• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów Meriva

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Cześć, posiadam samochód opel meriva 1.7 cdti i chciałem zapytać jakie mogą być powody popsucia sie synchronizatora chodzi o bieg pierwszy i drugi.. W jednej skrzyni popsuło mi się to samo co i w drugiej po wymianie ( używanej) aktualnie mechanik zamontował nową skrzynię i wczoraj odebrałem samochód..

Boję sie, że i nową rozwale, niby bierze się to stąd, że nie dociska się sprzęgła do końca przy zmianie biegów, ale czy tylko i wyłącznie?

Moje poprzednie i pierwsze auto to był Hyundai getz, jeździłem nim dwa lata i nigdy mi sie nic nie zepsuło a wsiadłem do merivy i prawie, że na dzień dobry i jedna i druga skrzynia się spierdoliła, ja już głupieje i nie wiem sam co jest powodem..

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Może to być wina sprzęgła? Bo ten pierwszy mechanik mi powiedział, że sprzęgło się kończy itd a, że ta skrzynia (uzywana) którą mi wsadził jest dobra

(takie pierdolenie, bo juz było po synchronizacji bo nie moglem redukować na 2 itd i powiedział, że moge tak jeździć jeśli mi nie przeszkadza, no i jeździłem i po jakimś czasie jedynka się zblokowala mi na swiatlach.. więc sobie wyobraźcie, że musiałem z trójki ruszyć by do domu wrócić)

I pojechałem z tym do innego mechanika i wsadził mi tą nową skrzynię ale również wspomniał o sprzęgle jednak powiedział, że jest w średnim stanie i, że niedługo będzie trzeba wymienić, wspomniał też o wtryskach do regulacji, samochód mi rusza z jedynki gdy mam pedał sprzęgła tak w połowie zakresu

Ostatnia edycja:

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
o boszszeee...

Proszę o trochę wyrozumiałości, mechanika nie leżała nigdy w kręgu moich zainteresowań, stało się jak się stało, mam tu przebiegu 165tyś, jeden mi mówi że kończy się sprzęgło drugi, że jeszcze nie i ja już ochujałem cały, postaram się je zrobić na dniach, fakt, mój błąd, że nie wspomnialem o tym na początku w poście

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
przy wymianie skrzyni dokładasz tylko koszt samego sprzęgła.
ale spoko, jak rusza w połowie to jeszcze pojeździ, może nawet z 50tyś.
to co piszesz jest nielogiczne, bo ile tysięcy pln. mozna włożyć w merive.
samo sprzęgło bedzie kosztować 2,5koła a tu nowa skrzynia itd...
bredzisz czy mi sie wydaje.

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
przy wymianie skrzyni dokładasz tylko koszt samego sprzęgła.
ale spoko, jak rusza w połowie to jeszcze pojeździ, może nawet z 50tyś.
to co piszesz jest nielogiczne, bo ile tysięcy pln. mozna włożyć w merive.
samo sprzęgło bedzie kosztować 2,5koła a tu nowa skrzynia itd...
bredzisz czy mi sie wydaje.

Dzięki, no właśnie też mnie to denerwuje i możliwe, że go wystawie i kupię sobie coś tańszego, narazie jako tako mi się to kalkuluje jeszcze, on mi powiedział, tzn ten drugi, że części do sprzęgła będą za 400zl(pewnie docisk i tarcz, zle się wyrazilem) .. Mógł mi dać znać jak rozbierał auto do skrzyni i widział a teraz to znowu za robote będę musiał płacić, jakby miał być dwumas jeszcze to w pizdu z tym autem

Ostatnia edycja:

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Posłuchajcie, problem jest większy niż mogłem się spodziewać, rozebrali mi tę sprzęgło i ogólnie zrobili całą diagnostykę samochodu i powiedzieli, że półoś się cała luźna zrobiła a co do sprzęgła, że był założony jakiś wynalazek (sztywne sprzęgło, jednomas które niby jest w miare okej) no a w oryginalnych częściach do merivy nie ma czegoś takiego bo jest tylko i wyłącznie dwumas i mówili, że to mogło też na skrzynie wpłynąć bo nie zapobiega drganiom (także niby tylko ta półoś i jednomas mogło mieć wpływ podobno).. Co do skrzyni bięgów, to jedna poduszka była zniszczona (dziwne, że ten co mi wymieniał skrzynie mi nie wspomniał o tym) i do tego jeszcze łącznik stabilizatora, amortyzatory, wtryski do regulacji i układ dolotowy gdzieś powietrze przepuszcza..

