• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik jednocylindrowy Kipor

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
W tygodniu zmierzę kompresję. A jak określić moment wtrysku? Wybadać gmp i co dalej? Nigdy nie grzebałem przy dieslu :/

martin531

Bywalec
Punktów
10
Zanim zmierzysz kompresję to zrzuć górny dekiel i sprawdź czy zawory nie są podparte bo z tego co wyszukałem to powinna tam być ręczna regulacja luzów zaworowych. Jeżeli nie będzie luzu to ustaw na próbę ssący 0.15 a wydech na 0.30.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Nie zmierzysz kompresji na nim bez adaptera. Chyba ze kupisz używany wtrysk i go przerobisz. Czesto gęsto trzeba wyskoczyć na szrot i cos dobierac. Powiem ci tak. Mam teraz sprzet ktory ma w nominale 23 do 29bar norme. Tu jest zrobione 18tys mth . Cisnienie na garach od 14 do 18 bar. I pali na plaka przy wtryskach sikajacych przy 120 barach. Albo w twoim silniku nie ma wogole kompresji albo to jest jakis prosty błąd. Pfak mu zywy ogien jak z plomieniówki do gardzieli. Jak juz nie zagada to masz zmartwienie

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Zdjąłem głowice. Cylinder wygląda jak po honowaniu.no jest kilka pionowych rysek ale bardzo ładny. Zawory siedzą w pionie w głowicy nalałem trochę nafty zobaczę czy będzie rano mokra od spodu. Uszczelka pod tą głowice jest miedziana i żadnego śladu przedmuchu czy coś. (muszę zakładać nową?czy sobie darować?) no i żeby zajrzeć do pierścionków musiałbym jeszcze ze 2 popołudnia go rozbierać jest sens?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1665
no fajnie, obejrzałeś sobie silnik od środka. tylko co ci to dało?
miałeś zmierzyć kompresję a nie rozbierać silnik.

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Kompresji nie mierzylem bo z zamontowanym wtryskiwaczem(dobrałem się do koła zamachowego) obracałem silnikiem jedna ręką ale mój simson stawia większy opór więc.... No podziałałem ale wstępnie przyczyny nie znalazłem.

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Dlaczego? Zalałem zawory nafta od góry, po godzinie wydechowy robi się mokry od spodu. Powinienem je tylko dotrzec czy wymienić? Jak wygląda naprawa zaworów. Wiem że to chińczyk z gownolitu ale mamy styczność z "ich" sprzętem na codzień i jakoś to działa ;) proszę niech mnie kolega nie demotywuje. Mam za sobą kilka udanych napraw chociaż robiłem to pierwszy raz w życiu;) bądźmy dobrej mysli

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Znaczy samą główkę ten stożek? Długo trzeba ro docierać? Używać siły czy delikatnie?
Automatyczne połączenie postów:

Znaczy samą główkę ten stożek? Długo trzeba ro docierać? Używać siły czy delikatnie?
Jeszcze dodam że na trzonku zaworu jest takie malutkie miejsce (jakieś pół centymetra) z podłużnymi ryskami, czy to też troszkę zetrzeć czy nie dotykac?

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Weź wkretarke. W kretarke kawalek druta i rurka sztywna gumowa. To polacz z trzonkiem zaworu. Padta miedzy zawor i gniazdo i krecisz . i dociskasz zawor do gniazda i popuszczasz. I potem mycie i drobniejsza pasta

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Suchy, tak z ciekawości się spytam - ile masz zamiar się pier dolić z ta diagnozą ?:)

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Cóż... Dopiero wróciłem z pracy. Nie robię tego zawodowo a wręcz hobbystycznie. Mam bardzo ograniczony zasób czasu w tygodniu. Kupiłem to świadomie z niedziałającym silnikiem;) nie jestem mechanikiem z zawodu ale mam 100% pewność że dużo rzeczy zrobię wolniej ale dokładniej niż nie jeden Janusz biznesu. Rok temu kupiłem se Kangoo 4x4 z zerwanym paskiem rozrządu. Rozebrałem sam oddałem głowice do naprawy złożyłem sam.... Wiesz jaką miałem satysfakcje jak odpalił? Jestem za granicą. Jak nie mam jakiejś fuchy po pracy to jedyna rzecz jaka sprawia mi tu przyjemność. Pozdrawiam.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Wkrętaka plus obcięta srobka z założonym wężykiem gumowym jak pisali wyżej pasta na "to co przylega do głowicy czyli te ranty zaworu" I kręcisz na niskich obrotach ruszając góra dół zmieniając obroty prawo lewo... Albo są specjalne maszynki ręczne do docierania zaworów ale tym na pewno dłużej się zejdzie... I oczywiście zmiana gradacji pasty bardzo wskazana

Suchy08021990

Uczestnik
Punktów
1
Witam po małej przerwie. Akurat przy niedzieli znalazłem chwilę, dotarłem zawory, trzymają na 100%. Założyłem głowicę, odpowietrzylem i nie pali. Kręci jak wcześniej. Wlałem jakieś 10 może 15ml oleju w kolektor ssący i odpalil na dosłownie sekundę. Znaczy że silnik kaplica, nie ma ciśnienia w cylindrze.... Może jak będę bez pracy jakiś tydzień to wyszarpie tłok na zewnątrz... Pozdrawiam

Do góry Bottom