• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda octavia 1.4 tsi 122km - błąd korelacji sygnałów wału i wałka

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Szkoda ze uszczelniacz wydaje się suchy, bo odrazu skrzynie by się wyjęło, a tak ręce połamane będą

Kosib

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Słomniki
Witajcie. Jako że temat bardzo podobny i dokładnie ten model auta to może odświeżę temat. Podpowiecie albo skrytykujecie moje błędy. Przeskoczył rozrząd. Głowica w górę, zwory wydechowe nowe i ogólnie głowica zrobiona. Nowe popychacze (koniki stare bo były ok). Nowy rozrząd z variatorem (FEBI z IC) i napdem pompy. Auto wyjechało i zrobiło koło 2tys km bez problemów. Wróciło na lawecie bo zapalił się czek i zaczęło nie równo chodzić i gasnąć. Przede mną ktoś sprawdził rozrząd i stwierdził że przestawiony. Trafiło do nas i rzeczywiście trochę na jednym wałku bo blokada nie chciała wejść. Auta nie odpalaliśmy odkąd trafiło do nas. Po ustawieniu rozrządu odpaliliśmy a tu stukanie dość głośne na górze i nie chodzi w pełni na jeden. Okazało się że pękł konik, spadł i zniszczył trochę wałek. Ok. Nowy wałek,nowy konik. Odpaliło i chodziło około 3godz. jak zegarek. Później odpalam a tu kuleje gaśnie, szarpie nie wkręca się. Sprawdzam rozrząd i znów blokada nie wchodzi minimalnie.
Błędy P0088, Ciśnienie w układzie paliwowym
P2293 zawór regulacji ciśnienia paliwa
P0016 Czujnik położenia wałku rozrządu i wału korbowego
i jeszcze błąd który był już wcześniej
P0196
Blokady takie jak w linku
https://archiwum.allegro.pl/oferta/...tsi-tfsi-vw-audi-1-2-1-4-1-6-i9674584343.html
Zamówiłem dla porównania z Sealeya wyglądem i wymiarami taka sama jak ta co mam.
Teraz rozbieramy ponownie ale co zrobić dalej się zastanawiam i liczę na wasze doświadczenie.

MAT1983

Nowy
Punktów
0
Witam, Udało się rozwiązać temat z błędem P0016 na rozgrzanym silniku? Mam identyczny przypadek i napewno informacja jak rozwiązałeś problem będzie dla mnie bardzo cenna.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Ten i kolejnych 20 - zrzucaj rozrząd. Panowie z początku posta mieli wtedy racje.

Kosib

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Słomniki
Bardzo ważna sprawa. Sprawdź ciśnienie oleju. U nas był problem z pompą oleju i ciśnieniem.

Do góry Bottom