• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik, pompa oleju

S

szymekwk1

Witam, czy w Megane 3 1.6 benzyna 16v zacięty zawór w pompie olejowej i przez to wysokie cisnienie oleju (10bar) może spowodować kolizje tlok-zawory i doprowadzić do remontu góry silnika ? Z góry dziękuję za odpowiedź

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1548
Ciekawa teoria, ale dla mnie malo wiarygodna :)

Napisz konkretniej. Warsztat postawił taką diagnozę, czy szukałeś rozwiązania na chatgpt?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
622
Miasto
Okolice Krakowa
Teoretycznie możliwe, ale według mnie mało prawdopodobne. Miałem kilka takich przypadków i za każdym razem podpierało zawory i brakowało kompresji, ale do uszkodzenia nie doszło.

johnny100

Gaduła
Punktów
23
Wiedziałem że gdzieś słyszałem taką teorie aż musiałem sprawdzić to. I faktycznie, cytat z książki sam naprawiam pastuch:
"Uwaga. Po zamontowaniu nowych popychaczy nie należy uruchmiać silnika przed upływem 30 min (ze względu na niebezpieczeństwo uderzeń między tłokami i zaworami) "
Miałem już nie raz "podstawione " zawory i jedyne co było to brak kompresji . Czy mogą sie tak daleko wysunąć ? Kto wie.
A tak sobie myśle, teoretycznie jak by tak było, to pierwsze co bym zrobił to weryfikacja ustawienia rozrządu. Nawet jak by pogięło zawory to tylko grzyba bo są pod kątem . Synchro powinno być nie ruszone. Ciekawe czy to zostało potwierdzone.

Do góry Bottom