• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda nierowna praca po wymianie rozrządu

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Kolego jesteś mechanikiem, czy hobbystą?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dla mnie, to wygląda tak:
Nie udało się z rozrzadem, a Ty szukasz jakiegoś cudu. Nie masz ciśnienia w cylindrach po kolizji tłoków z zaworami i tego nie oszukasz. Możesz jeszcze sprawdzić powietrzem gdzie ucieka, ale to już chyba zbyteczne. Napewno kręci jak młynek do mielenia kawy.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
To nie wiem, weź jakiś filmik nagraj, czy coś. Z tego co tutaj podajesz to na to wskazuje

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Na moje rozrząd do ponownego sprawdzenia. Albo zła procedura albo brak wiedzy. Opisz krótko jak go ustawiałeś.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Głowica na dół szkoda czasu , przed tym sprawdz czy klinów nie poscinało , wykręc swiece wał w gorne i załuz blokady czy pasują i to wszystko to chyba nie jest skomplikowane ? Prosciej sie nie da.

Głowica na dół szkoda czasu , sprawdz czy klinów nie poscinało .
Wykręć swiece ustaw wał w górnym i załuż blokady zobacz czy pasują

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Niech odda to mechanikowi, przynajmniej wyjdzie z twarzą z obecnej sytuacji

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Nie uważam się za niewiadomo kogo żeby nie było.
Pierwszy tłok od rozrządu w górze blokady pasują i nie są ścięte. Jeśli chodzi o łańcuch zębatki to nie da rady inaczej nawet złożyć. Jak była kolizja zaworów z tłokami to nie po mojej robocie. Po złożeniu rozrządu zrobiłem 2 obroty wałem i nie było żadnych oporow, poza sprężaniem. Forum jest żeby pomoc, dlatego liczę na podpowiedź a nie wysłanie do mechanika. Nie jeden rozrząd złożyłem i nie było lipy.

A

Anonymous123

Nie mam wszystkiego w głowie ale kojarzę wałek ssacy ma wiecej niz jedno nacięcie wiec jest prawdopodobne ze blokade wlozyles nie na ten rowek.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Zaryzykuje :D
Zrób próbę olejowa i podaj wyniki.
Jak wyjdą źle to wykręć świece w ich miejsce wkręć waż, podaj ciśnienie i słuchaj gdzie leci. Tylko pamiętaj ustawić tak silnik żeby zawory były zamknięte.

Nie mam wszystkiego w głowie ale kojarzę wałek ssacy ma wiecej niz jedno nacięcie wiec jest oprawdopodobne ze blokade wlozyles nie na ten rowek.

Tez mi się cos kojarzy ze były dwa miejsca tylko nie pamiętam co i jak dokładnie.

A

Anonymous123

Jeden rowek jest idealnie na szerokość blokady a drugi jest szerszy ale zablokowac sie da bo jest nieco wyższy i jak skrecisz blokadę na śrubę to dociszniesz. Takie fakty mi się kojarzą bo kilka tygodni temu robilem remoncik takiego.

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Tam jest jeden wałek rozrządu i blokada pasuje tylko w jedno miejsce.
Dmuchalem przez świece i rzeczywiście był przelot. Na pierwszym silny na pozostałych mniejszy, ale był. Zdjąłem głowice i wszystko stało się jasne. CUD że w ogóle jeździł. Zawór na pierwszym cylindrze jest tak wygięty, że widać jego "nogę" gdy był zamknięty. Na pozostałych dwóch cylindrach zawory były spękane na krawędziach dość mocno.
Dla pewności. Czy jest konieczne plantowanie głowicy? Uszczelka nie puszczała a oleju nie było coraz więcej.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Myslę ze zartowałeś z tą wypowiedzią zachwile dostaniesz tu
Opr głowice oddaj do regeneracji ( chyba że zawory też dasz rade sam wyprostować):D:D:D:D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Pewnie chodziło koledze o prowadnice zaworów , ale pewnie wymieniłeś robiąc głowicę.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Dodam jeszcze że należy wymienić uszczelniacze trzonków zaworowych

Do góry Bottom