Tylko dziwne, że ojciec jeździł tym autem od lutego 2017 i mu wszystko działało (samochód był sprowadzony z niemiec, kupiony w komisie) ja go dostałem w sierpniu bądź wrześniu 2018, jakoś z miesiąc jeździłem i chuj strzelił skrzynie i potem jakąś tam używaną również po 3-4 tyg, uważam, że normalnie prowadzę (wcześniej miałem mały samochód getz, 2 lata jeździłem i nigdy nic nie padło) i teraz jestem psychicznie uczulony na ten syf bo nie wiem co jest przyczyną i się boję bo nie chciałbym wkładać nie wiadomo ile w to.. a przypominam, że i 1 i w 2 skrzyni padł ten sam synchronizator, ząbki się wybiły.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Posłuchajcie, problem jest większy niż mogłem się spodziewać, rozebrali mi tę sprzęgło i ogólnie zrobili całą diagnostykę samochodu i powiedzieli, że półoś się cała luźna zrobiła a co do sprzęgła, że był założony jakiś wynalazek (sztywne sprzęgło, jednomas które niby jest w miare okej) no a w oryginalnych częściach do merivy nie ma czegoś takiego bo jest tylko i wyłącznie dwumas i mówili, że to mogło też na skrzynie wpłynąć bo nie zapobiega drganiom (także niby tylko ta półoś i jednomas mogło mieć wpływ podobno).. Co do skrzyni bięgów, to jedna poduszka była zniszczona (dziwne, że ten co mi wymieniał skrzynie mi nie wspomniał o tym) i do tego jeszcze łącznik stabilizatora, amortyzatory, wtryski do regulacji i układ dolotowy gdzieś powietrze przepuszcza..

Tylko dziwne, że ojciec jeździł tym autem od lutego 2017 i mu wszystko działało (samochód był sprowadzony z niemiec, kupiony w komisie) ja go dostałem w sierpniu bądź wrześniu 2018, jakoś z miesiąc jeździłem i chuj strzelił skrzynie i potem jakąś tam używaną również po 3-4 tyg, uważam, że normalnie prowadzę (wcześniej miałem mały samochód getz, 2 lata jeździłem i nigdy nic nie padło) i teraz jestem psychicznie uczulony na ten syf bo nie wiem co jest przyczyną i się boję bo nie chciałbym wkładać nie wiadomo ile w to.. a przypominam, że i 1 i w 2 skrzyni padł ten sam synchronizator, ząbki się wybiły.

Mamy książkowy przykład dlaczego nie powinno się poprawiać fabryki zmieniając dwumasę na sztywne koło ...
?
1 mechanik
- mówił że sprzęgło słabe i nie wymienił od razu po demontażu skrzyni?
- nie zobaczył że ktoś założył sztywne koło zamiast dwumasy ?
2 mechanik
- przy wymianie skrzyni nie wymienił sprzęgła ?
"Co do skrzyni bięgów, to jedna poduszka była zniszczona (dziwne, że ten co mi wymieniał skrzynie mi nie wspomniał o tym) i do tego jeszcze łącznik stabilizatora, amortyzatory, wtryski do regulacji i układ dolotowy gdzieś powietrze przepuszcza.."
- poduszka może być a raczej na pewno padła od sztywnego koła

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Panie, ostatnio klient chciał wymienić przy Sharanie poduszki silnika, bo były wibracje podczas przyspieszania. Na nic się zdało że przez tel mu powiedziałem że półosie winne. Robiliśmy. Najpierw poduszki a potem półosie:)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
chodziło o to, że do Combo poszedł drugi słupek z Meriva plus nowy zestaw sprzęgła za 2500zł. i nie chciało to wysprzęglać. koszty kosmiczne i wkoorwiony klient.

