• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik opel z12xep brak ciśnienia oleju

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Bardzo Ci kolego dziękuję i za to. Po pracy pomierzę te luzy na pompie. Tylko muszę kupić szczelinomierz, bo mój ma tylko 0,05 i wyżej
Proponuję jeszcze kupić z dwa dynamometry, przy tym super materiale jak aluminium to jak krzywo podociagasz to nie będzie efektu. Momenty masz już od 8nm, tulejki w pokrywie nowe, jak nie posmarujesz uszczelniaczem w pewnych miejscach bloku to będzie lecieć.

Ostatnia edycja:

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Proponuję jeszcze kupić z dwa dynamometry, przy tym super materiale jak aluminium to jak krzywo podociagasz to nie będzie efektu. Momenty masz już od 8nm, tulejki w pokrywie nowe, jak nie posmarujesz uszczelniaczem w pewnych miejscach dekla to będzie lecieć.
Dynamometry mam. Jeden od 7Nm, drugi od 80 Nm. Narobiłem się w aluminium przy Jeepach i Chryslerach. Do WJ ta mam kpl dokumentację ale do Opla nie.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
."Po uruchomieniu silnika brak ciśnienia oleju" -u Ciebie pracuje
Zgadza się, tylko powiedz jak długo?
Automatyczne połączenie postów:

Proponuję jeszcze kupić z dwa dynamometry, przy tym super materiale jak aluminium to jak krzywo podociagasz to nie będzie efektu. Momenty masz już od 8nm, tulejki w pokrywie nowe, jak nie posmarujesz uszczelniaczem w pewnych miejscach bloku to będzie lecieć.
Otóż pomierzyłem pomierzyłem luz w/g Twojej instrukcji i wyszło 0,045-0,05. Także jeszcze w/g normy. Przeszlifowałem jeszcze pokrywę pompy, bo miała rysy. Papier 2000 i nafta dały radę. Zrobiłem prowizoryczną miskę olejową zanurzyłem częściowo obudowę rozrządu w oleju tak aby część ssąca była w oleju i zrobiłem napęd poprzez wkrętarkę. Pompa ciągnie olej wyrzuca go przez kanał tłoczny. Jutro zamontuję pokrywę do silnika i pokręcę wałem bez uruchamiania silnika. Jak pokaże się olej w otworze czujnika, to wtedy odpalę i zmierzę ciśnienie manometrem. Zobaczymy co pokaże. Dam znać jaki będzie rezultat.

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Czy zaglądałeś do podstawy filtra leju .? jest w niej zaworek ..natomiast kanalik olejowy ma małą średnicę i może nie być drożny ....być może tu jest przyczyna ???

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Czy zaglądałeś do podstawy filtra leju .? jest w niej zaworek ..natomiast kanalik olejowy ma małą średnicę i może nie być drożny ....być może tu jest przyczyna ???
Podstawy nie odkręcalem, ale dmuchałem powietrzem w kanał od strony pokrywy rozrządu, ten który pokrywa się z tłocznym od pompy olejowej. Słychać wyraźne brzęczenie zaworka w podstawie filtra. Myślę, że jest drożny.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Witam. Po wszystkich zabiegach które wykonałem pompą, zamontowałem pokrywę rozrządu. Kręciłem rozrusznikiem i pompa nie chciała zassać oleju. Musiałem zdemontowac piastę koła pasowego wału, zamontować śrubę 10 tkę w otworze tak aby można było napędzić wkrętarką i w ten sposób pompa zaciągła olej i podała najpierw do filtra a później do głowicy. Potem zamontowałem piastę z powrotem i jeszcze raz za pomocą rozrusznika sprawdziłem czy podaje olej. Następnie poskręcałem wszystko i odpaliłem silnik. Ciśnienie Ok. Kontrolka gasnie po 3 sekundach. Sprawdziłem czas po rozgrzaniu oleju oraz na drugi dzień. Niestety pompa wyje. Pomimo tego, że jest ciśnienie, to trzeba będzie jednak ją wymienić na nową. Niestety koszt jest duży, bo najtaniej widziałem za 1500 z groszami.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Na pokrywie jest pompa wody może ona wyje
Pompa jest nowa Dolz, bo stara była przyczyną zagotowania silnika. Przez nią trzeba było zdejmować głowicę i dawać do planowania. Przy okazji wymieniłem wałki, hydra i dźwigienki bo były zajechane. Panewki korbowodowe też poszły nowe profilaktycznie. Rozrząd też nowy oryginał Opel.

Dobrze zamontowales pokrywę rozrzadu?
Dobrze, to znaczy jak? Montowałem w/g instrukcji.

Pompa jest nowa Dolz, bo stara była przyczyną zagotowania silnika. Przez nią trzeba było zdejmować głowicę i dawać do planowania. Przy okazji wymieniłem wałki, hydra i dźwigienki bo były zajechane. Panewki korbowodowe też poszły nowe profilaktycznie. Rozrząd też nowy oryginał Opel.

Dobrze, to znaczy jak? Montowałem w/g instrukcji.
Z Autodaty

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Najpierw robiłeś remont głowicy i panewki, a teraz płukankę? Wcześniej nic nie pisałeś o zagotowaniu silnika...

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Masz jak prawidlowo przykrecic te obudowę i łancuch.Nie rozumiem robisz grubą robotę a tu o takie pierdoły pytasz.

Załączniki

• Regulacja faz rozrządu - .pdf
    549 KB · Wyświetleń: 21
  • Wym. i wmontowanie miski olejowej.pdf
    429,3 KB · Wyświetleń: 14
  • Wym. i wmontowanie obudowy zespołu rozrządu.pdf
    1,4 MB · Wyświetleń: 29
  • Wym. i wmontowanie pokrywy głowicy cylindrów.pdf
    477,8 KB · Wyświetleń: 12
  • Wymontowanie i wmontowanie pompy cieczy chłodzącej.pdf
    536 KB · Wyświetleń: 15
  • Wymontowanie i zamontowanie obu wałków rozrządu.pdf
    987,3 KB · Wyświetleń: 16

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Masz jak prawidlowo przykrecic te obudowę i łancuch.Nie rozumiem robisz grubą robotę a tu o takie pierdoły pytasz.
Nie pytałem jak złożyć obudowę i rozrząd. Przecież napisałem, że składałem w/g instrukcji z Autodaty. Tak samo skręcałem wszystko momentem i kątomierzem. Proszę przeczytać dokładnie moją odpowiedź.

Najpierw robiłeś remont głowicy i panewki, a teraz płukankę? Wcześniej nic nie pisałeś o zagotowaniu silnika...
Bo nie to było problemem. Problemem jest pompa bo wyje. A wcześniej nie miała ciśnienia. W zasadzie, to teraz też nie wiem dlaczego. Zassała olej za pomocą wkrętarki a powinna za pomocą rozrusznika.

Punktów
0
Witam mam podobny Problem z Z12XEP i nie wiem dlaczego w Końcu Nie Ma ciśnienia I dlaczego nie podaje pompa Oleju Pzdr
Mario

Paweł Zoltar

Początkujący
Punktów
0
Wez po vinie go rozkoduj i bedziesz wiedzial.
Szukam pompy oleju do corsy d 1.2 pb 80km 2008r.Podpowiesz konkretny model a nawet sklep ?.Bowiem kupiłem tani zamiennik nty i nie daje ciśnienia..ledwie 1.2 bara na zimnym a po rozgrzaniu kontrolka na czerwono.Dziękuje z góry i pozdrawiam.

Do góry Bottom