• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów Meriva

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Cześć, posiadam samochód opel meriva 1.7 cdti i chciałem zapytać jakie mogą być powody popsucia sie synchronizatora chodzi o bieg pierwszy i drugi.. W jednej skrzyni popsuło mi się to samo co i w drugiej po wymianie ( używanej) aktualnie mechanik zamontował nową skrzynię i wczoraj odebrałem samochód..

Boję sie, że i nową rozwale, niby bierze się to stąd, że nie dociska się sprzęgła do końca przy zmianie biegów, ale czy tylko i wyłącznie?

Moje poprzednie i pierwsze auto to był Hyundai getz, jeździłem nim dwa lata i nigdy mi sie nic nie zepsuło a wsiadłem do merivy i prawie, że na dzień dobry i jedna i druga skrzynia się spierdoliła, ja już głupieje i nie wiem sam co jest powodem..

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
chodzi o olej. matołki nie wiedza co robić bo nie ma korka spustowego.
mechanik zamontował skrzynie, a olej świeży zalał?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Orlen to nawet paliwo ma kiepskie... Nie wspomnę o oleju.... A o płynie do dezynfekcji... :) jakość w...

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolego,ja osobiście nigdy nie wleję do żadnej skrzyni oleju innego jak 75 W80,75W90 to ja wlewam do tylnego mostu Mercedesa,mam Forda Focusa ,byłem zdumiony gdy zobaczyłem,że zalecany jest olej o indeksie 75W90,skrzynia dosyć ciężkawo chodziła,od razu spuściłem i wlałem 75W80,latem pół biedy z taką lepkością,potem na Forum Forda przeczytałem,że te skrzynie najlepiej pracują na 75 W80 własnie a nie na takich jakie zaleca Ford,przegrzebałem parametry różnych olejów do skrzyń,najlepiej wypadł Mobil 1 oraz Trans Elf,taki zalałem .Do Mercedesa mojego z kolei zaleca się olej do ASB ATF II,(do ręcznej skrzyni),te skrzynie padały nagminnie bo potem użytkownicy wlewali niewłaściwe oleje,lub nie wymieniano wogóle,w moim skrzynia już była wymieniona raz,z ,,nowej,,wylałem zwykły olej przekładniowy,miodowy,wlałem Castrol TQ(czerwony fluid) dedykowany do tych skrzyń,różnica w pracy skrzyni kolosalna.,rzadziutki,wiadoko,prawie jak woda,skrzynie lubią rzadkie oleje byle
by były kompatybilne z materiałami zastosowanymi w skrzyniach,

Zapomniałem dodac,że skrzynia Mercedesa haczyła czasami,potrafiła nawet zgrzytnąć ,po wymianie na właściwy olej nic takiego mi się nie powtórzyło ani razu,75W90 najbardziej potrafi dać skrzyniom w d...podczas zim.

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Popytałem dwójkę znajomych jeden ma merive z 2005, drugi 2007 ja mam 2008 i nie wymieniali skrzyń :/ może po prostu zbyt nerwowo obchodzę się z tym samochodem, nie mam pojęcia

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oczywiście,że styl mieszania lewarkiem ma wpływ na twałość mechanizmów skrzyń,ja dwójkę wrzucam tylko pyknieciem palcami ,po chwilowym odczekaniu na luzie i dosyc wolnym puszczeniu sprzęgła zmieniam na 3,,itd.itp,miałem trochę aut,nigdy w żadnym nie,, robiłem,, skrzyń i sprzęgieł.Skrzynie reczne nie lubia płynnego mieszania lewarkiem z góry w dół i po kolei,musi być te pyk na luz,naturalnie przy zadnej redukcji pasażer nie może odczuć,po zachowaniu auta,że bieg jest zmieniany,płynność musi być,wtedy skrzynie są nie do zarżnięcia,sprzęgłom też cieżko krzywdę zrobić.