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
1 mechanik
- mówił że sprzęgło słabe i nie wymienił od razu po demontażu skrzyni?
2 mechanik
- przy wymianie skrzyni nie wymienił sprzęgła ?

Nie chce mi się myśleć co mechanik nr 1 czy nr 2 by wykombinowali na te sprzęgło (pamiętam, że mechanik nr 1 mi powiedział, że docisk jest skończony i, że redukcja z trójki na dwójkę, czy tam z jedynki na dwójkę nie działa przez sprzęgło (pojechałem do niego po miesiącu drugi raz gdy zaczęła się psuć) a, że skrzynia jest dobra (tą którą wsadził, tanią używaną) - co było nieprawdą bo już wtedy musiał być wybity synchronizator, jestem ciekawy jakie byłoby jego zaskoczenie gdybym zostawił mu samochód do wymiany sprzęgła, wymieniłby a bieg nadal by nie wskoczył :), ta używana pewnie by jeszcze żyła gdyby nie te sztywne koło..

Może by coś wyczarowali, ale nie dam już tam nigdy auta bo zamiast mnie poinformować o tym sprzęgle to wszystko złożyli a potem raz jeszcze by chcieli za robotę, Ci u których jest teraz za nic w świecie nie mogli czegoś podobnego znaleźć do tego auta no i mi powiedzieli, że jest sztywne koło i jak już to wsadzą oryginał dwumase..

Mechanik nr 2 za to powiedział ojcu, że sie zastanawia jak ja jezdzę skoro w dwóch skrzyniach (chciał z nich złożyć jedną) padła ta sama część.. I taki scenariusz był dosyć prawdopodobny logicznie na to patrząc bo wchodzę do auta 1 skrzynia - miesiąc czasu (pomimo, że wcześniej tata używał i było ok) i nie ma, 2 skrzynia miesiąc czasu i nie ma więc tak jakby wskazywało na to, że jeździć nie umiem.. Na końcu ja już nie wiem sam w co wierzyć, teoretycznie to wygląda tak, że i 1 i 2 skrzynia musiały być na tyle słabe, że wystarczył około miesiąc + nie oryginalne sprzęgło, przegub wewnętrzny i pół oś lewa, że one padły, tylko dziwne jest to, że dwie skrzynie mniej więcej tak samo zgrały się pod względem czasu żywotności

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Sprawa jest b.prosta do wytłumaczenia,jeśli posiadam auto,które ma ponad 300 tyś km i więcej a układ sprzęgłowy cały jeszcze nigdy nie tknięty, to wiadomo,iż spada sprawność pompy sprzęgłowej i siłownika ,nieraz by wrzucić wsteczny muszę dwa razy wcisnąć pedał sprzęgła,podobnie jest z biegami jeden ,dwa,wciskam tylko raz,przy wyższych biegach podczas jazdy już nie mam takiej potrzeby,by po wrzuceniu 3 biegu wyciskać i wciskać pedał przy przełączeniu na 4 bieg,ale zawsze robię chwilowy postój na biegu jałowym i wolniutko puszczam pedał sprzęgła.W nowych autach nie ma potrzeby robić takich rzeczy,gdyż cały układ jest sprawny i trzyma ciśnienie płynu hamulcowego tak,jak trza.Natomiast należy w kazdym przypadku przed przełączeniem biegu na bieg chwileczkę pozostawić na zerze,o natychmiastowym machnięciu nie ma mowy,niech kazdy jeżdzi sobie jak chce i robi jak chce.Niezbyt się zrozumieliśmy.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Ja mam stara mikre k11, biegi zmieniam jak bym strzelał z karabinu, a pedal sprzęgła kopie a nie wduszam. Do tego pedal gazu zna u mnie tylko dwie pozycje. Katuje ten japoński wynalazek już 2 lata i nie chce dać się zajeździc.

A z Meriva to nie wiem jak trzeba by było jeździć, żeby zajechać skrzynie jedna po drugiej.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Nie będę Twoich kolegów teraz szukał :D

Ja ostatnio wymienialem skrzynie w 806. Po 5000km spuscilem mosiężny olej. Ciekawe ile jeszcze pożyje. Oczywiści przy montażu zalana nowym olejem :)

Do góry Bottom