechalo w gorszym stanie niz wjechalo. Powiedzieli, ze trudno- widocznie dół do dupy. No i trafilo do mnie. Turbo nie robione, pompki chyba tylko do myjki wlozone i nawet uszczelniacze nie zmienione, glowica szrot i krzywe trzy korby. Nie mialo prawa chodzić. Teraz wyglada to tak: IMG_20170620_142018.jpg tuleje i tloki oczywiście nowe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Silnik jakies 250 czyli w polskich realiach to mógłby miec nawet 500 i nikt tego nie sprawdzi. Wałek ma 3tys. Jest nowy, montowany przez poprzedników. Za walek, wyryski i turbo wzieli 10k. Auto wyjechalo w gorszym stanie niz wjechalo. Powiedzieli, ze trudno- widocznie dół do dupy. No i trafilo do mnie. Turbo nie robione, pompki chyba tylko do myjki wlozone i nawet uszczelniacze nie zmienione, glowica szrot i krzywe trzy korby. Nie mialo prawa chodzić. Teraz wyglada to tak: Wyświetl załącznik 16730 tuleje i tloki oczywiście nowe.
To strach się bać :D

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
No ja nie mam twojego numeru i pewnie nie chciał bym mieć remontując taki motorek...
jak czytam, że ktoś poprawia producenta to aż śmiać się chce... :D

To ja wtrace swoje "3 grosze do tematu" i wypowiedzi o poprawianiu PRODUCENTA.Wiec jesli chodzi o ten motor to jak najbardziej TRZEBA POPRAWIC PRODUCENTA - mianowicie chodzi tutaj o tuleje cylindrow.Orygninalnie sa aluminiowe wykonczoczne powloka galwanizacyjna ktora jest do DUPY bo cie sciera.Ja jak robie te silniki to za kazdym razem wstawiam tuleje STALOWE(rozwiercenie starych i wprasowanie nowych,za cylinder place 200zl. za sztuke).Wiec widzde ze kolego nierobisz duzo silnikow,a nie tylko w tym silnku poprawiam to ale i np. w toyotach 1.6(by niepalily oleju) w nissanach kaszkajach 15 DCI- to samo by niezarly oleju.wracajac do tematu co moglbym podpowiedziec koledze na co zwrocic uwage to podczas uatawiania rozrzadzu gdy wal bedzie zablokowany i walek rozrzadu tez to na walku rozrzadu na KOLE ZEBATYM ZNAK- KRESKA- musi sie pokryc z plaszczyzna glwicy(od sciany grodziowej) inaczej bedzie kercil a nieodpali choc blokady byly zalozone.Ponadto zwroc uwage na kolo zebate ktore napedza alternator- dobrze skrec jesli je odkrecales by pozniej nisilzgalo i alternator niemial napedu.Kolejna rzecz to moze banalna ale grubosc uczczelki pod glowica.wczesniej jak juz pisales ktos cos grzebal przytym,wiec niewiaddomo ile glowica byla juz zebrana(splanowana) a jeszcze widze ze placszczyzna na blkou tez zrobiona wiec najlepiej by grubosc uszczelki lub sama Uszczelke zalatwil Ci zaklad ktory wykonywal obrobke skrawania.Jesli autor bedzie mial jakies pytania to chetnie sluze pomoca,ewentualnie jak cos to na PW.moge nr.tel podac.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Silnik jakies 250 czyli w polskich realiach to mógłby miec nawet 500 i nikt tego nie sprawdzi. Wałek ma 3tys. Jest nowy, montowany przez poprzedników. Za walek, wyryski i turbo wzieli 10k. Auto wyjechalo w gorszym stanie niz wjechalo. Powiedzieli, ze trudno- widocznie dół do dupy. No i trafilo do mnie. Turbo nie robione, pompki chyba tylko do myjki wlozone i nawet uszczelniacze nie zmienione, glowica szrot i krzywe trzy korby. Nie mialo prawa chodzić. Teraz wyglada to tak: Wyświetl załącznik 16730 tuleje i tloki oczywiście nowe.
Przed przykręceniem głowicy sprawdź czy jest dobry gwint tam gdzie przykręcasz mimośród koła kompensacyjnego bo później będzie za późno

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Głowicę tulejowałeś w gniazdach pompo-wtrysków? Przy takim remoncie zal tego nie zrobić .Nie zapomnij pompę wody zmienić bo później problem z dojściem.Uszczelki producent przewidział 3 grubości zmierz ile wystają tłoki ponad płaszczyznę i czy najgrubsza nie będzie za cienka czasami.

A

Anonymous123

Glowica zrobiona tip top. Tuleje w gniazdach pompek oczywiście tez

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Jak tuleje w glowicy zrobione to bedzie ok.Tam jak tuleje wybite to potrafi sie pod wplywem wibracji odkercac sruba mocujaca wtrysk.Gwint bedzie dobry,nowa sruba mocujaca tez nic tutaj niepomoze,ale jak kolega wyzej pisze jest na to rada.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Samspec13 ma całkowitą rację ja dawałem głowice do regeneracji gość sam zrobił nad wymiar gwintów nowe śruby inaczej gwarancji nie chciał dać.

blazko

Nowy
Punktów
0
Miasto
Trojmiasto
Witam. Ma ktos instrukcje naprawy silnika AXD? Interesuje mnie kolejnosc skladania/skrecania i momenty.

Punktów
0
Miasto
Puławy
Potrzebujesz blokady są niezbędne a koło zębate odkręciłeś od wałka rozrządu?
http://allegro.pl/blokada-rozrzadu-vw-transporter-t5-touareg-2-5-tdi-i6533424828.html
Górę silnika składałem 6 razy

Można można ale na spokojnie ze schematami i blokadami nie namiesza
Witam. Widzę ,że zajmujesz się silnikiem 2.5 TDI R5. Jeśli masz ściągawki odnośnie momentów dokręcania śrub dołu silnika wału panewek głównych korbowodowych itd. Bede wdzięczny wziołem się za robotę swojego silnika . Mam 2.5 bnz po zatruciu na 3 tłoku. Wał stanął na panewce korbowodowej. Już jak motor wyjęty to i uszczelniacze robię. Komplet panewek. Dwunasta . Prawie wszystko nowe.

popiel510

Początkujący
Punktów
0
Witam
Wiem że tamta jest stary od paru lat ale jak możesz podesłać info odnośnie kolejności i momentu dokręcenia panewek głównych i głowicy ?

Mam problem po skręceniu dołu i głowicy zgodnie z opisem producenta UPG , wał jest zablokowany ( wał po szlifie panewki nowe głowica po remoncie )

Po ściągnięciu głowicy ,wał z tłokami pracuje bez problemu

Z góry dziękuję

Do góry Bottom