• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda octavia 1.6 - skrzynia biegów

technikagrzewcza

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mój problem polega na tym że w skodzie octavi 1.6 benzyna uległa uszkodzeniu skrzynia biegów którą postanowiłem wymienić na nową. (stara skrzynia zmielila się w drobny mak. wg mechanika zerwaly się jakieś nity) Do rzeczy : znalazłem używaną skrzynie u handlarza który zapewniał mnie że jeżdziła do końca. Samochód "zaprowadziłem" do mechanika który mi ją wymienił. Została zalana olejem przekładniowym hipol (dość gęsty olej w porównaniu do silnikowego) po odebraniu ruszyłem na przejażdzkę. wszystko było w porządku, płynnie , co zauważyłem to jedynie sprzęgło łapało na sam koniec a sam mechanik stwierdził że teoretycznie nadaje się do wymiany natomiast tragedii jakiejś wielkiej nie ma. Do czego zmierzam... wszystkie biegi wchodziły płynnie przez kilka kilometrów a póżniej? wrzucająć piątkę i przy próbie jazdy zgrzyty (metaliczne odgłosy) po chwili redukcja na czwórke i tez zgrzyty ale minimalne delikatne. na sam koniec ciezkawo zaczela wchodzić już w ogóle jedynka. i postanowiłem dalej skrzyni nie dożynać bo ten metaliczny dżwięk o niczym dobrym nie wróży. i tu pytanie do fachowców. czy mechanik mógł popełnić jakiś błąd przy składaniu tych wszystkich rzeczy? czy po prostu ktoś mnie oszukał i ewidentnie dostałem uszkodzoną skrzynie. bo w moim mniemaniu gdyby była uszkodzona skrzynia to nie zrobiłbym na niej nawet kilometra a tu inna sytuacja. proszę pomocy. pozdrawiam rafał.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
moze po prostu sprzeglo zakonczylo swoj zywot i nie wysprzegla do konca, lub za gesty olej, zle ustawione badz poluzowane wodziki zmiany biegow

technikagrzewcza

Początkujący
Punktów
0
macie racje przywiozlem gola skrzynie biegow a wodziki linki i inne pierdoly zakladal mechanik wiec moze gdzies popelnil blad...

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Wodziki są kolego wewnątrz skrzyni ;) natomiast sterowania skrzynią (czy to linek czy cięgiel) nie da sie podpiąć nieprawidlowo,a skoro na początku bylo ok to zakladam,ze bylo to też dobrze wyregulowane.Objawy wskazują na awarie sprzęgla-może padl wysprzeglik,może coś cieknie,sprawdź, czy nie ubylo plynu hamulcowego

Do góry Bottom