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Oczywiście,że styl mieszania lewarkiem ma wpływ na twałość mechanizmów skrzyń,ja dwójkę wrzucam tylko pyknieciem palcami ,po chwilowym odczekaniu na luzie i dosyc wolnym puszczeniu sprzęgła zmieniam na 3,,itd.itp,miałem trochę aut,nigdy w żadnym nie,, robiłem,, skrzyń i sprzęgieł.Skrzynie reczne nie lubia płynnego mieszania lewarkiem z góry w dół i po kolei,musi być te pyk na luz,naturalnie przy zadnej redukcji pasażer nie może odczuć,po zachowaniu auta,że bieg jest zmieniany,płynność musi być,wtedy skrzynie są nie do zarżnięcia,sprzęgłom też cieżko krzywdę zrobić.

Ja pierdole.. No widzisz a ja od razu 1 i w linii prostej 2, potem na skos od razu 3, 4, na skos 5 i zadowolony.. Ten Hyundai getz niby to zwytrzymal bo ma przebieg z 80tyś co go miałem 2 lata, a w merivie mam 165 tyś i nigdy przy zmianie biegu nie wrzucalem na bieg jałowy by potem ponownie wdusic sprzęgło i wrzucić bieg docelowy, tylko wszystko na raz, tak mnie na kursie nauczono..

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak,tak,taki styl to prosciutka droga do zarznięcia skrzyni,zmien styl a ręczę ,że żadnej skrzyni nie zarżniesz już nigdy,mnie się ta sztuka nie udała:) No i wymieniaj olej co.ok 5 lat.Pedał sprzęgła puszczaj wolniutko,z wyczuciem,tak,byś nie poczuł żadnego szrpnięcia.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak,tak,po wyrzuceniu z 1 puszczam sprzegło wolniutko i dopiero po wciśnięciu pedału lekkim pyk wrzucam dwójkę itd po kolei,jeżdżę w ten sposób od wielu lat,nigdy nie wrzucam z 1 na 2 po jednym wciśnięciu sprzegła,nauczyłem się takiego stylu ,polecam,synchronizatory uwielbiają taki styl.

Sebol999

Początkujący
Punktów
0
Tak,tak,po wyrzuceniu z 1 puszczam sprzegło wolniutko i dopiero po wciśnięciu pedału lekkim pyk wrzucam dwójkę itd po kolei,jeżdżę w ten sposób od wielu lat,nigdy nie wrzucam z 1 na 2 po jednym wciśnięciu sprzegła,nauczyłem się takiego stylu ,polecam,synchronizatory uwielbiają taki styl.

Dzięki, do teraz pamiętam słowa instruktora, że na jedynce to tylko na długość auta z metr czy dwa i dwójka od razu i heja gaaz, 2 tys obrotów i trója, czwóra i piątka..

A czy te podwójne wysprzeglanie to nie nawyk jazdy od starszych samochodów które nie miały w skrzyni jeszcze synchronizatorów?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Jak puszczasz sprzeglo na luzie pomiędzy biegami to rozpędzasz wałek wejściowy i sunchronizator dwujki znów musi pracować. Lepszym rozwiązaniem byłby jakis obrządek albo przynajmniej zdrowasiek przy zmianie biegu. Ja generalnie mam wyjebane i katuje swojego ile wlezie. Za to np jak się po coś wracam do domu bo zapomniałem to odczarowuje siadając na chwile. Każdy ma zajoba

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie macie panowie zielonego pojęcia,niestety,jeśli mieszacie lewarkiem w te i we wte niczym cepem,,jestem zaskoczony,że was dziwi to ,co napisałem,jestem po prostu zdumiony.Proszę poczytac sobie o tym co lubią skrzynie manualne oraz sprzęgła,potem przejść do takiego samego tematu ,skrzynie automatyczne.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
co tu tlumaczyć. normalnie dwa razy wysprzęglasz i powoli puszczasz.
palisz sprzęgło i mordujesz łożysko.
wtedy sprzęgło nie wyrobi nawet stówy, tylko co trzydzieści idzie do wymiany.
Tak Panie Ondraszek czy nie tak?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom